Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτυχής η ”άμυνα” των ισχυρών

Επιτυχές μπορεί να θεωρηθεί το εγχείρημα της προάσπισης... ζωτικών περιοχών στήριξης στο Χ.Α. Ισχυροί επενδυτικοί οίκοι, εγχώριοι αλλά και ξένοι συνεργάτες τους προφανώς έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτήν την προσπάθεια. Υψηλότερα των 2.530 - 2.550 μονάδων ο ASE 20, με επαναφορά ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τις 2.590 μονάδες αντιδρά ο ASE 20, απομακρύνοντας δηλαδή προς ώρας το αρνητικό ενδεχόμενο. Οι διαθέσεις των ισχυρών παικτών ήταν ξεκάθαρες από την προσυνεδρίαση - άλλωστε αυτό φάνηκε από τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα, για να επιβεβαιωθούν στη συνέχεια με αγορές σε Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Marfin και Intralot.

Παρατηρήθηκε, δηλαδή, από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης πως το μεγαλύτερο μέρος του Συστήματος προχώρησε σε υλοποίηση των άτυπων αποφάσεων που ελήφθησαν τις προηγούμενες 1-2 ημέρες, τροφοδοτώντας με τις σχετικές εντολές την Εθνική, η μετοχή της οποίας αντέδρασε προς τα 43,16 ευρώ, της Alpha Bank, υψηλότερα των 23 ευρώ, της Πειραιώς στα 25,50 ευρώ, της Eurobank στα 26,68 ευρώ, του MIG προς τα 6,86 ευρώ.

Παράλληλα, εντολές για λογαριασμό κωδικών από ευρωπαϊκές αγορές οδήγησαν υψηλότερα τα ΕΧΑΕ (στα 20 ευρώ), την Intralot στα 25,64 ευρώ, το Τ.Τ. στα 15,48 ευρώ, ενώ μεμονωμένες κινήσεις σημειώνονταν σε Vivartia, Cosmote, 3Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά από 30’ - 35’ συνεδρίασης οι συναλλαγές κυμαίνονταν στα 50 εκατ. ευρώ, αναλογικά περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο της χθεσινής συνεδρίασης και εμφανώς ισχυρότερες από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στις 11.10 ο Γ.Δ. διαμορφώνεται στις 4.830 μονάδες και αφού προηγουμένως υψηλότερη τιμή είχε καταγραφεί στις 4.861,4 μονάδες. Σχετικά άμεση ήταν η ανταπόκριση ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και τουλάχιστον αυτών που δραστηριοποιούνται στη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

Από πλευράς απόδοσης ξεχωρίζει η Έδραση στα 1,44 ευρώ (η αποτίμηση της εταιρίας υπολείπεται 25% από την καθαρή θέση της), η Ιντρακάτ αντιδρά στο 1,41 ευρώ, η Elmec κατά 3,6% στα 3,50 ευρώ, η Centric προς τα 4,22 ευρώ, η Βαλκάν στα 4,12 ευρώ, το Unibrain στα 2,74 ευρώ, το Κρι Κρι στα 8,06 ευρώ, η Lavifarm 5,06 ευρώ, αλλά και αρκετές ακόμη μετοχές από αυτήν την κατηγορία εισηγμένων.

Η συνέχεια αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς η διάθεση αντίδρασης συνεχίζεται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και τα πρώτα συμβόλαια που έρχονται από τη Wall Street δείχνουν οριακά αρνητική διακύμανση στο άνοιγμα των τριών κύριων δεικτών. Είναι προφανές πως οι παίκτες αναμένουν τις ανακοινώσεις και τις αποφάσεις της Fed προκειμένου να χαράξουν τη βραχυπρόθεσμη τακτική τους.

Ωστόσο βρίσκουμε αρκετά ενδιαφέρουσα την προσέγγιση της Fortius Finance, για τη διακύμανση του βασικότερου αμερικανικού δείκτη S&P 500. Η διορατική ομάδα αναλυτών της Fortius ”παίζει” εδώ και μέρες διάφορα ενδεχόμενα γύρω από την πορεία του S&P 500. Αναφερόμενη σε μία αρνητική εξέλιξη της αμερικανικής αγοράς, θεωρεί την περιοχή των 1.450 - 1.460 μονάδων κρίσιμη για τον σχετικό δείκτη, προειδοποιώντας, δε, πως η περιοχή-”κλειδί” για τον S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.409 μονάδες.

Ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα αυτών των περιοχών, ειδικότερα της δεύτερης, οδηγεί, κατά την εκτίμηση των αναλυτών, σε καθοδική επαναφορά.

Χαμηλή τιμή για τον S&P 500 σημειώνεται αυτές τις ημέρες στις 1.427 μονάδες, δηλαδή περίπου 8% χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή έτους των 1.556 μονάδων.

Το γεγονός ότι για τον σχετικό δείκτη υπήρξε χθες μέριμνα και αντίδραση από την περιοχή των κρίσιμων ζωνών θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία καταρχήν θετική ένδειξη. Η όποια τάση, πάντως, αναμένει και άλλες επιβεβαιώσεις (ή διαψεύσεις) προκειμένου να δοθεί πιο ξεκάθαρο σήμα για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v