Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ψυχραιμία

Ντόμινο ανησυχιών που ξεκινά από τη Wall και πλήττει και τις υπόλοιπες αγορές από χθες τείνει να απασχολεί και το Χ.Α. Αν και ορισμένα από τα ”προβλήματα” όπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου και οι φόβοι για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ δεν είναι χθεσινά, το κλίμα δείχνει να επιβαρύνεται.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ζητούνται ψύχραιμοι, αλλά τουλάχιστον στην παρούσα φάση αυτοί φαίνεται να αποτελούν σπάνιο είδος στις διεθνείς αγορές.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, τα προβλήματα στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, κάποια αποτελέσματα εισηγμένων στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά που θεωρήθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων από τους αναλυτές, η χθεσινή ανακοίνωση του δείκτη IFO στη Γερμανία που άφησε κάποιες πρώτες αποχρώσες ενδείξεις για επιβράδυνση της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη αλλά και κάποιες φήμες για πιθανά προβλήματα συνεργασίας μεταξύ πιστωτριών τραπεζών και private equity funds στο εξωτερικό δημιουργούν ντόμινο ανησυχιών που ξεκινά από τη Wall Street και φαίνεται να πλήττει το σύνολο των διεθνών αγορών.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall και μόλις ο Dow Jones βρέθηκε να υποχωρεί 400 μονάδες, αυτό αποτέλεσε έκτακτη είδηση στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένου του CNN, σαφέστατη ένδειξη της ανησυχίας που υπάρχει στην επενδυτική κοινότητα.

Έστω και αν οι απώλειες περιορίστηκαν ελαφρώς προς το τέλος, το χθεσινό κλείσιμο στη Wall θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό σε απώλειες, όχι μόνο τιμών αλλά και ψυχολογίας, κάτι στο οποίο ακολούθησαν σήμερα με συντριπτικές απώλειες και τα μεγαλύτερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ πτωτικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες που έχουν προηγηθεί κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η επικρατούσα ανησυχία φάνηκε ότι χθες χτύπησε και την πόρτα της Σοφοκλέους, καθώς μετά τις 13:00 βγήκαν βίαιες εντολές πωλήσεων από το εξωτερικό σε δεικτοβαρείς τίτλους και βέβαια χωρίς να υπάρξουν κινήσεις πανικού οι επιθετικές διαθέσεις των πωλητών σταδιακά εξαπλώθηκαν και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 52 τίτλοι να καταγράψουν απώλειες μεγαλύτερες του 5%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά τη συνεδρίαση μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Περίπου ίδια η εικόνα και στη χθεσινή συνεδρίαση της αγοράς Παραγώγων, με τις πωλήσεις να παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα μετά τις 16:30 (και από τα ξένα χαρτοφυλάκια), από τον δανεισμό τίτλων ξεχώρισε αυτός στην Εθνική Τράπεζα και από τα Συμβόλαια επί μετοχών οι Intracom, Αγροτική, ΜΡΒ και Εθνική.

Διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μία βίαιη πτώση μπορεί να εκτονώσει ευκολότερα και εντονότερα τις πιέσεις, όμως υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης, που αναφέρει ότι σημαντική υποχώρηση των τιμών μπορεί να δώσει εικόνα ελεύθερης πτώσης, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά τραύματα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Όσον αφορά στην τεχνική ανάλυση ούτε λόγος, καθώς μπορεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο FTSE να έκλεισε υψηλότερα από την τελευταία στήριξη των 2.650 μονάδων, όμως το σημερινό αναμενόμενο άνοιγμα πιθανότατα με gap down ασφαλώς και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.641 – 2.627 και 2.618-15 μονάδες.

Ο εν λόγω δείκτης έτσι κι αλλιώς έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι, όμως κλείσιμο χαμηλότερα των 2.615 μονάδων ίσως απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά για όσους διατηρούν long θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v