Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζουν... γλώσσα οι ταύροι;

”Οι ταύροι δείχνουν να σηκώνουν κάπως κεφάλι” στις διεθνείς αγορές και σε αυτή την κίνηση ακολούθησε σήμερα και η Σοφοκλέους, με μοχλούς τις τηλεπικοινωνίες (2,03%) και τις τράπεζες (1,40%). Θετικοί πρωταγωνιστές οι 3Ε - Cosmote, αρνητικός η Σιδενόρ (-10,22%). Ποιοι ξεχώρισαν στην περιφέρεια.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι ταύροι δείχνουν να σηκώνουν κάπως κεφάλι” στις διεθνείς αγορές και σε αυτή την κίνηση ακολούθησε σήμερα και η Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη, μάλιστα, να κλείνει στο υψηλό ημέρας.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν οι σημαντικές ”βοήθειες” από Τηλεπικοινωνίες (+2,03%) και Τράπεζες (+1,40%), όμως από εκεί και χαμηλότερα η επιφυλακτικότητα ήταν διάχυτη και πολλοί φοβούνταν τα ”αδειάσματα” των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Έτσι το τελικό +0,87% του FTSES και το +0,19% του FTSEM δείχνουν σαν απόλυτα φυσιολογική κατάληξη.

Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε πως αν αποκατασταθεί η ηρεμία διεθνώς, το Χ.Α. μπορεί να δώσει κάποια σχετική ανοδική αντίδραση, όμως στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, φήμες και ”επενδυτικά σχήματα” προς το παρόν απουσιάζουν.

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, όπου χωρίς να αυξηθούν οι συναλλαγές τα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας τις υποτιμήσεις, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα υψηλά ημέρας μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street και τα σημαντικά κέρδη του Nasdaq οι αναλυτές έκριναν τουλάχιστον ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της Cisco).

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, που παρά λίγο δεν κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από την αντίσταση των 2.582 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.594 και 2.610 μονάδες, ανοδική διάσπαση της τελευταίας δίνει κάποιες πρώτες προϋποθέσεις διατήρησης της ανοδικής αντίδρασης. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2.575, 2.550 και 2.534 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE τις εντυπώσεις έκλεψαν οι Cosmote, Coca Cola με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, MPB, Alpha Bank και θετικό πρόσημο για Αγροτική, Εμπορική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα και Κύπρου.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΠΑΠ και αρνητική μεταβολή για Intralot και Ταχ. Ταμιευτήριο (νέο χαμηλό τρέχοντος έτους).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap και παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις που αυξομείωναν την ψυχολογία, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.836,76 μονάδες με κέρδη 1,21%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος έφθασε τα 392 εκατ. από τα οποία τα 87,5 αφορούσαν σε ”πακέτα”.

Θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 137 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών, ενώ έλειψαν οι διαθέσεις για ακραίες διακυμάνσεις.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές αίσθηση προκάλεσε το -10,22% της Σιδενόρ (μετά την προειδοποίηση για επιβράδυνση του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης των μεγεθών από το γ΄ τρίμηνο), ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Καράτζη, Λυμπέρης, ΕΧΑΕ, Άλφα Γκρίσιν, Μινωικές, Καλπίνης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Blue Star, InfoQuest, Centric, Alapis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v