Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: ΟΤΕ & Eurobank ”ανάχωμα” στο sell-off

Τις περιπτώσεις του ΟΤΕ και της Eurobank ξεχωρίζει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών εταιριών η Citigroup ως μετοχές οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ”ανάχωμα” απένταντι στο sell-off που συντελείται στις χρηματιστηριακές αγορές. Παράλληλα, τονίζει πως εντάσσονται στους τίτλους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο εισόδου επενδυτών ξανά στις αγορές.

Citigroup: ΟΤΕ & Eurobank ”ανάχωμα” στο sell-off
Τις περιπτώσεις του ΟΤΕ και της Eurobank ξεχωρίζει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών εταιριών η Citigroup ως μετοχές οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ”ανάχωμα” απένταντι στο sell-off που συντελείται στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ο ΟΤΕ περιλαμβάνεται σε μια λίστα μετοχών του διεθνούς οίκου που χαρακτηρίζονται από αμυντικά χαρακτηριστικά και ισχυρούς ισολογισμούς, ενώ η Eurobank σε μια άλλη λίστα στην οποία ”συμμετέχουν” χρηματοοικονομικές εταιρίες με επίσης αμυντικά στοιχεία.

Μάλιστα, ο διεθνής οίκος επισημαίνει στην έκθεσή του (26/7) ότι αυτές οι μετοχές που περιλαμβάνονται στις λίστες εντάσσονται στους τίτλους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο εισόδου επενδυτών ξανά στις αγορές.

Όπως επισημαίνει η Citigroup, συγκρίνοντας το τελευταίο sell-off με το αντίστοιχο που καταγράφηκε την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου 2006, το πρόσφατο μάλλον είναι ελαφρώς πιο ήπιο. Την περσινή περίοδο οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν υποχωρήσει 12%, ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 10%. Στο τωρινό ”ξεπούλημα” ο DJ Stoxx έχει υποχωρήσει 6%, ενώ οι απώλειες για τον FTSE 100 δεν ξεπερνούν το 7%.

Επιπρόσθετα το sell-off οδήγησε τις μετοχές σε περισσότερο ορθή αποτίμηση, ενώ τα θετικά θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα αποτελούν παράγοντα μεσοπρόθεσμης στήριξης των μετοχικών αξιών, προσθέτει η Citigroup.

Στα θετικά για τον οίκο περιλαμβάνονται η διατήρηση σε ”υγιές επίπεδο” των επιχειρηματικών ισολογισμών, ενώ οι επενδυτές βοηθούμενοι και από αρκούντως ”παχυλά” μερίσματα, μπορούν να ρίξουν μέρος αυτών των κεφαλαίων εκ νέου στα χρηματιστήρια.

Όπως σημειώνει η Citigroup, από την αρχή του έτους έως και τα μέσα Ιουλίου, περί τα 250 δισ. δολάρια έχουν επιστραφεί στους μετόχους.

Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος προτείνει τέσσερις επενδυτικές στρατηγικές ”προστασίας” από το sell-off:

(i) Μετάβαση στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

(ii) Τοποθετήσεις σε αμυντικές μετοχές, αλλά εταιριών με θετικούς ισολογισμούς.

(iii) Τοποθετήσεις σε αμυντικές μετοχές εταιριών με θετικό ρυθμό αύξησης κερδοφορίας.

(iv) Χρηματοοικονομικoύς ομίλους (για όσους είναι ιδιαίτερα θαρραλέοι), υπό τον όρο ότι διαθέτουν στήριξη από υψηλές μερισματικές αποδόσεις και καλή πορεία κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v