Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα από τη Fidelity

Οι προβλέψεις των αναλυτών των μεγάλων επενδυτικών οίκων, γνωστών ως sell side, έχουν την αξία τους. Ακόμη μεγαλύτερη αξία όμως έχουν οι απόψεις εκείνων που τις εκφράζουν βάζοντας τα λεφτά τους. Η Fidelity είναι μία απ’ αυτές και το μήνυμά της έχει σταλεί μέσω Σοφοκλέους.

Μήνυμα  από τη Fidelity
Το να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθεί η αγορά σε ημερήσια βάση έχει αξία αν είναι trader.

Αν όμως είναι επενδυτής με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, οι καθημερινές διακυμάνσεις των μετοχών δεν έχουν μεγάλη σημασία.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην έχει κάνει λάθος με την κύρια τάση και βρεθεί στη λάθος πλευρά της αγοράς.

Μερικές φορές όμως ακόμη και οι επενδυτές απορροφώνται από τις ημερήσιες μεταβολές των αγορών και καταλήγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα που τους κοστίζουν ένα κάρο λεφτά.

Γι’ αυτό θα πρέπει να κοιτάζει μεν κανείς τα δέντρα αλλά να μη χάσει το δάσος.

Για τους επενδυτικούς οίκους που προσπαθούν να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους (sell side) στα hedge funds και στα άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, η ακρίβεια στις προβλέψεις είναι σημαντικός παράγοντας.

Για τα funds όμως τα οποία βάζουν τα δικά τους λεφτά και τα λεφτά των πελατών τους που διαχειρίζονται να δουλέψουν είναι κάτι παραπάνω.

Σε αντίθεση όμως με τις αναλύσεις και τις τιμές–στόχους του sell side που διαφημίζονται επαρκώς, οι απόψεις του buy side συνήθως ή καλύτερα σπανίως δεν βγαίνουν προς τα έξω.

Μερικές φορές δεν χρειάζεται. Οι τοποθετήσεις τους μιλάνε από μόνες τους.

Το παράδειγμα της γνωστής σε όλους μας Fidelity είναι ενδεικτικό.

Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης θεσμικών χαρτοφυλακίων στον κόσμο μπήκε πριν από λίγο καιρό στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG (Marfin Investment Group).

Τα στελέχη της Fidelity γνώριζαν ασφαλώς ότι η MIG είναι private equity και επομένως ως επένδυση είναι συνδεδεμένη με την πορεία των αγορών.

Ακόμη κι αν ισχυριστεί κάποιος ότι τα χρήματα που μπήκαν ήταν πολύ λίγα σε σχέση με το σύνολο των κεφαλαίων που η Fidelity διαθέτει ή διαχειρίζεται το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Άλλωστε κανείς, πολύ περισσότερο η Fidelity, δεν θέλει να χάνει λεφτά.

Η ερμηνεία σ’ αυτή την κίνηση είναι απλή και ξεπερνά τα καθημερινά σχόλια για το τάδε hedge fund ή εταιρία που είχε επενδύσει έμμεσα στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου και βάρεσε κανόνι.

Προφανώς η Fidelity δεν πιστεύει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα μπουν σε καθοδικό κανάλι, αν και μια διόρθωση σε αγορά που καταγράφει διψήφια αύξηση κερδών σε λίγους μήνες είναι εύλογη και μέσα στο παιχνίδι.

Αν πίστευε σε γύρισμα της αγοράς σε μονιμότερη βάση προς τα κάτω δεν θα έβαζε λεφτά σε εταιρίες όπως η MIG, που εξ ορισμού αγοράζει κάποιος όταν πιστεύει ότι οι αγορές θα ανέβουν και θα βγάλει καλά κέρδη.

Υπό αυτή την έννοια, η στάση της Fidelity που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων είναι καθησυχαστική.

Κι αν αυτό δεν αρκεί, τότε η εκτίμηση για κέρδη από 7% έως 10% της ευρωπαϊκής αγορά ως βασικό σενάριο για το 2007 με διαφοροποιήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τις εταιρίες και τον κλάδο στον οποίο βρίσκονται ίσως φανεί πιο πειστική.

H Fidelity έχει στείλει μήνυμα, αλλά λίγοι του έδωσαν σημασία.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v