Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίσκο, μεταβλητότητα και επιφυλάξεις

Στη σκιά των επιφυλάξεων για τις πιθανές περαιτέρω επιδράσεις από την κρίση των... θαλασσοδανείων κινούνται διεθνώς οι αγορές. Ακραία μεταβλητότητα και υψηλότατο ρίσκο τα κύρια χαρακτηριστικά των αγορών, με την πλευρά όμως των αισιόδοξων να συνεχίζει να δίνει καθημερινά μάχες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αμφίσημα μηνύματα στέλνουν διεθνώς οι αγορές. Από τη μια, η έκδηλη επιφυλακτικότητα όσον αφορά στο μέγεθος του προβλήματος από τη γνωστή υπόθεση των... θαλασσοδανείων, από την άλλη, η προσπάθεια ισχυρών επενδυτικών κύκλων να περιορίσουν τη ζημία.

Πάντως, κοινή εκτίμηση είναι πως οι κεντρικοί τραπεζίτες αυτή τη φορά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο του σωτήρα, κάτι που είχαν πράξει την περίοδο της κατάρρευσης του LTCM αλλά και όσων ακολούθησαν την 11η/9.

Δεν είναι τυχαίο πως ισχυροί επενδυτικοί οίκοι (Morgan Stanley και Credit Suisse) παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν ακόμη την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος. Όλη αυτή η ανασφάλεια και η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται εύγλωττα στις αγορές, δίνοντας απίστευτη μεταβλητότητα σε βασικούς δείκτες και μετοχές.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη, τη στιγμή που ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές επιφυλάσσονται για τη δραματική αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας (VIX) της αγοράς του Σικάγου σε επίπεδο υψηλότερο του 20.

Αυτή είναι η μία πλευρά και σχετίζεται είτε με την άγνοια ενός ουσιαστικού επερχόμενου κινδύνου είτε με την εκ των έσω γνώση του προβλήματος. Είναι λογικό μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο να... άγεται και φέρεται, σύμφωνα με τις ορέξεις των κυρίαρχων ξένων και ”ξένων” επενδυτικών κύκλων.

Μερίδα αναλυτών-επενδυτών βάζει στο παιχνίδι το αρνητικό ενδεχόμενο που θέλει οι βασικοί δείκτες να υποχωρούν σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο πως ισχυροί παίκτες, που κινούνται μέσω Λονδίνου, ανοίγουν θέσεις πώλησης στο συμβόλαιο του ”20άρη” για τον μήνα Σεπτέμβριο, με τιμή άσκησης τις 2.350 μονάδες.

Είναι ενδεικτική, άλλωστε, η σημερινή αναφορά του κ. Θ. Σταυρόπουλου από την πάντα αιρετική του στήλη ”Η Αθέατη-Θεατή πλευρά της συνεδρίασης” (εφημερίδα ”Εξπρές”). Τα στοιχεία από την αγορά παραγώγων και η θέση που λαμβάνει συγκεκριμένος ισχυρός επενδυτικός οίκος σορτάροντας το ”20άρη” μας κρατούν σε εγρήγορση.

Στην ίδια πλευρά συνεκτιμούμε τις σταθερές πωλήσεις άλλου, επίσης γνωστού, επενδυτικού οίκου στη μετοχή της ΔΕΗ, που υποχωρεί για εννέα στη σειρά συνεδριάσεις, με την τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα 20,40 ευρώ. Τον σταθερό πωλητή ισχυρής θέσης στο Τ.Τ. αναζητά ακόμη και η διοίκηση του Ταμιευτηρίου, αφού μετά την ιδιωτική τοποθέτηση στα υψηλά και τη στόχευση της Goldman Sachs για τα 22 ευρώ η μετοχή πιέζεται συστηματικά μεθοδικά. Ήδη, η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 15,18 ευρώ, με την τιμή εισαγωγής να βρίσκεται στα 12,5 ευρώ.

Σταθεροί όμως είναι και οι κυρίως δύο πωλητές στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, όπου και εδώ απειλείται η τιμή εισαγωγής. Δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν την υποχρέωση διακράτησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι σταθεροί πωλητές φέρεται να είναι δύο γνωστοί επενδυτικοί οίκοι.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: Αυτή που με όσες δυνάμεις της προσμετρώνται ανθίσταται ή τουλάχιστον επιχειρεί να κρατήσει τα προσχήματα.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτές τις δύσκολες ημέρες οι αγοραστές επιμένουν ανοδικά στην Ιντραλότ (ο ένας εκ των αγοραστών είναι γνωστός και επίμονος θα λέγαμε), ο όμιλος της ΣΙΔΕΝΟΡ ανακοινώνει διπλασιασμό κερδών, ενώ μέσω της θυγατρικής Σωληνουργεία Κορίνθου προσβλέπει σε γεωγραφική επέκταση της παρουσίας του στον ευρύτερο ρωσικό χώρο.

Σε δύσκολες περιόδους επιμένουν ανοδικά οι αγοραστές στον Κλουκίνα-Λάππα, όπου φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή σημαντική συμφωνία με... αγγλοϊταλικό οίκο μόδας. Εύσημα αξίζουν και στη ΜΕΤΚΑ, όπου ισχυροί επενδυτικοί οίκοι ποντάρουν στο ενεργειακό χαρτί και στις εξελίξεις που αναμένονται με επίκεντρο το Αλουμίνιο.

Όμως, εταιρίες μικρού μεγέθους, όπως για παράδειγμα η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, η ΣΙΔΜΑ, ο Κέκροπας, η Nexans (Alcatel), η Έδραση, η BYTE, το Alter και ορισμένες ακόμη ευχάριστες εξαιρέσεις στον πτωτικό κανόνα των ημερών, φαίνεται πως τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από μετοχές-επιλογές των ξένων επενδυτικών οίκων.

Οι ξένες αγορές δίνουν και σήμερα... ανάσες, αν και χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ”κάηκαν” αρκετοί ”παίκτες” που επιχείρησαν να ακολουθήσουν την προχθεσινοβραδινή ανοδική αντίδραση της Wall Street.

Σημ.: Σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day.gr καταγράφονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις για το 6μηνο της Coca Cola 3E. Επίσης, τα πρώτα σχόλια για το ”κόκκινο φως” των τουρκικών εποπτικών αρχών στην εξαγορά της Alternatifbank από την Alpha Bank, αναφέρονται, επίσης, σε σχετικό θέμα.

Τέλος, ο διπλασιασμός των μεγεθών του Βασιλόπουλου εξηγεί, κατά την εκτίμησή μας, τη θεαματική ενίσχυση της αποτίμησης της εισηγμένης από την αρχή του χρόνου. Από σήμερα ενεργοποιείται και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για το MIG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v