Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμωρήθηκαν οι πρωινοί αγοραστές

Συνεδρίαση που έδειξε με μάλλον σαφή τρόπο πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και η ψυχολογία ευάλωτη και εκτεθειμένη στη διεθνή συγκυρία. ”Τιμωρός” των πρωινών αγοραστών η τελική εικόνα της αγοράς, όπου εξανεμίστηκαν τα σημαντικά κέρδη. Όλα θα συνεχίσουν να κρίνονται από την εικόνα που θα παρουσιάζουν τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, και κυρίως η Wall Street.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που έδειξε με μάλλον ενδεικτικό τρόπο πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και η ψυχολογία ευάλωτη και εκτεθειμένη στη διεθνή συγκυρία.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά να καταγράφει κέρδη 1,73% και να τερματίζει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,01%, ενώ στην εξέλιξη των δημοπρασιών είχε γυρίσει και σε απώλειες 0,03%;

Και πώς η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών από το 4 προς 1 να βρίσκεται στο τέλος της συνεδρίασης στο 1 προς 2,5 περίπου;

Ανεξαρτήτως από το αν η Σοφοκλέους υποχωρεί επειδή οι πωλητές επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις ή επειδή οι αγοραστές γίνονται όλο και σπανιότεροι, το θέμα είναι ότι εκ νέου 33 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 4%, και βέβαια με τη μικρή κεφαλαιοποίηση να υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, το τελευταίο σκαλί στήριξης οριοθετείται μεταξύ 2.539 και 2.534 μονάδων, καθώς κάθε κλείσιμο χαμηλότερα από το κάτω άκρο θέτει εν αμφιβόλω και τη μεσοπρόθεσμη τάση και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.491 και 2.458 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.575, 2.582 και 2.594 μονάδες, όμως κάθε κλείσιμο χαμηλότερα των 2.610 μονάδων απλώς θα δίνει ευκαιρίες ρευστοποιήσεων σε υψηλότερα επίπεδα για τους εν δυνάμει πωλητές.

Περίπου σταθεροποιητική (παρά το ανοδικό ξεκίνημα) η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις σημαντικές υποτιμήσεις.

Μικτή η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους. Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% για την Intralot, του 2% για την Cosmote, του 1% για Coca Cola και Τιτάνα, θετικό πρόσημο για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής και Κύπρου.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ (ένατη συνεχόμενη πτωτική συενδρίαση), Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Αγροτική, Εμπορική, Motor Οil, Alpha Bank, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, βρέθηκε στις 4.861,37 μονάδες, όμως μετά τις 15.56 η πλαγιολισθητική κίνηση πήρε στροφές (καθώς στην πλευρά των πωλητών προστέθηκαν και αρκετοί από τους πρωινούς αγοραστές), στην εξέλιξη των δημοπρασιών υποχώρησε στις 4.777,13 και έκλεισε στις 4.778,86 μονάδες με οριακά κέρδη 0,01%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 375 εκατ., από τα οποία τα 68 αφορούσαν σε ”πακέτα”.

”Τιμωρός” των πρωινών αγοραστών η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 189 πτωτικών και όλα θα συνεχίσουν να κρίνονται από την εικόνα που θα παρουσιάζουν τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως η Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v