Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτρέχει... στην πτώση η Σοφοκλέους

Η… βουτιά στο Χ.Α. έφερε την αγορά μέχρι το επίπεδο των 4.774 μονάδων, αν και οι πιέσεις στις ευρωαγορές και ιδίως στον Dax (-0.32%) είναι κατά πολύ ηπιότερες. Χαμηλότερα και των 2.550 μονάδων δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ASE 20, αν και άλλοτε με ΟΠΑΠ και άλλοτε με ΟΤΕ επιχειρείται, τουλάχιστον η τεχνική, ωραιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανακόλουθη, όσον αφορά στην έκταση της διόρθωσης, εμφανίζεται έναντι των ευρωπαϊκών η ελληνική αγορά. Περίπου 30’ μετά την αρχή της συνεδρίασης, η υποχώρηση του ASE 20 χαμηλότερα των 2.550 μονάδων, οδήγησε τους πωλητές σε τραπεζικές μετοχές να αυξήσουν την προσφορά τους, σε τιμές μέχρι και 1,5% χαμηλότερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση και παραμονή του Γ.Δ. σταθερά κάτω από τις 4.800 μονάδες, και μάλιστα με αρνητική φορά, που οδηγούσε την αγορά μέχρι το χαμηλό των 4.774 μονάδων.

Την ώρα που στην Αθήνα ο Γ.Δ. υποχωρεί μέχρι και 1,4%, ο DAX στη Φρανκφούρτη περιορίζει σημαντικά τις απώλειές του στο 0,3%, ανάλογη διάθεση επικρατεί σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ τα συμβόλαια από τη Ν. Υόρκη ”δείχνουν” καταρχήν διάθεση για αντίδραση.

Στο Χ.Α. με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σε περίπου 32 εκατ. ευρώ, στα πρώτα 35’-40’ της συνεδρίασης, οι πωλητές υπερίσχυαν σε Εθνική μέχρι 1,4% χαμηλότερα στα 42,5 ευρώ (με τζίρο περίπου 6 εκατ. ευρώ), στην Alpha Bank οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ το 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ με αξία συναλλαγών περίπου 1,8 εκατ. ευρώ αντιδρούσε ανοδικά η Intracom.

Για τη μετοχή της Intracom η υψηλότερη τιμή ημέρας διαμορφώνεται στα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή να ισορροπεί στα 4,5 ευρώ και με ελάχιστη τα 4,33 ευρώ.

Μονοψήφιος είναι ο αριθμός των μετοχών με ανοδική φορά, ενώ στον αντίποδα για 180 τίτλους η τιμή γράφει στο κόκκινο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η προσφορά, αν και ελάχιστη, οδηγεί στη διαμόρφωση ακραία αρνητικών τιμών, λόγω της απουσίας εντολών αγοράς.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Imaco, που υποχωρεί κατά 9,4%, στα 5,22 ευρώ, με μόλις 50 τεμάχια (στις 11.00), της Τεξαπρέτ με μόλις 15 τεμάχια, της Μάρακ με 140 τεμάχια, της Μινέρβα με 400, της Creta Farm με 393 τεμάχια, της Moda με 130, τάση που παρατηρείται σε αρκετές μετοχές.

Ειδικότερα στον μικρομεσαίο χώρο η απόσταση μεταξύ του πωλητή και του εν δυνάμει αγοραστή μπορεί να φθάνει μέχρι και το 8%, σε σημείο που όταν απορροφάται εντολή 20 ή 50 τεμαχίων, η μετοχή διαμορφώνεται προς το συν, ενώ ελάχιστη προσφορά όταν απουσιάζουν οι αγοραστές μπορεί να οδηγήσει τον τίτλο αισθητά χαμηλότερα.

Το γεγονός ότι για τον ASE 20 δίνονται εντολές πώλησης σε τιμές χαμηλότερα και των 2.550 μονάδων, προφανώς και δεν αποτελεί… θετικό για τη βραχυπρόθεσμη τάση στοιχείο. Φαίνεται, όμως, πως ”παίζεται” ένα… παιχνίδι γύρω από τη διασφάλιση (ή απώλεια) σημαντικών τεχνικών περιοχών, με τις εντολές να δίνονται σε τίτλους του 20άρη, με μεθοδικό τρόπο.

Στις 11.05 ο Γ.Δ. στις 4.780 μονάδες, με τον ASE 20 στις 2.555 μονάδες και τους αγοραστές σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Cosmote να φθάνουν λίγο υψηλότερα. Μάλιστα, πότε στον ΟΤΕ και πότε στον ΟΠΑΠ εντολές δίνονται σε τιμές που φθάνουν υψηλότερα της αρχικής, ”βοηθώντας” κατά κάποιον τρόπο, τουλάχιστον τεχνικά, την ενδοσυνεδριακή διαμόρφωση του ASE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v