Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολίσθηση με αρνητικό ρεκόρ τζίρου

Το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το τρέχον έτος δεν εμπόδισε τον ΓΔ να κλείσει κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς εντείνονται διεθνώς οι ανησυχίες για τις υψηλές τιμές πετρελαίου και τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Πιθανότερο σενάριο φαντάζει η περαιτέρω μείωση του τζίρου και ο περιορισμός του ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους τίτλους εταιριών με καλά εξάμηνα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το τρέχον έτος δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να κλείσει πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας εν μέσω διεθνών ανησυχιών ενώ η εβδομάδα που μόλις πέρασε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 1,2%, περιορίζοντας έτσι τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο 10,21%.

Η είδηση για διακοπή λειτουργίας της αμερικάνικης American Home Mortgage, το γεγονός ότι παγώνει το δικαίωμα αναλήψεων από ομολογιακό fund η γερμανική Union Investment Asset Management σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κατασχέσεις κατοικιών από δάνεια υψηλού κινδύνου έφτασαν σε υψηλό οκταετίας στην Μεγάλη Βρετανία και βέβαια η παρατεταμένα υψηλές τιμές πετρελαίου, δημιουργούν ένα μίγμα ανησυχίας που δύσκολα μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις αγορές και κατ’ επέκταση και την Σοφοκλέους.

Με τα δεδομένα αυτά και με πιθανή σταδιακά μειούμενη την καθαρή αξία των συναλλαγών (αν δεν ενσκήψουν ξαφνικά επιθετικές πωλήσεις) θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα μειωθεί σταδιακά και το ενδιαφέρον και οι αγοραστές θα περιορίσουν τις κινήσεις τους σε τελείως επιλεγμένους τίτλους που θα διακρίνοντας από τα μεγέθη εξαμήνου που θα ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Επιβαρύνεται σχετικά και η τεχνική εικόνα, έστω και αν κατά την σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κρατήθηκε υψηλότερα από την στήριξη των 2.580 μονάδων, την οποία αν διασπάσει καθοδικά στις επόμενες συνεδριάσεις οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.560 και 2.550 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.550 μονάδων χαλάει σημαντικά τη διαγραμματική απεικόνιση και στέλνει μηνύματα για κινήσεις stop loss σε όσους διατηρούν long θέσεις.

Αντίθετα και σε περίπτωση που υπερισχύσει το σενάριο τεχνικής αντίδρασης, οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις 2.670 μονάδες μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους περισσότερο απαισιόδοξους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράψουν απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας τις υποτιμήσεις, έστω κι αν κάτι παρόμοιο δεν συνέβη με τις συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE που για μία ακόμη συνεδρίαση επέδειξαν αδυναμία σημαντικής ανοδικής κίνησης ή έστω διακράτησης των πρόσφατων κεκτημένων, μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια τερμάτισαν την συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη, απλά θετικό πρόσημο για την Πειραιώς και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων και ταυτόχρονα κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Alpha Bank και Βιοχάλκο, εξίσου σημαντικές απώλειες για Coca Cola και ΟΠΑΠ, απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Cosmote, Ελληνική Τεχνοδομική, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του 20άρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4.915 μονάδων, όμως μετά τις 11:35 φόρεσε μόνιμα το αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.832,41 μονάδες και έκλεισε στις 4.842,65 μονάδες, με απώλειες 1,02%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 239 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 20,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 183 πτωτικών, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 8,22%.

Στην πρώτη θέση των ημερήσιων κερδισμένων η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ, συνέχισε ανοδικά ο Τσουκαρίδης όπως και η κοινή και προνομιούχος μετοχή της Τρία Αλφα, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Dionic, ακόμα υψηλότερα η BYTE, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για Αλλατίνη, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε σε Ελφίκο, Microland, FG Europe, Γαλαξίδι και ΜΕΤΚΑ (εν μέσω νέων θετικών εκθέσεων).

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.842,65 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,20%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,89%%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,55%, ενώ ο Small Cap 80 % διαμορφώθηκε 1,27% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους σε εβδομαδιαία βάση κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας (1,57%), του Εμπορίου (1,37%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (0,68%) και των Πρώτων Υλών (0,48%).

Αντίθετα, σημαντικά εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,83%), των Τροφίμων και Ποτών (-3,74%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,15%), της Τεχνολογίας (-2,87%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-2,77%), των Κατασκευών και Υλικών (-2,69%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-2,39%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Paperpack (37,12%), Τρία Άλφα (ΠΟ 29,71%), Byte Computer (20,33%), Ίλυδα (14,40%), Κρέτα Φάρμ (13,83%), ΚΡΙ ΚΡΙ (11,90%), Κέκροψ (10,24%), Rilken (9,85%), Centric Πολυμέσα (8,21%) και Ιμάκο Μήντια (7,87%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Unibrain (-24,36%), Ευρωσυμμετοχές (-15,74%), Lannet (-9,20%), Μοχλός (-8,86%), Παρνασσός (-8,75%), Κλωνατέξ (-8,70%), Δάιος Πλαστικά (-8,49%), Επίλεκτος (-8,26%), Κούμπας Συμμετοχών (-8,11%) και Νηρεύς (-8,10%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v