Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τα οφέλη της αποχώρησης από την Tellas

Ικανοποίηση από το τίμημα που έλαβε η ΔΕΗ για την πώληση της Tellas αλλά και από το ίδιο το γεγονός της αποχώρησής της ”από μια ζημιογόνο και μη βασική δραστηριότητα” εκφράζουν οι αναλυτές. Τι σχολιάζουν για αποτίμηση, πώς θα επηρεαστεί η κερδοφορία της Επιχείρησης. Προς αναβαθμίσεις τιμής-στόχου HSBC και Marfin.

ΔΕΗ: Τα οφέλη της αποχώρησης από την Tellas
Το ικανοποιητικό τίμημα και την απαλλαγή από μη βασικές δραστηριότητες εντοπίζουν οι αναλυτές ως θετικά σημεία στη χθεσινή συμφωνία του κ. Σαουίρις με τη ΔΕΗ για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η Επιχείρηση στην Tellas, έναντι 175 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές αφήνουν σε αρκετές περιπτώσεις να εννοηθεί ότι το τίμημα είναι ίσως μεγάλο σε σχέση με την εκτιμώμενη συνολική αποτίμηση της Tellas, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη θετική επίδραση που θα έχει η πώληση του ποσοστού στα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Σε αναβάθμιση της δίκαιης τιμής για τη μετοχή της ΔΕΗ κατά 0,50 ευρώ οδηγείται η HSBC, σύμφωνα με το πρωινό της report, εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση του ποσοστού έναντι 175 εκατ. ευρώ. Εξάλλου αύξηση της τιμής-στόχου στα 18,5 από 18,2 ευρώ προαναγγέλλει και η Marfin-Egnatia.

Θετικά αντιμετωπίζει η Proton την αποεπένδυση της ΔΕΗ από δραστηριότητες που δεν θεωρούνται core business της Επιχείρησης, αν και επισημαίνει ότι αυτό ”δεν είναι αρκετό” για να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχει για τη μετοχή.

Υπέρ του deal εμφανίζεται και η National Sec. - P&K, επισημαίνοντας ότι διατηρεί τη θετική της στάση έναντι του deal ως αποτέλεσμα και της ανακοίνωσης του τιμήματος. Η συμφωνημένη τιμή είναι ακόμη υψηλότερη και από το ”καλύτερο σενάριο” σε όρους αποτίμησης, αναφέρει η χρηματιστηριακή θυμίζοντας ότι η αξία επιχείρησης την οποία είχε υπολογίσει για την Tellas έφτανε τα 360 - 480 εκατ. ευρώ, κάτι που τοποθετούσε την αξία του ποσοστού που κατείχε η ΔΕΗ στα 125 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, όπως σημειώνει η National Sec. - P&K, η συμφωνία θα εξαλείψει τα αρνητικά αποτελέσματα της Tellas στην κερδοφορία της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι τόσο το 2005 όσο και το 2006 η τηλεπικοινωνιακή εταιρία είχε ζημίες.

Τα νέα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν θετικά για τη ΔΕΗ, επισημαίνει η EFG Eurobank. Για τη ΔΕΗ η τιμή ως αντάλλαγμα για τη ζημιογόνο θυγατρική της είναι καλή και επιτρέπει στην Επιχείρηση να επικεντρωθεί στις βασικές της δραστηριότητες, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Θετική βλέπει την κίνηση και η Alpha Finance, αφού επισημαίνει την αποδέσμευση της ΔΕΗ από μια μη βασική δραστηριότητα - και μάλιστα σε μια εποχή όπου θα απαιτούνταν επενδύσεις για την ταχέως αναπτυσσόμενη ευρυζωνικότητα. Προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική σύγκριση, η Alpha Finance επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με όρους του λόγου αξίας επιχείρησης προς συνδρομητές ή/και αξίας επιχείρησης προς πωλήσεις.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, από τη σύγκριση της Tellas με τον ανταγωνισμό της προκύπτει ότι αν και οι συνδρομητές της είναι λιγότεροι από άλλους εναλλακτικούς παρόχους, τα έσοδά της είναι περισσότερα. Αυτό, προβλέπει η χρηματιστηριακή, θα εξαλειφθεί με το σταδιακό και εν εξελίξει ”πέρασμα” στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπου τα πακέτα απεριόριστου χρόνου ομιλίας θα μειώσουν τη σημασία των πολλών λεπτών ομιλίας.

Ωστόσο, η Alpha Finance επισημαίνει πως στα σχέδια Σαουίρις πρέπει να συνυπολογίζονται και συνέργιες που θα προκύψουν ανάμεσα στην TIM και στην Tellas - κάτι το οποίο κατά τη χρηματιστηριακή είναι ο λόγος που ο κ. Σαουίρις εμφανίστηκε πρόθυμος να πληρώσει αυτό το τίμημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v