Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άγριο ξύλο στη Σοφοκλέους

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σε συνδυασμό με τη μεταβλητότητα που επικρατεί στη Wall Street φαίνεται να δημιουργούν πτωτικό ντόμινο που επηρεάζει τα υπόλοιπα χρηματιστήρια κι έστω και καθυστερημένα επέδρασε και στη Σοφοκλέους, προκαλώντας αρνητικούς τριγμούς. Κάτω από τις 5.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Περισσότερες από 50 μετοχές κατέγραψαν απώλειες άνω του 5%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ο παρατεταμένος ”καύσωνας πωλήσεων” που πλήττει τις τελευταίες συνεδριάσεις τις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μεταβλητότητα, έστω και καθυστερημένα άρχισε να επηρεάζει και τη Σοφοκλέους, η οποία τη σημερινή συνεδρίαση φάνηκε να χάνει τις όποιες αμυντικές διαθέσεις, ιδιαίτερα όταν ο Γενικός Δείκτης ”έσπασε” με εντυπωσιακή ευκολία το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων.

Μάλιστα, τα σημαντικά κέρδη που καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό φαίνεται ότι έδωσαν δικαίωμα επιθετικότερων διαθέσεων στους εν δυνάμει πωλητές και αυτό το τελευταίο έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το -1,77% του FTSE 20, έναντι του -2,42% του FTSEM 40 και του -2,56% του FTSES 80.

Επίσης, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 6 όπως και το γεγονός ότι 52 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες είναι μερικά από τα στοιχεία που δείχνουν τι συνέβη στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και πάλι τον πρώτο λόγο στο διεθνές κλίμα, με τις προσδοκίες και τα αποτελέσματα των εισηγμένων να έρχονται σαφώς σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να πούμε ότι επιβεβαιώνεται και από το -3,64% που κατέγραψε ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, όταν κατά γενική ομολογία τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα μόλις χθες θεωρήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Τεχνικά η εικόνα επιδεινώθηκε πολύ, ακόμη και για τον FTSE 20 που κατέγραψε σαφώς μικρότερες απώλειες και έκλεισε οριακά πάνω από την τελευταία στήριξη των 2.650 μονάδων.

Έτσι, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται μείζονος τεχνικής σημασίας, καθώς κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 2.650 μονάδων βάζει κατά πάσα βεβαιότητα σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.641, 2.627 και 2618-2.615 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, κάθε ανοδική αντίδραση που δεν θα μπορέσει να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.717 μονάδων μόνο τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθεί.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκομένους να φαίνονται περισσότερο απαισιόδοξοι, μετά και το αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράψουν απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE 20 με αξιοσημείωτα κέρδη διασώθηκαν μόνο Εμπορική και Coca Cola, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι έκλεισαν σε ”κόκκινο φόντο”.

Έτσι, με συντριπτικές απώλειες ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων (-4,59%), απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων (εκτός της Τράπεζας Κύπρου που προαναφέρθηκε) για Βιοχάλκο, Intralot, ΟΤΕ, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική, Εθνική, ΔΕΗ, Motor Oil, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν Alpha Bank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Cosmote και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και μάλιστα προσέκρουσε δύο φορές στις παρυφές των 5.075 μονάδων, όμως από τις 11:50 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα μετά τις 14:18 η πτώση επιταχύνθηκε σημαντικά (μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι καθετοποιήθηκε), γεγονός που τον οδήγησε μέχρι τις 4.967,74 μονάδες (διαλύοντας τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις των περισσότερων τεχνικών αναλυτών) για να κλείσει τελικά στις 4.977,5 μονάδες, με απώλειες 1,78%.

Ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος από πακέτα και πωλήσεις έφτασε τα 755 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 316 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω ενός πακέτου της ΜΡΒ 25.360.000 μετοχών στα 9,62 ευρώ και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες σηματοδότησε την ολοκληρωτική αποεπένδυση του IRF από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα, όχι μόνο γιατί 41 ανοδικές μετοχές ”αντικρίζουν” 241 πτωτικές, ή γιατί 52 μετοχές όπως προαναφέρθηκε κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 5%, αλλά περισσότερο απ’ όλα γιατί έπειτα από πολύ καιρό οι πωλητές έδειξαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v