Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρό προβάδισμα για τον 40άρη

Προσπάθεια, έστω τεχνικής μορφής, αντίδρασης επιχειρείται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σε θετικό άνοιγμα παραπέμπουν τα στοιχεία από τη Νέα Υόρκη. Στην περιοχή των 4.890 μονάδων διαμορφώνεται κατά 0,2% χαμηλότερα το Χ.Α., με τον FTSEM 40 να παρουσιάζει σχετικά καλύτερη εικόνα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μεταξύ μέγιστης τιμής 4.908 μονάδων και ελάχιστης των 4.886 μονάδων διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται μέχρι και 0,2%-0,3% χαμηλότερα, στην περιοχή των 4.890 μονάδων.

Σχετικά μοιρασμένη η εικόνα για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, με περίπου 80 μετοχών την τιμή να διαμορφώνεται θετική και περίπου 110 αρνητική.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 11:15, έστω και οριακά ”γύριζε” θετικός ο FTSEM 40, όταν ο FTSE 20 υποχωρεί κατά 0,24% και με 0,20% ο FTSES 80.

Προσφορά σε μετοχές του 20άρη εκδηλώνεται στην πρώτη περίπου μια ώρα της συνεδρίασης, αλλά η ζήτηση έστω και σταδιακά εμφανίζεται πιο… τολμηρή.

Εάν εξαιρεθεί η μετοχή του Τιτάνα, που γράφει χαμηλό ημέρας στα 38,28 ευρώ και οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 36.000 τεμάχια, στα υπόλοιπα ”χαρτιά” η εικόνα εμφανίζεται σαφώς πιο ισορροπημένη.

Για τη μετοχή του Τιτάνα άλλωστε είναι σχετικά πρόσφατη η υποβάθμιση της τιμής-στόχου στα 40, 8 ευρώ (από τα 46 ευρώ πριν), της P&K.

Όμως μεσοπρόθεσμα ο 20άρης διαθέτει ισχυρές αντοχές και αντιστάσεις, καθώς μετοχές εταιρειών-σηματωρών βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με πολλαπλασιαστή κερδών χαμηλότερα του 12 και του 14 με βάση τα εκτιμώμενα μεγέθη για το 2007.

Χαρακτηριστικότερη θεωρούμε την περίπτωση της Εθνικής, καθώς οι αναλυτές προσβλέπουν σε Ρ/Ε κοντά στο 10, με βάση την πρόβλεψή τους για τα αποτελέσματα της επόμενης χρήσης.

Από αυτή την άποψη, το ”έξυπνο χρήμα” δικαιολογημένα εμφανίζεται από την πλευρά των αγοραστών και σε φθηνότερες μετοχές του 20άρη, αλλά και σε ελκυστικές εταιρείες του ευρύτερα εννοούμενου μικρομεσαίου χώρου.

Η μετοχή της Creta Farm εμφανίζεται και σήμερα ισχυρή, με απόδοση κοντά στο 6%, τιμή στα 14,56 ευρώ και συναλλαγές περίπου 10.000 τεμαχίων.

Στη μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ πωλητές-αγοραστές ”βρίσκονται” στα 2,62 ευρώ, με την αποτίμηση της εταιρείας να θεωρείται ελκυστική τουλάχιστον με βάση τις δυο τελευταίες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η μετοχή της Elmec ισορροπεί στα 3,84 ευρώ (2,7%), ενώ στα 25 ευρώ ”πατά” η Intralot που αντιδρά κατά 2,5% (προφανώς στην αγορά εκτιμούν τα οφέλη από την… επέκταση της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ).

Μετά από σημαντική πίεση φαίνεται πως εξομαλύνεται, κατ’ αρχήν τεχνικά, η εικόνα μετοχών του ομίλου Μηχανικής, με την προνομιούχο να αντιδρά προς τα 5,42 ευρώ.

Από τις μετοχές που λόγω αποτελεσμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τα ΕΧΑΕ διαμορφώνονται στα 20,58 ευρώ, η Πειραιώς μέχρι και 0,7% χαμηλότερα στα 25,84 ευρώ, στην Eurobank αναζητείται ισορροπία μεταξύ 26,36-26,20 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank υπερισχύουν οι αγοραστές με τις εντολές να φθάνουν μέχρι τα 24,50 ευρώ, αλλά την τρέχουσα τιμή να ισορροπεί στα 24,20 ευρώ (0,2%).

Ο όμιλος της Alpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου μεθαύριο 1η Αυγούστου.

Μετά από περίπου μια ώρα συνεδρίασης η αγορά παραμένει μέχρι και 0,3% χαμηλότερα (4.890 μονάδες), με τον FTSEM σε ελαφρώς θετικό έδαφος και απώλειες περίπου 0,25% για τον FTSE 20 (που ωστόσο ”κρατούσε” τις 2.600 μονάδες).

Από την μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, θα έλεγε κανείς πως μερίδα επενδυτών, κυρίως εκείνων που κινούνται μεσοπρόθεσμα και δίνοντας έμφαση περισσότερο στα θεμελιώδη, προχωρούν σε επιλεκτικές – και πάντως χωρίς να βιάζονται- τοποθετήσεις.

Από τον ευρύτερα εννοούμενο μικρομεσαίο χώρο, η Frigoglass ανακοινώνει τα μεγέθη της την Παρασκευή (3/8), ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα μεγέθη των Ελληνικών Καλωδίων, Σιδενόρ, Nexans (Alcatel).

Από την άλλη, μερίδα διορατικών και επίμονων ”παικτών” επικεντρώνεται σε επιμέρους οικονομικά στοιχεία και παραμέτρους. Αναφερόμαστε σε εκείνους που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για παράδειγμα στην ολοκλήρωση φορολογικών ελέγχων προηγούμενων χρήσεων, ειδικότερα για την περίπτωση εταιρειών όπου οι βεβαιωμένες υποχρεώσεις κυμαίνονται κοντά σε αυτές που είχαν προβλεφθεί.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις εκκαθαρίστηκαν για την μεν ΕΛΤΡΑΚ μέχρι και το 2006 και μέχρι το 2005 για τον Βογιατζόγλου.

Θεωρούμε τις δυο περιπτώσεις ενδεικτικές και μόνο, ενός επίμονου μεσοπρόθεσμου τρόπου και προσέγγισης που ακολουθείται από… μειοψηφούσα ομάδα παικτών.

Αυτό γιατί σε περιόδους δύσκολες όπου δοκιμάζονται στην πράξη αντοχές και αντιστάσεις διαφορά μπορούν να κάνουν και οι λεπτομέρειες.

Γύρω στις 11:40 στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύονταν κατά 0,33%, στο Παρίσι ο CAC 0,45% πάνω και ο δείκτης FTSE του Λονδίνου ενισχύονταν κατά 0,30%. Περίπου την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη τα υπάρχοντα στοιχεία ”έδειχναν” αντίδραση του S&P 500 κατά 0,57%, άνοδο 0,48% για τον Dow Jones και 0,57% για τον δείκτη Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v