Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλάξεις λόγω ”ευρω-αναταράξεων”

Ο κίνδυνος των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας παραμένει ενεργός στις διεθνείς αγορές. Αυτή τη φορά η αφορμή για διόρθωση έρχεται από το Παρίσι, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και την ελληνική να ακολουθούν. Εμφανής και απόλυτα δικαιολογημένη η επιφυλακτικότητα των ”παικτών”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κίνηση της BNP Paribas να ”παγώσει” κεφάλαια στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ επαναφέρει... σκιές πάνω από τις αγορές. Όχι βέβαια πως οι διορατικοί ”παίκτες” θεωρούσαν πως έχουν εκλείψει τα αίτια του προβλήματος, ένα μέρος τους όμως πόνταρε στο ενδεχόμενο μίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Οι πωλήσεις που βγήκαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρέασαν και το ελληνικό, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. από την αρχικά υψηλή τιμή των 4.851,7 μονάδων να διολισθαίνει προς τις 4.820 μονάδες (στις 11:15). Κίνηση που συνοδεύτηκε από συναλλαγές αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερό τους μέρος να επικεντρώνεται σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, T.T. και Coca Cola 3E.

Για δεύτερη συνεδρίαση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι πωλήσεις στη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ (όσοι συμμετείχαν στο αρχικό placement πωλούν και σε αυτό το επίπεδο με σημαντικό κέρδος), ενώ η υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τον Τιτάνα (και από τη Marfin) οδηγεί χαμηλότερα προς τα 37,4 ευρώ τη μετοχή του ομίλου.

Στα 6,76 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή του MIG, αντιδρά προς τα 20,8 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στα 12,44 ευρώ διαμορφώνεται η Κύπρου.

Μοιρασμένη η εικόνα ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με τον Καλπίνη να εμφανίζει υψηλή συναλλακτικότητα στα 10,33 ευρώ, την Creta Farm να κερδίζει περίπου 3% στα 7,60 ευρώ, τη Unibrain 2,4% προς τα 2,6 ευρώ, τον Μουζάκη 2,1% προς τα 2,42 ευρώ και ορισμένους ακόμη τίτλους του μικρομεσαίου χώρου. Ωστόσο, είναι εμφανής η χαμηλότατη ”μόχλευση” σε αυτό το μέρος της αγοράς, ειδικότερα σε σύγκριση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι κυρίως η διασφάλιση των κρίσιμων περιοχών στήριξης, η σταθεροποίηση της αγοράς και στη συνέχεια η αποσαφήνιση της όποιας τάσης.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο εύρος των 4.755 – 4.880 μονάδων (όπου είχε παραμείνει για αρκετές εβδομάδες η αγορά) είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές κατά μέσο όρο 400 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση, με εναλλαγή θέσεων που παρέπεμπαν σε ”αναδιανομή χαρτιών”. Στη συγκεκριμένη ζώνη θα ήταν καλό, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, να αφομοιωθεί το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v