Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 4% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Στα 181 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο εξάμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς σημείωσαν αύξηση 4% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις της εταιρίας υποχώρησαν κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 3,8 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα. Προμέρισμα 0,15 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 4% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Στα 181 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο εξάμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς σημείωσαν αύξηση 4% σε ετήσια βάση.

Τα κέρδη ανά μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίζονται επίσης αυξημένα κατά 4% στα 0,59 ευρώ ενώ τα EBITDA υποχωρούν κατά 6% στα 309 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της εταιρίας υποχώρησαν κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 3,8 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την καταβολή προμερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή, διατηρώντας την ίδια μερισματική πολιτική.

Οι συγκλίνουσες προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και τις πωλήσεις α΄ εξαμήνου των ΕΛΠΕ διαμορφώνονται σε 160 εκατ. ευρώ (-8,4%), 286 εκατ. ευρώ και 3,95 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 174,6 εκατ. ευρώ, 329,6 εκατ. ευρώ και 4,1 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το β’ τρίμηνο

Στο β΄ τρίμηνο, οι πωλήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίζονται 7% χαμηλότερες, στα 1,912 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 127 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24%. Τα EBITDA της εταιρίας εμφανίζουν αύξηση 6% στα 207 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώνονται στα 172 εκατ. ευρώ, με αύξηση 17%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, ανέμεναν τα κέρδη β’ τριμήνου των ΕΛΠΕ να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 5,5% στα 108 εκατ. ευρώ. Επίσης, προέβλεπαν ενίσχυση των πωλήσεων του ομίλου κατά 2,2% στα 2,09 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα EBITDA, εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τα αποθέματα, εμφανίζονται αυξήμένα κατά 3% στα 260 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη, εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τα αποθέματα εμφανίζονται αυξημένα κατά 22% στα 147 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η εταιρία, σημειώθηκε συνολική βελτίωση στην οργανική κερδοφορία καθώς:

- Το ”συγκρίσιμο” EBITDA του Α΄ εξαμήνου του 2007 ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3%, με τους τομείς των Πετροχημικών και της Ηλεκτροπαραγωγής να παρουσιάζουν ιδιαίτερη βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.

- Το ”συγκρίσιμο” EBITDA του Β΄ τριμήνου του 2007 ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3%.

- Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού & Εμπορίας παρουσίασε κατά το Β΄ τρίμηνο του 2007 αύξηση του ”συγκρίσιμου” EBITDA κατά 5% (129 εκατ. ευρώ).

- Τα ”συγκρίσιμα” καθαρά κέρδη και τα ”συγκρίσιμα” κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 27% το Β΄ τρίμηνο του 2007 (94 εκατ. ευρώ και 0,31 ευρώ αντίστοιχα).

- Σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα του Ομίλου είχε η ΔΕΠΑ (στο Μ.Κ. της οποίας η ΕΛ.ΠΕ. συμμετέχει με 35%), με ποσοστό περίπου 7% στα καθαρά κέρδη του Α΄ εξαμήνου του 2007.

- Συνεχίστηκε η συγκράτηση του κόστους λειτουργίας, μέσω της αναδιοργάνωσης της δομής των θυγατρικών του εξωτερικού, ενώ το έργο περιορισμού του κόστους προμηθειών ”Best 50” προσδιόρισε ευκαιρίες μείωσης δαπανών κατά 9-10 εκατ. ευρώ.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, κ. Πάνος Καβουλάκος, σχολίασε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:

”Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας του Β΄ τριμήνου, που είναι συνέπεια των θετικών αποτελεσμάτων όλων των δραστηριοτήτων μας, σε όλες τις χώρες, στις οποίες λειτουργούμε. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για ενίσχυση των δυνατοτήτων μας και έλεγχο των λειτουργικών δαπανών, σε συνδυασμό με μια περίοδο ιδιαίτερα υψηλών περιθωρίων διύλισης, είχαν θετική επίπτωση στην συνολική και συγκρίσιμη κερδοφορία μας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v