Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αρνητικές τάσεις απαιτούν... αντοχές

Με γερή διόρθωση στις αγορές της Ανατολής, ενδείξεις για πτώση μέχρι και 2,2% στη Γερμανία και... τούμπα τη Νέα Υόρκη στο χθεσινοβραδινό της γύρισμα μας υποδέχεται ο Αύγουστος - μήνας κατά παράδοση φιλικός με τους επενδυτές και μακρύς σε διάρκεια. Καλό μήνα, κατ’ αρχάς, και... αντοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατ’ αρχάς, καλό μας μήνα. Οι χθεσινοβραδινές αναταράξεις στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, η αιφνίδια ανατροπή του σκηνικού, με υπερέκθεση πωλήσεων ειδικότερα κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, καταδεικνύουν την υψηλή μεταβλητότητα που κυριαρχεί διεθνώς.

Θα πρέπει ωστόσο να προσεχθούν δύο... πραγματάκια, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ”παλιά καραβάνα” της αγοράς και υπομονετικός, διορατικός επενδυτής και φίλος.

Η αφορμή για τη δραματική ανατροπή του σκηνικού, χθες το βράδυ, στη Ν. Υόρκη προκλήθηκε κυρίως από την εταιρία American Home (η αποτίμηση της οποίας έχει... καταρρεύσει πλέον στα 56 εκατ. δολάρια). Για μερίδα αναλυτών η περίπτωσή της αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου που μπορεί να συνταράξει την αμερικανική αγορά.

Ορισμένοι άλλοι, όμως, παραπέμπουν στις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού υπ. Οικονομικών, ο οποίος υπεραμύνεται της ισχύος και των οικονομικών μεγεθών για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο είναι γεγονός πως εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες έχει μεταβληθεί η τάση, όσον αφορά κυρίως στην ψυχολογία, στη διάθεση των παικτών. Όπως μέχρι πρόσφατα η αγορά ήταν δεκτική στις καλές ειδήσεις και στις... φήμες, υπερθεματίζοντας, μεγαλοποιώντας το προσδοκώμενο όφελος και προεξοφλώντας το, έτσι τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνεται στον αντίποδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά ”τραυματίζεται” ευκολότερα από τις αρνητικές ειδήσεις και αντιδρά με μεγαλύτερη επιφύλαξη στις θετικές. Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, το ενδεχόμενο διόρθωσης (που συγκεντρώνει και πάλι τις περισσότερες πιθανότητες), οδηγεί εκ των πραγμάτων σε επιβεβαίωση (ή όχι) των τελευταίων στηρίξεων. Έτσι κατ’ ανάγκη οι 2.600 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ASE 20 και στην πιθανότητα υποχώρησης εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν οι αμέσως χαμηλότερες περιοχές.

Η έκταση της διόρθωσης που ”έδειχναν” τα συμβόλαια του DAX και η μεγάλης έκτασης υποχώρηση στις αγορές της Ανατολής υποχρεώνουν τους παίκτες να θέσουν προς τις 2.585 μονάδες το ”δίχτυ ασφαλείας” για την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Μένει να φανεί από την αρχή της συνεδρίασης σε ποιες μετοχές του 20άρη δίνεται το βάρος στην προσπάθεια περιορισμού των απωλειών στη μεγάλη κατηγορία.

Στην περίπτωση που η αγορά ”κρατήσει” τις 2.585 μονάδες και διαμορφωθούν ενδείξεις σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τότε η συνεδρίαση μπορεί να κρύβει ευκαιρίες. Αυτό όμως θα πρέπει να εξεταστεί σε επόμενη φάση και ασφαλώς αφού δούμε την αγορά στα πρώτα 30’-35’ της συνεδρίασης.

Από τον ASE 20 στην Εθνική υπήρχε, νωρίτερα, διάθεση αγορών πέριξ των 42,7 ευρώ (περίπου 1,5%), στον ΟΤΕ πέριξ των 21,8 ευρώ και μένει να φανούν οι πιθανές αντοχές της Eurobank και ενδεχομένως σήμερα της Alpha Bank.

Η αγορά έδειξε πως Κύπρου και Πειραιώς αντέδρασαν ετεροχρονισμένα στην ανακοίνωση ομολογουμένως καλών αποτελεσμάτων, η Alpha Bank εμφανίζει θεαματική βελτίωση των μεγεθών της, ενώ εκείνα της Eurobank ξεπερνούν την πρόβλεψη των αναλυτών.

Σημ.: Χρήζει προσοχής το θέμα ”Ημέρες καύσωνα στις διεθνείς αγορές” της Σ. Ζαφείρη, καθώς η Σοφοκλέους ξεχωρίζει για τον μήνα Ιούλιο έναντι της πλειονότητας των ξένων χρηματιστηρίων με θετική απόδοση 1,2%.

Μία επιπλέον παράμετρος που φαίνεται να απασχολεί μερίδα παικτών της αγοράς είναι οι υψηλές αποτιμήσεις, αποτρεπτικές, κατά την εκτίμηση του διορατικού φίλου μας, για την ολοκλήρωση ορισμένων επιχειρηματικών συμφωνιών. Σε κάθε περίπτωση η υψηλή μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων συντηρεί στα ύψη το θερμόμετρο στις αγορές, δημιουργώντας ευκαιρίες, κρύβοντας όμως περισσότερες παγίδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v