Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστάθεια που... φέρνει (;) κέρδη

Κυνηγώντας καθημερινά την τάση, σε μία άκρως ευμετάβλητη αγορά, οι παίκτες ακολούθησαν χθες το βράδυ τη φορά των αγοραστών. Με... ρώσικο τραινάκι μοιάζουν διεθνώς οι αγορές με τη Ν. Υόρκη να κερδίζει χθες 150 μονάδες και την Ευρώπη να δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει.

του Μ. Γελαντάλι

Οι ενεργοί παίκτες στην πλειονότητά τους έχουν αποδεχθεί τους κανόνες της αγοράς και του παιχνιδιού όπως αυτό πραγματοποιείται διεθνώς.

Στις αγορές επικρατεί η εκτίμηση πως εφ’ όσον η κρίση στην ”αγορά δανείων χαμηλής φερεγγυότητας” δεν προσλαμβάνει συστημική, άρα ουσιαστική, μορφή και χαρακτηριστικά, το στοίχημα της μακροπρόθεσμης ανόδου δεν χάνεται.

Και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και ενδείξεις, η τελευταία κρίση μπορεί να εγκυμονεί ουσιαστικούς κινδύνους για το Σύστημα, ωστόσο ακόμη αυτοί δεν έχουν σχηματοποιηθεί. Πρακτικά αυτό οδηγεί τους παίκτες στην εκμετάλλευση, αξιοποίηση της οποιασδήποτε αφορμής για κινήσεις γρήγορες και... πάνω στον αφρό.

Στην πλειονότητά τους οι παίκτες κινούνται πάνω στην τάση, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν, όπως φάνηκε και χθες, ακόμη και τις ενδοσυνεδριακές διαφορές τιμών. Άλλωστε, χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί αρχικά το εύρος της διόρθωσης να ”μάτωσε”, η αντίδραση, όμως, των περίπου 100 μονάδων που ακολούθησε από τα χαμηλά ημέρας μέχρι και το ”κλείσιμο”, μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Για το ελληνικό Χρηματιστήριο, που σύμφωνα με κάποιους παρατηρητικούς παίκτες, αποτελεί ιχνηλάτη (προπομπό) της αμερικανικής αγοράς, η χθεσινή αντίδραση από τα χαμηλά μπορεί να δώσει σήμερα συνέχεια στην κίνηση βασικών τραπεζικών τίτλων και ισχυρών μετοχών του 20άρη και Mid-40.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ... υποχρέωση σήμερα την αντίδραση του τραπεζικού κλάδου (έστω και για βραχυπρόθεσμο trading), ποντάροντας ωστόσο στη δυναμική που έχει διαμορφωθεί για τη μετοχή του ΟΤΕ (βάση τα 22 ευρώ), την αδιάκοπη υποχώρηση του ΤΤ και μίας πιθανής έστω τεχνικής μορφής αντίδρασής του, αλλά και την απρόσμενη επαναφορά του ΟΠΑΠ.

Πέραν από τον ASE-20, που μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι ”κρατά” τις 2.580 μονάδες, θεωρείται πιθανή η αντίδραση του συγκεκριμένου δείκτη προς τη ζώνη των 2.650 μονάδων. Εάν επαληθευτεί η συγκεκριμένη εκτίμηση, τότε ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Τα αποτελέσματα 6μήνου που ανακοίνωσε χθες το Υγεία, θεωρούνται πολύ καλά από ειδικούς του κλάδου. Η παράλληλη διαδρομή των Creta Farm - Δρομέας (έστω και εάν διατηρούμε επιφυλάξεις, πλέον, για την αποτίμησή τους), δεν δείχνει να εμπνεύσει ανησυχία τουλάχιστον μέχρις ότου πιστωθούν οι νέες μετοχές. Τον όμιλο Βιοχάλκο, με έντονη πίεση χθες στη μετοχή της μητρικής, βγάζει ”ασπροπρόσωπο” μία συνδεδεμένη εταιρεία καθώς για τη ΣΙΔΜΑ καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά- και μάλιστα σε τι καιρούς!

Δυνατή εμφανίζεται η Byte (η εταιρεία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον κλάδο), στη ΣΙΔΕΝΟΡ έχει απορροφηθεί από ”ισχυρά χέρια” η προσφορά στη διάρκεια της πτώσης, στην ΕΛΒΕ ο... ειδικός διαπραγματευτής πρόσεξε και χθες τη μετοχή (στα 3,3 ευρώ, με +4,4%), ενώ μετά την αντίδραση του Τσουκαρίδη θα θεωρούσαμε σαφώς φθηνότερο τον Χαϊδεμένο στην αποτίμηση των 26 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αποτέλεσμα του έκτακτου φορολογικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην Sprider με την εταιρεία να είχε σχηματίσει πρόβλεψη 850.000 ευρώ, ενώ τελικά προέκυψε φόρος 641.300 ευρώ.

Επίσης δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα στον Κλουκίνα-Λάππα, καθώς χθες υπεγράφησαν δύο συμβάσεις με Media Markt και Karenta. Τέλος, χθες, κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση για τον ΒΔ οδικό άξονα Πελοποννήσου. Το έργο ξεκινά τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v