Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο crash test για Γενικό Δείκτη και FTSE 20...

Η αναταραχή και η αβεβαιότητα στις ξένες αγορές καλά κρατεί. Μέχρι στιγμής οι ανοδικές αντιδράσεις προσφέρονται για κατοχύρωση θέσεων, τη στιγμή που προβληματίζει η μείωση συναλλαγών και ρευστότητας. Σε δοκιμασία ο Γενικός Δείκτης κοντά στις 4.800 μονάδες, ειδικότερα όμως ο ASE 20, καθώς υποχωρεί προς την κρίσιμη ζώνη των 2.550 μονάδων. Τι λέει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Tα στατιστικά της εβδομάδας.

Σε δύσκολα μονοπάτια εισέρχεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η κρίση που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης φαίνεται να επιδρά πολλαπλασιαστικά στις αγορές.

Η παρτίδα από τεχνικής πλευράς μπορεί να σώθηκε εχθές όσον αφορά στην τάση του ASE 20. Όμως, όπως πολύ ορθά σημειώνεται στο χθεσινό σχόλιο του Α. Αναγνωστόπουλου, οι επόμενες στηρίξεις στις 2.560 και ειδικότερα προς τις 2,550 μονάδες δεν απέχουν και πολύ.

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή των 2.550 μονάδων (για τον ASE 20) φαίνεται πως αρκετοί παίκτες προεξόφλησαν προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης την επικείμενη… δοκιμασία του.

Εκτός και αν οι συντονισμένες πωλήσεις σε μετοχές του 20άρη, καθ’ ότι εκδηλώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και με τον τρόπο που αυτές καταγράφηκαν, παραπέμπουν σε έναν… εκβιασμό των ασθενέστερων παικτών.

Το σημαντικό όμως είναι πως εχθές καταγράφηκε ο χαμηλότερος τζίρος για την τρέχουσα χρήση, κάτι που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί εν δυνάμει φρυαλίδα… αποσταθεροποίησης.

Εάν τις επόμενες ημέρες παρατηρηθεί σε διεθνές επίπεδο μείωση συναλλαγών στις αγορές μετοχών δεν αποκλείεται να οδηγούμεθα σε αναθεώρηση της επενδυτικής τακτικής των επενδυτικών οίκων.

Μία ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυση του ρίσκου στις αγορές μετοχών θα μπορούσε να στρέψει μέρος της ρευστότητας σε αναζήτηση ασφαλέστερων ”καταφυγίων” με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι αγορές διεθνώς, βεβαίως και η δική μας, ενισχύθηκαν και λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας αλλά και του δανεισμού κεφαλαίων (με ευνοϊκούς όρους). Εάν φανεί πως μεταβάλλεται αυτή η σταθερά, τότε το πράγμα αλλάζει.

Γι’ αυτό όμως τον λόγο παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την διαθέσιμη ρευστότητα συγκεκριμένων επενδυτικών οίκων και της πιθανής στροφής τους προς άλλες ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές.

Μέχρι τότε όμως εμμένουμε στην προσέγγισή μας πως η κρίση δεν έχει προσλάβει συστημικό χαρακτήρα. Πως το πρόβλημα όσο σοβαρό κι αν δείχνει, μπορεί να αντιμετωπιστεί κεντρικά από τις τράπεζες.

Το γεγονός βέβαια πως ορισμένοι ξένοι κατοχυρώνουν θέσεις τους, από τα επίπεδα των 5.000 μονάδων και εμφανίζονται μάλλον πωλητές σε ανοδικές συνεδριάσεις μας καθιστά επιφυλακτικούς όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση.

Διαπιστώνεται πως οι αγορές κινούνται με έναν βηματισμό που… διευκολύνει το λελογισμένο ξεφόρτωμα θέσεων. Σημαντικό μέρος από αυτές είναι κερδοφόρες θέσεις, που ρευστοποιούνται στις ανοδικές αντιδράσεις των αγορών.

Ωστόσο, ο ”βηματισμός” των αγορών είναι προφανής. Δύο τρία βήματα χαμηλότερα και ένα μικρό τίναγμα προς τα επάνω. Σταθερά όμως τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε όλο και πιο χαμηλά με την αγορά μας να πλησιάζει προς τις 4.800 μονάδες και τον ASE 20 να απέχει μόλις 35 μονάδες από την κρίσιμη περιοχή των 2.550 μονάδων.

Μέχρι τότε όμως, καλό δρόμο σε όσους φεύγουν αυτές τις ημέρες για διακοπές και υπομονή σε όσους μένουν πίσω.

Μ. Γελ.

---------------------

Όπως σχολιάζει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Το σκοτσέζικο ντους των ανάποδων διακυμάνσεων ακόμα και στην διάρκεια της ημέρας έχει εντείνει την νευρικότητα σε μια περίοδο όπου οι αγορές δεν συνηθίζουν να πραγματοποιούν μεγάλες κινήσεις. Πιθανόν η διαμόρφωση σταθεροποιητικών τάσεων και δειλής ανάκαμψης που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης να αποφορτίσει κάπως το κλίμα ενώ και η κατοχύρωση κερδών θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ηπιότερης συνέχειας”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.842,65 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,20%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,89%%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,55%, ενώ ο Small Cap 80 % διαμορφώθηκε 1,27% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους σε εβδομαδιαία βάση κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας (1,57%), του Εμπορίου (1,37%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (0,68%) και των Πρώτων Υλών (0,48%).

Αντίθετα, σημαντικά εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,83%), των Τροφίμων και Ποτών (-3,74%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,15%), της Τεχνολογίας (-2,87%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-2,77%), των Κατασκευών και Υλικών (-2,69%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-2,39%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Paperpack (37,12%), Τρία Άλφα (ΠΟ 29,71%), Byte Computer (20,33%), Ίλυδα (14,40%), Κρέτα Φάρμ (13,83%), ΚΡΙ ΚΡΙ (11,90%), Κέκροψ (10,24%), Rilken (9,85%), Centric Πολυμέσα (8,21%) και Ιμάκο Μήντια (7,87%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Unibrain (-24,36%), Ευρωσυμμετοχές (-15,74%), Lannet (-9,20%), Μοχλός (-8,86%), Παρνασσός (-8,75%), Κλωνατέξ (-8,70%), Δάιος Πλαστικά (-8,49%), Επίλεκτος (-8,26%), Κούμπας Συμμετοχών (-8,11%) και Νηρεύς (-8,10%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v