Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άσχημη εντύπωση

Ιδιαίτερα κακή η εικόνα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, η οποία εξελίχθηκε ”κόντρα” στη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών. Τα πράγματα για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν σαφώς χειρότερα αν ο ΟΤΕ δεν επέμενε να κλείσει με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ 40 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που δημιούργησε ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, και μάλιστα για την τόσο κακή εικόνα ασφαλώς και δεν συνηγορούσε το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τουλάχιστον μέχρι τις 16:30.

Μάλιστα, η εικόνα τόσο για τον FTSE όσο και για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν σαφώς χειρότερη αν ο ΟΤΕ δεν επέμενε μετά το μέσο της συνεδρίασης σε θετική κίνηση και δεν έκλεινε με αξιοσημείωτα κέρδη.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -1,83% του FTSE/S και το -2,23% του FTSE/M, ενώ το -1,84% του τραπεζικού δείκτη δείχνει ουσιαστικά τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Είναι ενδεικτικό ότι από το τραπεζικό ταμπλό μόνο ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας τερμάτισε τη συνεδρίαση με μικρά κέρδη, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Proton Bank και ο προνομιούχος τίτλος της Εγνατίας Τράπεζας.

Πτωτική συνεδρίαση σχετικά αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν λίγο μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας περαιτέρω τις υποτιμήσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, ο εν λόγω δείκτης έκλεισε στο άνω άκρο της τελευταίας ισχυρής ζώνης στήριξης, που οριοθετείται μεταξύ 2.550 και 2.530 μονάδων.

Καθοδική διάσπαση του κάτω άκρου, δηλαδή των 2.530 μονάδων, επιβαρύνει εντυπωσιακότατα τη διαγραμματική απεικόνιση και ίσως απαιτεί κινήσεις stop loss από όσους διατηρούν ακόμα long θέσεις.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συγκλίνουν στην άποψη ότι η εικόνα στις διεθνείς αγορές είναι χαλασμένη, και κατ’ επέκταση και στη Σοφοκλέους, και κυριολεκτικά όλα παίζονται στο πού θα εκτονωθούν οι πιέσεις και οι ανησυχίες που ξεκινούν από τη Wall Street και δημιουργούν πτωτικό ντόμινο στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε αυτήν τη φάση ασφαλώς το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο κραδασμών, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, και συγκεκριμένα μετά τις 15:48 και όταν ο δείκτης κινήθηκε εντονότερα πτωτικά, σημειώθηκαν και κινήσεις μικροπανικού.

Από τις μετοχές του FTSE και όπως προαναφέρθηκε μόνο ο ΟΤΕ έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με απλώς θετικό πρόσημο η μετοχή της Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τιτάνα και αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς και MPB.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όχι τόσο γιατί οι πωλητές εμφάνισαν επιθετικές διαθέσεις, αλλά πολύ περισσότερο γιατί οι αγοραστές έχουν τραβηχτεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας το αρχαίο χρηματιστηριακό ρητό, σύμφωνα με το οποίο ”κανείς δεν θέλει να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει”.

Ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4.773 μονάδων και έκλεισε λίγο υψηλότερα, και συγκεκριμένα στις 4.778,56 μονάδες, με απώλειες 1,32%, ενώ ο μικροπανικός του τελευταίου σαρανταπενταλέπτου αύξησε τις συναλλαγές που έφτασαν τα 352 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 67 αφορούσαν σε πακέτα.

Δεν χρειάζεται σχόλιο η τελική εικόνα, που θυμίζει άλλες εποχές, με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 241 πτωτικών, ενώ 40 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%.

Συμπερασματικά και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, όμως η όποια αντίδραση για να ξεφύγει από τεχνικού χαρακτήρα και να εκληφθεί ως απαρχή νέας ανοδικής κίνησης θα πρέπει ο FTSE να καταφέρει κλείσιμο τουλάχιστον υψηλότερα των 2.640 μονάδων, κάτι που στην παρούσα φάση μόνο εύκολο δεν φαίνεται, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που την όποια ανοδική αντίδραση θα την εκλάβουν ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων και όχι ως αφορμή επανατοποθετήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v