Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Τι επηρεάζει τα μεγέθη ομίλου Μυτιληναίου

Η ισχνή κερδοφορία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τις απώλειες από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, θα πιέσει τα μεγέθη α’ εξαμήνου του ομίλου Μυτιληναίου, όπως αναφέρει σε έκθεσή της στις 30/7 η HSBC.

HSBC: Τι επηρεάζει τα μεγέθη ομίλου Μυτιληναίου
Η ισχνή κερδοφορία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τις απώλειες από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, θα πιέσει τα μεγέθη α’ εξαμήνου του ομίλου Μυτιληναίου, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 2 Αυγούστου, πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, όπως αναφέρει σε έκθεσή της στις 30/7 η HSBC.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Για τον όμιλο Μυτιληναίου, για τον οποίον διατηρεί την τιμή-στόχο των 42,7 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”overweight”, αναμένει άνοδο των πωλήσεων του α’ εξαμήνου κατά 3% στα 466 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων εσόδων από την Αλουμίνιον της Ελλάδος, τη ΜΕΤΚΑ και το εμπόριο μετάλλων.

Ωστόσο, οι ενοποιημένες πωλήσεις του β’ τριμήνου, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 241 εκατ. ευρώ, θα είναι χαμηλότερες κατά 4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Πτώση της τάξης του 14% αναμένεται για τα EBITDA α’ εξαμήνου, στα 88 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επηρεαστούν αρνητικά από τα ισχνά λειτουργικά αποτελέσματα της Αλουμίνιον, τις απώλειες από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα μικρότερα κέρδη από τα συμβόλαια αλουμίνας και από τα ενδοομιλικά κέρδη της ΜΕΤΚΑ από την κατασκευή της μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας της Αλουμίνιον. Το β’ τρίμηνο τα ενοποιημένα EBITDA αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 20% στα 47 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ωστόσο σε σχέση με το α’ φετινό τρίμηνο φέτος θα εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 15%.

Αναφορικά με τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, αναμένεται πτώση κατά 53% στα 41,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, ενώ εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών και άλλων έκτακτων στοιχείων ύψους 52,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2006 και 12 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2007, τα επαναλαμβανόμενα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 9% στα 32 εκατ. ευρώ.

Για το β’ τρίμηνο, περιμένει υποχώρηση των επαναλαμβανόμενων ενοποιημένων καθαρών κερδών κατά 26% σε ετήσια βάση, στα 18,6 εκατ. ευρώ, αλλά αύξησή τους κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αλουμίνιον της Ελλάδος

Διατηρείται η ”ουδέτερη” σύσταση και η τιμή-στόχος στα 16,9 ευρώ ανά μετοχή. Προβλέπεται ότι τα κέρδη α’ εξαμήνου θα σημειώσουν πτώση 22% στα 27,7 εκατ. ευρώ, πιεζόμενα από την πορεία που αυτά ακολούθησαν στο β’ τρίμηνο, λόγω του ισχυρού ευρώ αλλά και του υψηλού κόστους για τον ηλεκτρισμό. Οι δύο παραπάνω αιτίες αφαιρούν τη θετική επίδραση από την πολύ καλή πορεία της τιμής του αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προβλέπεται άνοδος 1% των πωλήσεων α’ εξαμήνου (στα 238 εκατ. ευρώ), χάρη στην άνοδο της τιμής του αλουμινίου. Αντίθετα, για το β’ τρίμηνο αναμένεται ότι οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει 5,5% στα 118,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (για το α’ εξάμηνο) έχουν επίσης σημειώσει πτώση 16% στα 47,7 εκατ. ευρώ.

Θετικοί καταλύτες για τυχόν αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή θα είναι τόσο η ολοκλήρωση του project real estate στα Άσπρα Σπίτια όσο και η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος περικοπής δαπανών.

ΜΕΤΚΑ

Διατηρείται η σύσταση ”overweight” καθώς και η τιμή-στόχος των 16,5 ευρώ για τη μετοχή της εταιρίας. Αναμένεται ότι τα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου θα σημειώσουν ετήσια άνοδο 1,7% στα 20,7 εκατ. ευρώ, βοηθούμενα και από τη χαμηλότερη φορολόγηση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η κερδοφορία β’ τριμήνου θα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2006, όπου είχε φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι πωλήσεις α’ εξαμήνου προβλέπεται ότι θα αγγίξουν τα 149 εκατ. ευρώ (+7% ετησίως), με αυτές του β’ τριμήνου να είναι 80,5 εκατ. Η άνοδος στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (για το α’ εξάμηνο) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1% στα 32 εκατ. ευρώ.

Καταλύτες για τη μελλοντική πορεία της εταιρίας θα είναι τα εξής:

α. Η κατασκευή του νέου εργοστασίου καύσης άνθρακα.

β. Η κατασκευή νέου εργοστασίου χρήσης λιγνίτη (αξίας 550 εκατ. ευρώ, παραγωγικής δυνατότητας 330 MW).

γ. Η κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου στοΝ Βόλο σε συνεργασία με την Endesa (αξίας 205 εκατ. ευρώ, παραγωγικής δυνατότητας 400 MW).

δ. Η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της εταιρίας.



ε. Η επιστροφή κεφαλαίου πιθανώς το 2009.

Αρνητική επίδραση τόσο στη σύσταση όσο και στην τιμή-στόχο θα επιφέρει η αποτυχία απόκτησης της άδειας για την κατασκευή του εργοστασίου καύσης άνθρακα σε συνεργασία με την Endesa.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v