Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευάλωτη η βραχυπρόθεσμη τάση

Τις ανακοινώσεις της Fed περιμένουν στη Νέα Υόρκη, καθώς η τάση στα παράγωγα διαμορφώνεται μικτά. Ανάλογη εικόνα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στην ελληνική ο Γενικός Δείκτης κρατά μέρος της αρχικά μεγαλύτερης ανοδικής αντίδρασης. Προφανώς η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ευάλωτη και εκτεθειμένη στη διεθνή συγκυρία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται διεθνώς οι επενδυτές, περιμένοντας τις ανακοινώσεις της Fed. Μικτή διαμορφώνεται η τάση με βάση τα συμβόλαια των τριών βασικών δεικτών στη Wall, με μερίδα αναλυτών να υποστηρίζει πως ”η Fed δεν θα θελήσει να βάλει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τη Wall”.

Εκτιμήσεις που θα επιβεβαιωθούν ή όχι τις επόμενες ώρες, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει ευάλωτη, μέχρι την Παρασκευή, παρά την καλοδεχούμενη, τεχνικής όμως μορφής, ανοδική αντίδραση.

Ανάλογη διάθεση επικρατεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου μερίδα ισχυρών επενδυτικών κύκλων θεωρεί αρκετή την καταρχήν ανάσχεση της βίαιης πτώσης και την… διασφάλιση κρίσιμων περιοχών στήριξης.

Είναι λογικό όμως να αναμένουν και αυτοί την αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί σήμερα - αύριο από τη Νέα Υόρκη.

Αυτό εξηγεί και τη μείωση των συναλλαγών, που δεν ξεπερνούσαν τα 162 εκατ. ευρώ στις 14:10.

Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές του ASE 20 (Εθνική, ΟΤΕ, Τ.Τ., Alpha Bank και Εurobank). Ωστόσο, τζίρος πραγματοποιείται και σε Coca Cola/3E, Cosmote, ΕΧΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική, Vivartia, Σιδενόρ, ΓΕΚ, Τιτάνα, Μυτιληναίο και σε ορισμένες ακόμη.

Τοποθετήσεις πραγματοποιούνται σε Μέτκα (πέριξ των 16,90 ευρώ), Μυτιληναίο (στα 34 ευρώ), Τιτάν (στα 37,98 ευρώ), Μηχανική (στα 6,70 ευρώ), Ιntracom (στα 4,46 ευρώ), στην Hellas Can (στα 5,7 ευρώ), στα Κρι Κρι (στα 8,16 ευρώ), Υγεία (στα 4,92 ευρώ) και Elmec στα 3,52 ευρώ.

Η μετοχή της τελευταίας, με απόδοση 4,2%, αποτελεί με ακόμη 5 - 7 εισηγμένες ενδεικτική περίπτωση αντίδρασης έπειτα από σημαντική διόρθωση.

Στα 5,52 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της ΕΒΖ, στα 9,46 της Ελληνικής Τεχνοδομικής, προς τα 38 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, στα 10 ευρώ του Σαράντη και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Στις 14:15 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 4.817 μονάδες (με εύρος διακύμανσης για σήμερα από τα χαμηλά των 4.816 μέχρι τα υψηλά των 4.861 μονάδων). Στις 2.570 μονάδες (0,7%) κυμαίνεται ο ASE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v