Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα βλέμματα στο κουδούνι της Wall

Μπορεί να βελτιώθηκε σημαντικά η εικόνα της αγοράς στο κλείσιμο της συνεδρίασης, που ήταν για γερά νεύρα, ωστόσο παραμένει τραυματισμένη και ευάλωτη στις εισαγόμενες διαθέσεις η ψυχολογία. Από τις μετοχές του 20αρη η πρωτοβουλία ανοδικής αντίδρασης ανήκει αναμφισβήτητα στον ΟΠΑΠ (+3,70), στην Eurobank (+1,44%), στην Πειραιώς (+2,07) και στην Εθνική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Βελτιώθηκε ο Δείκτης (κλείνοντας κοντά στο υψηλό ημέρας και σαφώς υψηλότερα από εκεί που άνοιξε), παραμένει τραυματισμένη και ευάλωτη στις εισαγόμενες διαθέσεις η ψυχολογία, στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα που ασφαλώς και ήταν για πολύ γερά νεύρα.

Είναι γεγονός ότι η μεταβλητότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο στις διεθνείς Αγορές, ενώ η είδηση σύμφωνα με την οποία ένα ”τριπλό κτύπημα” καταγράφηκε, σε ό,τι αφορά τα υψηλού κινδύνου hedge funds , τα οποία δραστηριοποιούνται είτε στην δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, είτε προχωρούν σε δανεισμό χρημάτων σε δανειολήπτες ”χαμηλής” πιστωτικής φερεγγυότητας.

Προς ”κατάρρευση” ένα ακόμη hedge fund της Bear Sterns, ανακοίνωση για απώλειες έως και 25% για τους επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια στα hedge funs της Macquire Bank και ενδεχόμενο πτώχευσης για την αμερικανική American Home Mortgage Investment.

Μετά από όλα αυτά και με δεδομένο ότι η εικόνα της Wall Street διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις διεθνώς, πως είναι δυνατόν ο εκνευρισμός και η μεταβλητότητα να μην βρίσκονται στο ζενίθ.

Με δεδομένα όλα αυτά η Σοφοκλέους δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση και τα ”καλά αποτελέσματα καίγονται” εν μέσω ανησυχιών και έλλειψης διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, όμως όλα αυτά θα επανεξετάσουν οι εμπλεκόμενοι στο Χ.Α. μόλις επανέλθει η θετική ψυχολογία.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE σαν μόνο θετικό είναι ότι κράτησε η στήριξη των 2550 μονάδων, όμως για να αλλάξει κάτι πρέπει ο εν λόγω δείκτης να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2659 μονάδων. Αντίθετα εκ νέου υποχώρηση και κλείσιμο χαμηλότερα των 2536 μονάδων, επιβαρύνει εντυπωσιακά την διαγραμματική απεικόνιση.

Από τις μετοχές του 20αρη η πρωτοβουλία ανοδικής αντίδρασης ανήκει αναμφισβήτητα στον ΟΠΑΠ (+3,70), ακολούθησε η Eurobank (+1,44%), αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος για την Πειραιώς (+2,07) και θετικό πρόσημο για την Εθνική.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για την Βιοχάλκο, του 4% για το Ταχ. Ταμιευτήριο, του 2% για Coca-Cola, Alpha Bank (έκλεισε χαμηλότερα από την τιμή του σημερινού placement), Ελ. Τεχνοδομική και αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Εμπορική, Κύπρου, MPB, Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap, εύκολα βρέθηκε στις 4791,86 μονάδες και όταν οι Ευρωπαϊκές Αγορές έδωσαν μία πρώτη κίνηση ανάκαμψης επιδόθηκε σε μόνιμη πλαγιοανοδική αντίδραση και έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 4884,07 μονάδες με απώλειες 0,68%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 663 εκατ. από τα οποία τα 147,6 αφορούσαν ”πακέτα”.

Μπορεί να αποτελεί τραγική ειρωνεία, αλλά κοντά στα υψηλά ημέρας βρέθηκε και η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών (40) – πτωτικών μετοχών (242), ενώ για 22 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Τέλος από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Δρομέας και Creta Farm (οι δύο πρώτοι κατά σειρά που φόρεσαν το θετικό πρόσημο) όταν όλο τα ταμπλό ήταν ”φίλος του Ολυμπιακού”, ενώ στην πορεία ακολούθησαν Rilken, Space, ΕΛΒΕ, Τσουκαρίδης, Κέκροψ, Centric, Παϊρης, Υγεία και λίγες ακόμα μετοχές.

Συμπερασματικά για πολλοστή φορά όλα τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στο βραδινό κουδούνι της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v