Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Δεν φτάνει το κάρβουνο των 6μήνων

Συχνά οι τράπεζες παρουσιάζονται σαν ατμομηχανή της Σοφοκλέους. Όμως, σε αυτή τη φάση ίσως να μην είναι αρκετό το κάρβουνο για την ατμομηχανή του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τράπεζες: Δεν φτάνει το κάρβουνο των 6μήνων
H Tράπεζα Κύπρου έσυρε χθες πρώτη τον χορό της περιόδου των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου, προσφέροντας μια πρώτη γεύση του τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις υπόλοιπες.

Η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει τροχοδρομήσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έσπευσε επίσης να προδιαθέσει τι είδους κέρδη θα πρέπει να περιμένουμε και από αυτή το δεύτερο τρίμηνο αλλά και τα επόμενα του 2007.

Η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε την ανοδική αναθεώρηση των στόχων του 4ετούς επιχειρησιακού σχεδίου που ανακοίνωσε πριν από μόλις λίγους μήνες.

Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν κάτι αντίστοιχο πράξει αργότερα και η Eurobank που έχει επίσης δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι αναλυτές βγαίνουν επίσης ο ένας μετά τον άλλο με εκθέσεις που προϊδεάζουν για καλά κέρδη.

Αν η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 58% το πρώτο εξάμηνο, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, είναι εύλογο να περιμένει κάποιος ότι οι άλλες μεγάλες τράπεζες που ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα να κάνουν το ίδιο.

Γιατί όχι;

Ακόμη και η Alpha Bank, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της οποίας δεν ικανοποίησαν πλήρως την επενδυτική κοινότητα, αναμένεται να τα πάει καλύτερα το δεύτερο τρίμηνο.

Άλλωστε το εφάπαξ βαρίδι του πρώτου τριμήνου που επιβάρυνε τα καθαρά έσοδα από τόκους δεν θα υπάρχει. Επιπλέον, η Alpha θα επωφεληθεί από την ευθυγράμμιση της λογιστικής μεθόδου καταγραφής των εσόδων από τόκους για τα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης με τις άλλες τράπεζες.

Δεν είναι όμως μόνο η Alpha Bank. Και οι άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν βρει τον τρόπο να επιτυγχάνουν αυτό που θέλουν.

Παρά τη συμπίεση των spreads στα δάνεια και την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά, οι ρυθμοί παραμένουν διψήφιοι, όπως αναφέρουν στελέχη τους.

Και όπου χρειάζεται δίνουν χέρι βοηθείας οι θυγατρικές τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τα δάνεια σε καθυστέρηση.

Μπορούν όμως τα καλά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που πιθανόν θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα πάνω των τιμών-στόχων για τις μετοχές που δίνουν οι ξένοι οίκοι, να δώσουν σημαντική ώθηση στις μετοχές τους;

Δεν είναι σίγουρο.

Πρώτον, υπάρχουν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου μια καλή σεζόν αποτελεσμάτων συνοδεύτηκε από στασιμότητα μερικών εβδομάδων και άλλες όπου οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία απτόητες.

Πιθανόν η στασιμότητα στην πρώτη περίπτωση να οφειλόταν στο γεγονός ότι οι μετοχές είχαν ήδη ενσωματώσει τα καλά νέα.

Δεύτερον, είναι αδύνατον οι τραπεζικές μετοχές να κινηθούν ανεξάρτητα από το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στον ευρωπαΪκό τραπεζικό κλάδο.

Αν λοιπόν προκύψει διόρθωση ή δραματική αλλαγή κλίματος, το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από τις ελληνικές τράπεζες είναι να επιδείξουν καλή αμυντική συμπεριφορά.

Καλοδεχούμενο λοιπόν το κάρβουνο των ισχυρών τραπεζικών κερδών του πρώτου εξαμήνου, αλλά ίσως δεν φτάνει να τραβήξει τις μετοχές τους και τη Σοφοκλέους σε νέα ύψη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v