Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα του ”σωστού άνδρα” στους επενδυτές

Οι αγορές διαβάζουν τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών πολλές φορές όπως θέλουν. Η χθεσινή αντίδραση της Wall Street στην ανακοίνωση της Fed το αποδεικνύει. Όμως, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αν τις διαβάζουν σωστά.

Το μήνυμα  του ”σωστού άνδρα” στους επενδυτές
Τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν θα ήταν ο διάδοχος του Πολ Βόλκερ στην κορυφή της Fed οι μετοχές υποχώρησαν και τα ομόλογα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες των 5 χρόνων που προηγήθηκαν.

Όταν ο πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε στις 24 Οκτωβρίου του 2005 την απόφασή του να επιλέξει τον κ. Μπεν Μπερνάνκε για τη θέση του κ. Γκρίνσπαν, οι μετοχές κέρδισαν, το δολάριο παρέμεινε σταθερό, ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν.

Ο κ. Μπους ανέφερε τότε ότι ο καθηγητής κ. Μπερνάνκε, ένας εκ των κορυφαίων ακαδημαϊκών επί νομισματικών θεμάτων στις ΗΠΑ, ήταν ο ”σωστός άνδρας” για να διαδεχθεί έναν ”μύθο” όπως ο κ. Γκρίνσπαν.

Η υποδοχή της Wall Street στον κ. Μπερνάνκε ήταν σαφώς πολύ καλύτερη από εκείνη που επιφύλαξε στον κ. Γκρίνσπαν τη δεκαετία του 1980.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Wall Street δεν θα μετανιώσει για την αρχική αντίδρασή της αλλάζοντας άποψη κατά τον ίδιο τρόπο που άλλαξε για τον κ. Γκρίνσπαν, τον πιο αγαπητό ίσως πρόεδρο της Fed στην ιστορία των αγορών.

Η χθεσινή αντίδρασή της στην ανακοίνωση της Fed του Μπερνάνκε δείχνει να τον θεωρεί γνήσιο συνεχιστή της παράδοσης Γκρίνσπαν, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία της ανακοίνωσης που της άρεσαν.

Η Wall Street υποβάθμισε την αναφορά της ανακοίνωσης στον κίνδυνο του πληθωρισμού που θεωρείται ακόμη και σήμερα από τη Fed ο Νο1 κίνδυνος.

Αντίθετα, εστίασε στο σημείο της ανακοίνωσης που προέβλεπε συνέχεια της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας με μετριοπαθείς ρυθμούς. Ο λόγος είναι απλός:

Αν η Fed προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι ανησυχίες για την αγορά κατοικίας και τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου ίσως είναι υπερβολικές.

Πρόκειται για μια λογική σκέψη που συνορεύει όμως με αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν wishful thinking.

Έως ένα σημείο δικαιολογείται γιατί οι αγορές δεν έχουν πάρει γεύση της πολιτικής Μπερνάνκε παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις.

Πέρυσι φοβήθηκαν ότι η πολιτική επιτοκίων της Fed υπό τον Μπερνάνκε θα ακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις, ιδίως στο θέμα του πληθωρισμού, αντί να προηγείται.

Κοινώς, η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο μετά και όχι πριν από την εκδήλωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο κ. Μπερνάνκε τους διέψευσε. Γνωρίζοντας τη σημασία της αξιοπιστίας ως πολεμίου του πληθωρισμού για την επιτυχία του στο αξίωμα που κατέχει, δεν δίστασε να κάνει την επιλογή του πέρυσι το καλοκαίρι, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πορεία των αγορών.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο νέος ισχυρός άνδρας της Fed, ”ο σωστός άνδρας”, να υποδεχτεί τον κ. Γκρίνσπαν κατά τον πρόεδρο Μπους, θα το επαναλάβει αν χρειαστεί θέτοντας σε δεύτερη μοίρα ζητήματα που απασχολούν τις αγορές.

Ευτυχώς, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο δομικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% στις ΗΠΑ οπότε ο κ. Μπερνάνκε δεν έχει λόγο να κάνει επίδειξη δύναμης.

Στη Wall Street αυτή η στάση του κ. Μπερνάνκε αρέσει κατά βάθος, παρά το γεγονός ότι πληγώνει μερικές φορές.

Όμως, εκείνος θέλει μεν να έχει την επιτυχία του κ. Γκρίνσπαν, αλλά αφήνοντας το δικό του στίγμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει είναι να δείξει στις αγορές ότι το αποκαλούμενο put option Γκρίνσπαν δεν υφίσταται.

Κοινώς, ο κ. Μπερνάνκε δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια για να βοηθήσει hedge funds που έχουν πάρει μεγάλα ρίσκα ή για να μην πέσουν οι χρηματιστηριακές αγορές.

Ο μόνος λόγος που θα έκανε κάτι τέτοιο θα ήταν αν η πορεία των αγορών απειλούσε την πραγματική οικονομία ή αν αποδεικνυόταν στην πράξη ότι έκανε λάθος με αυτή την τακτική.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Wall Street θα πρέπει να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τη συνδέει με την εποχή Γκρίνσπαν και να μάθει να ερμηνεύει τις καταστάσεις από τη σκοπιά του κ. Μπερνάνκε που είναι εναντίον των παρεμβάσεων, εκτός και αν κινδυνεύει η πραγματική οικονομία.

Καλώς ή κακώς, το put του κ. Γκρίνσπαν που έβαζε πάτωμα στην πτώση των αγορών δεν υφίσταται.

Παρ’ όλα αυτά, η Wall Street φαίνεται να ερμήνευσε σωστά το μέρος της χθεσινής ανακοίνωσης της Fed που αναφέρεται στον ρυθμό ανάπτυξης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v