Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χνάρια των διεθνών πτωτικών τάσεων

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος με το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να κινείται σε κόκκινο φόντο. Δεκάδες τίτλοι με μηδενικές ή ελάχιστες συναλλαγές, σε αρκετές περιπτώσεις οι αγοραστές τραβηγμένοι σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα. Στο 1 προς 6 η αναλογία ανοδικών - πτωτικών. Δεν διαφαίνονται (προς στιγμήν) επιθετικές διαθέσεις από πλευράς των πωλητών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα, με το συντριπτικότερο μέρος της πλειοψηφίας του ταμπλό να κινείται σε κόκκινο φόντο, έστω και αν μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται κινήσεις πανικού, ενώ δεκάδες τίτλοι δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή μετά την πρώτη μισή ώρα συνεδρίασης, άλλοι τόσοι, αν όχι περισσότεροι, κινούνται με συναλλαγές χαμηλότερες των 5.000 τεμαχίων και όλα αυτά εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:00 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με αξιοσημείωτες απώλειες και συγκεκριμένα η Γερμανία -1,20%, η Γαλλία -0,83% και η Αγγλία -0,47%.

Δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι είναι καλύτερη η εικόνα και στη Σοφοκλέους, αφού από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους διασώζονται αμετάβλητοι μόνο οι ΕΛΤΕΧ, Αγροτική, Κύπρου και Τ.Τ.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων κινείται η Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για ΜΡΒ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ιntralot, Coca Cola και αρνητικό πρόσημο για Motor Oil, Cosmote, OTE, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Alpha Bank, Εμπορική, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

Ο Γ.Δ. μέχρι στιγμής κινείται σε ένα εύρος της τάξεως των 29 μονάδων και μάλιστα κοντά στο χαμηλό ημέρας (ενδοσυνεδριακό υψηλό 5.035,51, χαμηλό 5.006,95), με απώλειες 0,75%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 67 εκατ., από τα οποία τα 25,9 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 181.000 τεμάχια της Eurobank στα 27,08 ευρώ, 700.000 τεμάχια της Vivartia στα 25 ευρώ και 250.000 τεμάχια της ΓΕΚ στα 14 ευρώ.

Δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, που διαμορφώνεται στο 1 προς 6, ενώ ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που δείχνουν κάποιες διαθέσεις ανοδικής κίνησης και μεταξύ αυτών θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχωρίζουν οι ΔΙΑΣ Ιχθ., Unibrain (μετά την αποκοπή δικαιώματος στη διανομή δωρεάν μετοχών), Φιερατέξ, Info-Quest, Microland.

Παραμένει ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 5.027 μονάδων τουλάχιστον, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει ή να περιοριστούν οι απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών ή να αναλάβει ανοδική πρωτοβουλία κάποιος από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v