Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διακοπές των παιδιών των hedge funds

Οι αγορές μπορεί να ”καίγονται”, όμως αυτό δεν πρόκειται να πείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των απείθαρχων παιδιών των hedge funds να μείνουν στη θέση τους και να μην πάνε διακοπές. Πολλοί από τους υπολοίπους ίσως ανακουφιστούν. Αυτοί προφανώς δεν ξέρουν.

Οι διακοπές των παιδιών των hedge funds
Η ώρα για τα μπάνια του λαού έχει έρθει.

Μαζί όμως με τον λαό, αυτή την εποχή ξεκινάνε τα μπάνια τους και οι προνομιούχοι, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

Ανάμεσα στους τελευταίους θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει τους διαχειριστές των hedge funds και τα άλλα στελέχη της επενδυτικής κοινότητας.

Με τις χρηματιστηριακές αγορές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, τα επιτοκιακά spreads στα εταιρικά ομόλογα να διευρύνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα και private equity καθώς και άλλες εταιρίες να μη βρίσκουν εύκολα χρηματοδότηση για τις μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Όμως, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να πείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των διαχειριστών hedge funds να αλλάξουν συνήθειες και να μην πάνε διακοπές.

Θα πρέπει να νοιαζόμαστε; Ασφαλώς, είναι η απάντηση.

Ο λόγος είναι απλός. Tα παιδιά των hedge funds θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όταν είναι στην παραλία. Δεν θέλουν να βομβαρδίζονται από τους χρηματιστές που τους τηλεφωνούν κάθε λίγο και λιγάκι για να τους ενημερώσουν πώς πάει η μετοχή, τα παράγωγα κ.λπ.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο είναι ένας. Να μειώσουν το ρίσκο που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ή de-risking, όπως είναι γνωστό στην αργκό τους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ρευστοποιούν μετοχές και σε μικρότερο βαθμό κλείνουν θέσεις σε παράγωγα ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχούν για τις διακυμάνσεις των αγορών όταν θα είναι στην παραλία.

Άλλωστε, οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ένας μήνας που οι αγορές χαρακτηρίζονται από χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους και ρευστότητα. Αυτό ευνοεί τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών που τα περισσότερα hedge funds λατρεύουν, αν και όχι όταν οι διαχειριστές τους πάνε διακοπές.

Η διαδικασία του de-risking των διακοπών δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά συνήθως παίρνει κάποιο χρόνο. Φέτος όμως έχει συμπέσει με μια φάση των αγορών που δεν είναι ειδυλλιακή.

Δεν είναι όμως μόνο η διαδικασία του de-risking που έχει σημασία, αλλά πολύ περισσότερο ο βαθμός στον οποίο γίνεται. Το τελευταίο συνδέεται με τις θέσεις των hedge funds πριν από τις διακοπές.



Το ευχάριστο σ’ αυτή τη φάση είναι ότι τα hedge funds δεν πιάστηκαν στα πράσα όπως στην περσινή χρηματιστηριακή διόρθωση της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα hedge funds είχαν βρεθεί να είναι υπεραγορασμένα σε μετοχές των αναδυόμενων αγορών και μικρών ευρωπαϊκών εταιριών που είχαν μικρή ρευστότητα.

Aυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρέξουν να κλείσουν τις θέσεις τους και να βγουν σορταρισμένα για να βγάλουν τα σπασμένα από την πτώση την οποία ασφαλώς επέτειναν.

Φέτος τα πράγματα σ’ αυτό το μέτωπο είναι καλύτερα αφού τα hedge funds ήταν καλύτερα προετοιμασμένα για τη διόρθωση. Επομένως, η διαδικασία της μείωσης του ρίσκου θα είναι λιγότερο επώδυνη για την αγορά.

Θα ήταν όμως λάθος να θεωρήσει κανείς ότι λόγω αυτού όλα βαίνουν καλώς. Όποιος το συμπεράνει θα έχει κάνει το ίδιο λάθος με εκείνους που αισθάνονται ανακουφισμένοι ακούγοντας ότι τα απείθαρχα παιδιά των hedge funds πάνε διακοπές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v