Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη μόνο για τους πωλητές στο ΧΠΑ

Πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση, οι εντολές πώλησης σε βαριά χαρτιά είχαν στείλει τον Γενικό Δείκτη στης 4.640 μονάδες. Το ότι στη συνέχεια περιορίστηκαν κατά 20 μονάδες οι απώλειες και επιχειρήθηκε αντίδραση μέσω του ΟΤΕ αποτελεί από μόνο του σημείο αναφοράς. Οι πωλητές στα παράγωγα μετρούν ήδη τα πρώτα κέρδη τους, ενώ ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις στον πτωτικό κανόνα του Χ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όσο πιο γρήγορα και όσο πιο βίαια, τόσο το καλύτερο, αναφέρουν σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως σε αυτή που βιώνουμε τελευταία, οι ειδικοί της αγοράς.

Η ένταση και η ταχύτητα της διόρθωσης συνολικά των αγορών, βασικών δεικτών και μετοχών, φαίνεται να πληροί το πρώτο σκέλος ενός χρηματιστηριακού κανόνα.

Θα θέλαμε, ως ενεργοί άνθρωποι της αγοράς, και αυτή τη φορά να επιβεβαιωθεί και το δεύτερο σκέλος.

Ωστόσο, παραμένουμε επιφυλακτικοί, καθ’ όσον διεθνώς οι ειδικοί των αγορών αδυνατούν ακόμη και σήμερα να προσδιορίσουν το μέγεθος, την ένταση, τη σοβαρότητα, το πιθανό βάθος και τις πιθανές παρενέργειες στην ευρύτερη οικονομία της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, υποστηρίζουν (ή αυτό θέλουν να πιστεύουν ή και να πιστεύουμε) πως η κρίση δεν προσλαμβάνει συστημικά χαρακτηριστικά.

Εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε οι αγορές αργά ή γρηγορότερα θα βρουν τις ισορροπίες και τον δρόμο τους.

Μένουμε σε αυτό το ενδεχόμενο γιατί δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η κρίση αυτή δεν θα επιχειρηθεί να περιοριστεί σε ένα όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενο μέρος της πραγματικής οικονομίας.

Στα της συνεδρίασης, οι εντολές πώλησης που είχαν δοθεί πριν καν ανοίξει η αγορά δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Στα 19,7 ευρώ για τη ΔΕΗ και το -4,9%, στα 25,40 ευρώ για τη Eurobank και το -3,2%, στα 41,54 ευρώ για την Εθνική και το -2%, στα 14,60 ευρώ για το Τ.Τ. και το -1,8%.

Εύλογα, ο Γενικός Δείκτης λύγιζε εξαρχής προς τις 4.640 μονάδες, με τον FTSE 20 να πιέζεται προς τις 2.480 μονάδες. Ήδη, όσοι έχουν λάβει θέσεις πώλησης στον ”20άρη”, από προχθές μετρούν σημαντικές υπεραξίες. Και συγκεκριμένοι κύκλοι εκτιμούν πως θα αποκομίσουν περισσότερες στη συνέχεια.

Οι συναλλαγές, δηλαδή κυρίως η προσφορά και λιγότερο η ζήτηση (προφανώς ό,τι πωλείται αγοράζεται από κάποιους), έφτασαν μετά τα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης στα 14 εκατ. ευρώ για την Εθνική, στα 8 εκατ. ευρώ για την Πειραιως, στα 4,2 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, στα 3,5 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ και στα 4,8 εκατ. ευρώ για το MIG.

Βέβαια, για παράδειγμα, η προσφορά στη μετοχή της Πειραιώς έφτανε μέχρι τα 23,60 ευρώ (-4,6%), στο MIG προς τα 6,64 ευρώ (-0,90%) και στον ΟΠΑΠ προς τα 24,34 ευρώ (-2,4%).

Στη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ, παρά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, εντολές δίνονταν μέχρι και 5,5% χαμηλότερα, προς τα 11,8 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση, με απώλειες της τάξεως του 1,8%, μετρά ο Τιτάνας, που υποχωρεί προς τα 35,5 ευρώ, σε αντίθεση με την 3E που διαμορφώνεται υψηλότερα προς τα 33,22 ευρώ.

Γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας εξηγούσε αυτή την αντίστροφη πορεία των μετοχών των δύο blue chips, με τη μεταφορά ρευστότητας ξένου επενδυτικού οίκου από τη μία στην άλλη.

Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί με 3,5%, ενώ χάνει συνολικά 17,7% τις τελευταίες 30 ημέρες, σε αντίθεση με την 3E που ενισχύεται κατά 2,9% και υποχωρεί κατά μόλις 2,2% αντίστοιχα.

Επειδή στην προηγούμενή μας αναφορά είχαμε κάνει μνεία σε όσους… τολμούν και πηγαίνουν κόντρα στην απαξίωση και στον πανικό, σημειώνεται η Ίλυδα στο 1,27 ευρώ (3,3%), το Alter στα 7,34 ευρώ (αλήθεια, πιστεύει κάποιος πως η αντοχή της μετοχής δεν κρύβει επιχειρηματικές εξελίξεις;), η Unisystems στα 2,08 ευρώ, ο Ηρακλής (ο… ημίθεος τώρα παίρνει την εκδίκησή του) στα 17,40 ευρώ, η Αθηνά στο 1,57 ευρώ και όσες χάνουν λιγότερο από 1 μονάδα.

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τις 11:10 οι Πλαίσιο, Λάμψα, Audiovisual, Sanyo, Vivartia, Βαράγκης, Cosmote, MIG, Altec, Κατσέλης.

Περίπου την ίδια ώρα, επιχειρείται η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΤΕ με τις εντολές να φτάνουν προς τα 22,86 ευρώ (0,6%) και να γίνεται προσπάθεια να ”μαζευτούν” οι πιέσεις σε Εθνική, Τιτάνα, Ηλεκτρονική Αθηνών, Intralot και ΕΥΔΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v