Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγοραστές λείπουν σε... διακοπές

Όλο και περισσότεροι ενεργοί παίκτες φεύγουν για διακοπές, με την αγορά να αποστερείται εν δυνάμει αγοραστές, ενώ οι επιχειρηματικές κινήσεις, οι συμφωνίες και οι… φήμες μετατίθενται για αργότερα. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, συγκριτικά καλύτερη εικόνα εμφανίζουν ο όμιλος Μυτιληναίου, τα ΕΧΑΕ αλλά και οι Τράπεζα Κύπρου, Intracom, ΓΕΚ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιδεινωμένη εμφανίζεται τεχνικά η εικόνα των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που υποχωρούν μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης. Σταδιακά, μετά τις 14:00, ο DAX ”βάρυνε” χάνοντας μέχρι και 0,6% και βρισκόμενος σε διαπραγμάτευση κοντά στην περιοχή των 7.400 μονάδων.

Στη Σοφοκλέους η τάση είχε διαφανεί πιο νωρίς από ό,τι στην Ευρώπη, καθώς παρά την αρχική αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη προς τις 4.908 μονάδες, οι πωλητές άρχισαν να υπερισχύουν αρχικά στην Εθνική και στην Πειραιώς μετά τις 11:30 και σταδιακά σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Μάλιστα, σε δύο μετοχές του FTSE 20 (Τιτάν, ΟΠΑΠ) οι πωλητές έγιναν πιεστικότεροι, οδηγώντας μέχρι και 2,5% χαμηλότερα την τιμή. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ διαμορφώνονταν προς τα 25 ευρώ, για τον Τιτάνα προς τα 38,20 ευρώ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο η ένταση των πωλητών όσο η απροθυμία των εν δυνάμει αγοραστών να βγουν σε υψηλότερες τιμές.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωναν, πως μόνο στη μετοχή της Εθνικής και του ΟΤΕ πραγματοποιούνταν συναλλαγές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ σε σύνολο καθαρού τζίρου περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τις πρώτες 10, από πλευράς τζίρου, μετοχές, μόνο για μία (Μυτιληναίος) οι αγοραστές επιμένουν υψηλότερα (μέχρι και 1,1% στα 39,7 ευρώ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα από τα προβλήματα της αγοράς συνίσταται στην εκτίμηση πως για τις επόμενες ημέρες η απουσία ουσιαστικών επιχειρηματικών ειδήσεων, συμφωνιών, ακόμη και… φημών μπορεί κάνει ακόμη πιο απρόθυμους τους εν δυνάμει αγοραστές να προχωρήσουν σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Το ”έξυπνο χρήμα”, όπως σημείωναν, λαμβάνει, χωρίς να βιάζεται βέβαια, θέσεις σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Ωστόσο, η ζήτηση αυτή προς ώρας δεν επαρκεί. Άλλωστε, στην πλειονότητά τους, ενεργοί παίκτες του Χ.Α. θεωρούν ότι αφού ”αδειάζει” η αγορά, φεύγουν για διακοπές αυτοί που κινούν τα νήματα, κυρίως στο παρασκήνιο, οι αγοραστές έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν ακόμη χαμηλότερα.

Η έκφραση… ”βλέπουμε μετά τις 20” είναι ενδεικτική μιας διάθεσης και ενός κλίματος που διαμορφώνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, η μία στον χώρο της ακτοπλοΐας και η άλλη στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να έχουν μετατεθεί για μετά τις… 20 Αυγούστου.

Βραχυπρόθεσμα, η επιβαρημένη τεχνική εικόνα του ASE 20 δεν φαίνεται να διασώζεται ούτε με τη σταθεροποίηση της Alpha Bank στα 24,16 ευρώ, ούτε με την οριακά θετική αντίδραση της Κύπρου προς τα 12,50 ευρώ.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η διάθεση απορρόφησης της προσφοράς που εκδηλώνεται κυρίως στον ΟΤΕ (με συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. τεμάχια), οι αγοραστές στα 39,7 ευρώ του Μυτιληναίου, προς τα 20,54 ευρώ των ΕΧΑΕ, προς τα 13,5 ευρώ της ΓΕΚ και ελάχιστων ακόμη περιπτώσεων.

Στα λίγα επιμέρους, ξεχωρίζει η πέμπτη συνεχόμενα ανοδική αντίδραση της Ιονικής Ξενοδοχειακής (στα 15,44 ευρώ), η ανθεκτικότητα της Creta Farm στα 14,42 ευρώ, τα 25 ευρώ της Intralot (με 2,6%), τα 24,9 ευρώ (με 2% και συναλλαγές αξίας 240.000 ευρώ) της Intracom, της Delta Project, της Info-Quest, του Φουρλή στα 22 ευρώ και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Βέβαια, σε ανάλογες περιόδους που αρκετοί ενεργοί παίκτες… φεύγουν για διακοπές έχει αποδειχτεί πως η μόχλευση, έπειτα μάλιστα από σημαντική διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών, επιτυγχάνεται ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που, παρά τη βεβαρημένη βραχυπρόθεσμα τεχνικά εικόνα του ASE 20, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v