Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υψηλός δείκτης προστασίας έναντι πτώσης

Στο αυξανόμενο volatility και τους υψηλούς όγκους διεθνώς η Σοφοκλέους απαντά σε κίνηση με ”υψηλό δείκτη προστασίας”. Φήμες, προσδοκίες αλλά και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από Κύπρου, Sprider, αν μη τι άλλο μπορούν να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί η Σοφοκλέους να συνεχίσει να κινείται με ”υψηλό δείκτη προστασίας”; Αυτό ουσιαστικά είναι το κυρίαρχο ερώτημα, μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις όπου το ΧΑ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έκανε επίδειξη ψυχραιμίας, έναντι της υψηλής μεταβλητότητας και των συμπτωμάτων υψοφοβίας που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές.

Η Σοφοκλέους, σύμφωνα με αρκετούς, δίνει την εντύπωση της ”ήρεμης δύναμης”, της αγοράς που κυοφορεί σημαντικές ειδήσεις ή τέλος πάντων εσωκλείει προσδοκίες για καλά εταιρικά αποτελέσματα και φήμες για σημαντικά deals.

Άλλωστε τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και της Sprider έδωσαν μία πρώτη θετική γεύση, ενώ η συνεχιζόμενη φημολογία θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, στο οποίο οι δραστηριοποιούμενες δυνάμεις αν μη τι άλλο δείχνουν διαθέσεις υποστήριξης των τρεχουσών αποτιμήσεων.

Την ίδια ώρα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν να δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, κάτι που ξεκινά κατά κύριο από τις αγορές της πέραν του Ατλαντικού.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street οι εναλλαγές πρόσημων ήταν συνεχείς καθώς τα θετικά αποτελέσματα των Amazon.com και Boeing ακυρώθηκαν στην ψυχολογία των εμπλεκομένων από τα νέα στοιχεία στην αγορά κατοικίας και ειδικότερο στις μεταπωλήσεις κατοικιών, που υποχώρησαν κατά 3,8% και βρέθηκαν σε χαμηλό 5ετίας.

Από εκεί και πέρα και για σήμερα αναμένονται αποτελέσματα από 3Μ και ExxonMobil, στις 15.30 οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών (ΗΠΑ), ενώ στις 17.00 εκ νέου ειδήσεις από την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και συγκεκριμένα τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Για μία ακόμη συνεδρίαση μεικτό το κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων, ενώ θετικό άνοιγμα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, μετά τις τουλάχιστον σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν χθες.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, ιδιαίτερα επιβαρημένη τεχνικά θεωρείται, πλέον, η εικόνα του DAX, ο οποίος αν δεν δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, αν μη τι άλλο δικαιολογεί αυξημένες ανησυχίες.

Τέλος και σε όσος αφορά την τεχνική εικόνα της Σοφοκλέους, πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πορεία του FTSE, καθώς αν ο εν λόγω δείκτης επιτύχει σήμερα κλείσιμο υψηλότερο της ζώνης 2705 - 2717 μονάδων, παραμένει ”παιζόμενο” το ανοδικό σενάριο, αλλά και ορατός ο πρώτος επόμενος στόχος που οριοθετείται στις 2.730-2.735 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v