Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολίσθηση με χαμηλό τζίρο

Αργά, αλλά σταθερά ο Γ.Δ. διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, σε μία συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό τη χαμηλή μέχρι στιγμής μικτή αξία συναλλαγών. Από τις μετοχές του FTSE, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Εμπορική, ενώ ξεπερνά το 1 προς 2 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αργά, αλλά σταθερά ο Γ.Δ. διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, που βρίσκονται στα χαμηλά ημέρας, μετά την ανακοίνωση του δείκτη IFO στη Γερμανία, που διαμορφώθηκε για τον Ιούλιο στο 106,4 από 107 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο.

Αυτό το τελευταίο, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θεωρήθηκε περίπου αναμενόμενο, λόγω της ενδυνάμωσης του ευρώ που ακριβαίνει τις τιμές των ευρωπαϊκών εξαγωγών, όμως, ταυτόχρονα, δικαιολογεί κάποιες ανησυχίες, σύμφωνα με τις οποίες η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ελαφρώς απορυθμίζεται.

Την ίδια ώρα στη Σοφοκλέους και 10 λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης ο Γ.Δ. βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5.038,21 μονάδες με απώλειες 0,58% σε μία συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό τη σαφέστατη μέχρι στιγμής μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών.

Με την πρώτη μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τα 190 εκατ., από τα οποία τα 32,4 αφορούν πακέτα.

Σαφέστατη διαφοροποίηση προς το χειρότερο (έστω και αν είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων) η εικόνα των δεικτοβαρών τίτλων, καθώς μόνο η Εμπορική κινείται με αξιοσημείωτα κέρδη και οι ΤΤ και Coca Cola με απλά θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τη ΔΕΗ, αξιοσημείωτες απώλειες για ΕΛΠΕ, Ιntralot, ΟΤΕ, Τιτάνα, ενώ και οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με σχετικά αρνητικές διαθέσεις.

Παρά τις ελάχιστες συναλλαγές, πτωτική η εικόνα και στην αγορά Παραγώγων και μάλιστα με τα Συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν απώλειες ελαφρώς μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που αυξάνει μέχρι στιγμής τις υποτιμήσεις.

Ξεπερνά το 1 προς 2 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ περιορίζονται σταδιακά και οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές με αξιοσημείωτα κέρδη.

Σε αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγονται Unirain, Ευρωπαϊκή Πίστη, Space, Βαράγκης, Λυμπέρης, Τεχνική Ολυμπιακή, Μοχλός, ΑΛΤΕΡ και Centric.

Εάν συνεχιστεί η διολίσθηση του Γ.Δ. δεν πρέπει αυτός να κλείσει χαμηλότερα των 5.030 μονάδων, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση τεχνικά μπαίνει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 5.017 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v