Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Μέχρι 0,6% υψηλότερα αντιδρά ο DAX στη Φρανκφούρτη, πιο προσεκτικοί απ’ ό,τι χθες εμφανίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο οι εν δυνάμει αγοραστές.Προσεκτικότερο ”παίξιμο” σε μετοχές του ”20άρη”, ηπιότερη προσφορά από την πλευρά των πωλητών και με μεγαλύτερη συμμετοχή η ”μόχλευση” στα μικρομεσαία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζονται οι... ανάσες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται μέχρι και 0,6%.

Στην ελληνική αγορά, μετά τη χθεσινή... ψυχρολουσία, φαίνεται πως επικρατούν πιο ψύχραιμες κινήσεις.

Αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν στα πρώτα 10 - 15 λεπτά οι εντολές στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και Πειραιώς.

Εάν εξαιρέσουμε την Alpha Bank, στις άλλες τρεις περιπτώσεις οι αγοραστές εμφανίζονται πολύ πιο προσεκτικοί σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή περίοδο, ο τζίρος διαμορφώνεται σε μέτριο επίπεδο και κανείς δεν... εκβιάζει τον άλλον.

Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται επίσης στα 24,74 ευρώ της Vivartia, στα 9,40 της Marfin, στα 6,74 ευρώ του MIG και στα 25,94 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι εντολές έφθασαν μέχρι τα 15,40 ευρώ, ενώ αυτή την ώρα η μετοχή αντιδρά με 0,9% στα 15,3 ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επανέρχεται υψηλότερα των 4.800 μονάδων, το κυριότερο όμως ο FTSE 20 να αντιδρά με 1,1% προς τις 2.574 μονάδες.

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές παρουσιάζει περίπου τη χθεσινή εικόνα, στο 4 προς 1, μένει όμως να φανεί προς το κλείσιμο πώς θα διαμορφωθεί τελικά.

Να σημειώσουμε πως χθες η ανατροπή της αγοράς οδήγησε στη διαμόρφωση της εν λόγω σχέσης στο περίπου 1 προς 2,5.

Ωστόσο, μέχρι τώρα η συνεδρίαση διαφοροποιείται σε ενδιαφέροντα επιμέρους σημεία.

Το σημαντικότερο, κατά την εκτίμησή μας, αφορά στην αύξηση των συναλλαγών σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης (ΝΕΛ, Άλφα Γκρίσιν, Elmec, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Druckfarben, ΕΛΓΕΚΑ, Dionic, ΕΒΖ, Εβροφάρμα, Αττικάτ).

Θα λέγαμε πως σήμερα διακρίνουμε ενεργότερη συμμετοχή ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, στοιχείο που μένει να αποτιμηθεί βέβαια προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, σε σχέση με χθες, αφορά στη συμπεριφορά μετοχών του ευρύτερα εννοούμενου μεσαίου χώρου.

Για παράδειγμα, στη μετοχή της Intracom συναλλαγές πραγματοποιούνται πέριξ των 4,5 ευρώ, στην ΑΝΕΚ στα 2,48 ευρώ, στην Altec στα 2,07 ευρώ, στον Βωβό στα 21,78 ευρώ, στην Blue Star στα 3,68 ευρώ.

Αναφερόμαστε σε μετοχές όπου οι συναλλαγές ξεπερνούν στις 11:05 τις 100.000 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές θα τολμούσαμε να πούμε πως η αγορά μέχρι στιγμής εμφανίζει συγκριτικά καλύτερη εικόνα απ’ ό,τι χθες, ακριβώς γιατί δεν ”εκβιάστηκε” υπεραντίδραση των βασικών δεικτών και δεν φαίνεται να βιάζονται να τραβήξουν τις τιμές υψηλότερα οι αγοραστές.

Είναι ενδεικτικό πως για τον Γενικό Δείκτη, μέγιστο ημέρας σημειώνεται μέχρι στιγμής στις 4.831 μονάδες, δηλαδή περί τις 30 μονάδες χαμηλότερα από το χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v