Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάχωμα στο τσουνάμι Eurobank - ΟΠΑΠ

Οι πωλητές έχουν σήμερα εμφανώς το πάνω χέρι. Ωστόσο, η άλλη πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να παραδοθεί αμαχητί. Εμφανής η αντιπαράθεση δυνάμεων γύρω από την ευρύτερη περιοχή των 4.800 μονάδων. Κυρίως με την υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ και της Eurobank περιορίζονται εν μέρει οι απώλειες του FTSE 20 στο 1,62%, ενώ το 1/3 του τζίρου αφορά σε ”πακέτα”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο μετά τις 14:00 και η… μάχη πωλητών - αγοραστών συνεχιζόταν. Με τη μεταβλητότητα, τις ακραίες διακυμάνσεις και την εμφανή προσπάθεια της κάθε πλευράς να περάσει τη γραμμή της.

Μερίδα ειδικών της αγοράς, που εδώ και καιρό αναφέρεται στη σημασία της ευρύτερης περιοχής των 4.800 μονάδων, επιμένει πως η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει υπό… διεκδίκηση.

Αυτοί οι ειδικοί σημειώνουν πως μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί χαμηλότερη τιμή στις 4.791 μονάδες (σημερινό ενδοσυνεδριακό ελάχιστο) και μόλις προχθές μία ακόμη χαμηλή τιμή στις 4.829 μονάδες.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη (4.839 μονάδες) είναι 48 μονάδες υψηλότερη από το ελάχιστο και περίπου 10 μονάδες πάνω από τις 4.829 μονάδες.

Λεπτομέρειες τεχνικές θα πει κάποιος, ωστόσο είναι εμφανής η αντιπαράθεση αντίρροπων δυνάμεων, τουλάχιστον όπως αυτή αποτυπώνεται στα σύνθετα προϊόντα και στα παράγωγα.

Την υπεραντίδραση της Eurobank και βεβαίως τη στήριξη που προσφέρει στον FTSE 20 ακολουθούν ο ΟΠΑΠ (με τη μετοχή στα 25,9 ευρώ και +2%) και δευτερευόντως ο Τιτάν (στα 37,92 ευρώ με 0,26%).

Εκ πρώτης όψεως η βελτίωση για την ευρύτερη αγορά δείχνει μηδαμινή. Ωστόσο, για 20 μετοχές καταγράφεται θετική διακύμανση και για 17 η τιμή παραμένει αμετάβλητη.

Σε αυτή την κατηγορία μετοχών θα πρέπει να προστεθεί μια ομάδα εισηγμένων (περίπου 25) των οποίων οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 0,9%.

Σε αυτή την… πονηρή φάση για τις αγορές, βεβαίως και για την ελληνική, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται όχι τόσο αυτό που δείχνουν οι αγορές, όσο πιθανόν αυτό που… κρύβεται πίσω από φαινομενικά αδιάφορες λεπτομέρειες.

Στις 14:15 οι απώλειες για τον DAX είχαν μαζευτεί κάπως στο 0,98%, ενώ τα συμβόλαια από τη Νέα Υόρκη έδειχναν υποχώρηση για τον Dow κατά 0,5% και κατά 0,7% για τον S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v