Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές οι ενδείξεις από Wall - Ευρώπη

Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να σε κατατάσσουν οι ξένοι αναλυτές στη 2η θέση μεταξύ 600 επιχειρήσεων του Stoxx 600. Ο λόγος για την επιβράβευση της Εθνικής που αποτελεί την αιχμή εξάπλωσης του τραπεζικού μας συστήματος στις αγορές της Νέας Ευρώπης. Καταρχήν θετικές οι ενδείξεις από Ν. Υόρκη και Φρανκφούρτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια δεύτερη... ανάσα για τις αγορές δόθηκε χθες το βράδυ από τη Ν. Υόρκη. Στο σχετικό θέμα καταγράφεται η κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αντίδραση για τον Dow Jones, μέσα σε δύο συνεδριάσεις, γεγονός που, τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς, ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη τάση και διάθεση.

Κατά την εκτίμησή μας αυτό είναι θετικό γιατί οι... ανάσες αυτές δίνονται σε μία περίοδο όπου και στην αγορά μας μεγάλες και μικρότερες εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μήνου. Μέχρι στιγμής το δείγμα είναι θετικό, εάν εκτιμήσουμε τα μεγέθη εισηγμένων από τον κυρίαρχο τραπεζικό κλάδο, από τη βιομηχανία (Μεταλλουργία) και τον ευρύτερο χώρο του εμπορίου.

Όμως, κατά την εκτίμησή μας, το γεγονός που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη μεσοπρόθεσμη επενδυτική μας προσέγγιση αφορά στην κορυφαία διάκριση της Εθνικής από τους ξένους αναλυτές - παίκτες.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομέρειες για την επιβράβευση της Εθνικής, αφού έλαβε τη 2η θέση όσον αφορά στις πλέον ”αγαπημένες” μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών, μεταξύ 600 επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη των ευρωπαϊκών αγορών Stoxx 600. Η επιβράβευση, που έρχεται μέσω του πρακτορείου Bloomberg, αποτελεί καταρχήν δικαίωση του διοικητικού σχήματος του ομίλου, αλλά και των οραματισμών που είχε ο αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς.

Ας μας επιτραπεί η εκτενέστερη αναφορά μας σήμερα στην Εθνική, καθώς ο όμιλος βασίζει όλο και μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών του αποτελεσμάτων από την επέκτασή του στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα ο όμιλος της Εθνικής λειτουργεί 76 καταστήματα στη Ρουμανία, στη Σερβία 203, στη Βουλγαρία 170, στην Αλβανία 13, στα Σκόπια 55, στην Τουρκία 309 και στην Κύπρο 32. Συνολικά έχουμε 861 καταστήματα.

Βέβαια δεν είναι μόνο η Εθνική από τον τραπεζικό μας χώρο που επεκτείνεται στις αγορές της Νέας Ευρώπης. Ικανότατη διασπορά έχουν τόσο οι όμιλοι των Eurobank, Alpha Bank όσο και της Πειραιώς. Αυτή είναι η παρουσία και η προοπτική του τραπεζικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή και είτε μας αρέσει είτε όχι, σε αυτό ποντάρουν τα τελευταία 4 χρόνια, όλο και πιο επίμονα, όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Επανερχόμεθα στα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης της αγοράς, καθώς η διασφάλιση και χθες των 2.600-2.605 μονάδων μας δίνει τον σχετικό ”αέρα” για να κινηθούμε και σήμερα.

Τα Σωληνουργεία Κορίνθου ανακοίνωσαν, ομολογουμένως, θεαματικά αποτελέσματα στο 6μηνο. Ο όμιλος Μυτιληναίου (εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα της περσινής χρήσης) επιβεβαιώνει τη δυναμική του, η Frigoglass δικαιώνει απόλυτα όσους εμπιστεύονται την επεκτατική της πολιτική τα τελευταία 3-4 χρόνια. Ειδικότερα τη Frigoglass την είχαμε χαρακτηρίσει προ 4ετίας το επόμενο ανερχόμενο ελληνικό blue chip.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οι αγοραστές έκαναν εμφανή την παρουσία τους σε δύο θυγατρικές του ομίλου Εθνικής (Ασφαλιστική και Αστέρας), στη Nexans ενημερωμένες πηγές περιμένουν ακόμη μία θετική έκπληξη, στην BYTE μερίδα παικτών διακρίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην ΕΛΓΕΚΑ δικαιώνονται όσοι πόνταραν στις εξαγορές, ενώ στην Κρι Κρι το επικείμενο split δεν περνά απαρατήρητο από την αγορά.

Όσον αφορά στην Κρι Κρι να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες που αναγράφηκαν στη χρηματιστηριακή στήλη του Θ. Σταυρόπουλου (εφημερίδα ”Εξπρές”), η εταιρία προτίθεται να προχωρήσει και στη διανομή δωρεάν μετοχών, λίγο αργότερα.

Όσον αφορά στον Χαϊδεμένο, μετά την εκτίναξη της αποτίμησης του Τσουκαρίδη, θεωρούμε πως η υγιής εξειδικευμένη εκτυπωτική εταιρία (με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εκτάσεις σε Άλιμο, Κορωπί) θα μπορούσε να συγκλίνει προς την κεφαλαιοποίηση της Paperpack.

Τέλος, με βάση την αποτίμηση σχετικά ομοειδών επιχειρήσεων διορατικοί παίκτες θεωρούν ”αδικημένη” την Inform-Lycos. Στην περίπτωση της επίσης εξειδικευμένης εταιρίας η αγορά περιμένει εδώ και 8-10 μήνες μία εξαγορά, μάλλον σε χώρα της Κ. Ευρώπης, που ωστόσο ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v