Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ”ακούει” τις ξένες αγορές η Σοφοκλέους

Με τον ΟΤΕ στο +1% και 3Ε - ΑΤΕ με θετικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένος των 4.800 μονάδων. Από τις λίγες... ελπίδες η παραμονή του ASE 20 πάνω από τις 2.550 μονάδες, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρασύρονται σε αντίδραση από την ανοδική φορά των συμβολαίων στη Wall Street.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν ”ακούει” τις ξένες αγορές η Αθήνα. Καθώς η προσφορά σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών υψηλής - μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, για τον Γ.Δ. του Χ.Α. οι απώλειες παραμένουν κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα (λίγο χαμηλότερα των 4.800 μονάδων).

Περίπου στις 14.10 οι ενδείξεις ανοδικής αντίδρασης στη Wall Street οδηγούν σε επαναφορά αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επίσης σημειώνεται τεχνικής μορφής αντίδραση.

Στο Χ.Α. αναζητώντας ενθαρρυντικές ενδείξεις παραμένουμε στον ASE 20 (2.561 μονάδες, με -0,93%) του οποίου η διόρθωση από τα υψηλά έτους αρχίζει να πληροί τεχνικά χαρακτηριστικά.

Με υψηλό έτους (στις 19/7) στην κορυφή των 2.725 μονάδων ο ASE 20 ολοκληρώνει έναν κύκλο σημαντικής υποχώρησης, που διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 6%. Το ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά στον ASE 20, σχετίζεται με τη διαφοροποιούμενη πορεία μετοχών του. Σε μέσο όρο η αρνητική απόδοση του ASE 20 είναι μεγαλύτερη (περίπου 8%), με τις μετοχές των Τιτάνα, Τ.Τ. και ΒΙΟΧΑΛΚΟ να υποχωρούν μέχρι και 15,5%.

Αντιθέτως, σαφώς καλύτερη συμπεριφορά σημειώνεται μέχρι τώρα για Eurobank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ (η μετοχή του Οργανισμού, όμως, δεν είχε ακολουθήσει την άνοδο της αγοράς μέχρι τα μέσα Ιουλίου).

Η συγκριτικά καλύτερη απόδοση των μετοχών της Eurobank και της Πειραιώς στη διάρκεια της κρίσης ενδέχεται να αποτελεί έναν ικανό λόγο για τις πιέσεις που ασκούνται σήμερα, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,6% στα 26,28 ευρώ και την Πειραιώς 1,7% στα 25,22 ευρώ.

Θέσεις από αμυντικές, μέχρι τώρα, μετοχές είναι λογικό να ρευστοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν ορισμένα χαρτοφυλάκια.

Οι συναλλαγές στα 140 εκατ. ευρώ (στις 14.15) θεωρούνται μάλλον αρκετές, έπειτα από μία περίοδο σημαντικής διόρθωσης, δεδομένης μάλιστα της εποχής, θα λέγαμε πως αποτελούν... ουρά των εντολών που έχουν δοθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό το στοιχείο μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους όσον αφορά στο ενδεχόμενο μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης της αγοράς μας μέσα στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις.

Στο ενδεχόμενο της τεχνικής αντίδρασης φαίνεται πως κινούνται το τελευταίο ημίωρο ορισμένοι παίκτες που τοποθετούνται από τα 23,04 της Alpha Bank, από τα 42,5 της Εθνικής, από τα 21,72 προς τα 22,20 του ΟΤΕ (στα 22,12 ευρώ η μετοχή με 1%), ΟΠΑΠ από τα χαμηλά των 25,40 ευρώ και ορισμένων άλλων τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για 45 - 50 μετοχές καταγραφόταν θετική τιμή, με τις Έδραση, Ζάμπα, Eurodrip, Ίλυδα, Μουζάκης, Κρι-Κρι, Γαλαξίδι, Intracom, Εβροφάρμα, Τεχνικές Εκδόσεις, Βιοτέρ, Alter να ξεχωρίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v