Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό των αρκούδων η Σοφοκλέους

Η Σοφοκλέους έχει μετατραπεί σε Αγορά τάσης και μάλιστα πτωτικής και οι όποιες θετικές ειδήσεις ή αποτελέσματα εισηγμένων αντιμετωπίζονται μάλλον ουδέτερα, ενώ κάθε αρνητική είδηση – εξέλιξη στις διεθνείς αγορές έχει αντίκτυπο πολλαπλάσιο του αναμενόμενου στο ταμπλό. H σημασία των ”ενέσεων ρευστότητας” από ΕΚΤ - FED.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δείχνουν να παίρνουν πίσω με... τόκο τα χθεσινά κέρδη οι περισσότερες χρηματιστηριακές Αγορές και βέβαια σε κάτι τέτοιο δεν θα υστερούσε και η Σοφοκλέους.

Η ανακοίνωση της BNP Paribas για ”πάγωμα” τριών funds και οι ογκώδεις ζημίες της Ολλανδικής, μη εισηγμένης, επενδυτικής τράπεζας NIBC εξαιτίας της κρίσης στην Αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων επαναφέρουν τα διεθνή χρηματιστήρια σε πορεία πτώσης.

Μάλιστα η απόφαση κατ΄ αρχήν της ΕΚΤ και κατά δεύτερο της FED να προχωρήσουν σε ”ενέσεις” ρευστότητας στο σύστημα διοχετεύοντας 94,841 δισ. ευρώ και 15 δισ. δολάρια αντίστοιχα, δείχνει την σοβαρότητα του προβλήματος και την ενεργοποίηση ”αμυντικών μηχανισμών”.

Όσον αφορά το Χ.Α. οι λίγοι που συνεχίζουν να ασχολούνται με τα δρώμενα και δεν βρίσκονται σε περίοδο διακοπών, βίωσαν ίσως την χειρότερη συνεδρίαση του τρέχοντος έτους, καθώς η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών ακούμπησε στο 1 προς 10, ενώ 42 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 5% (!!!).

Είναι πλέον πασιφανές ότι η Σοφοκλέους έχει μετατραπεί σε Αγορά τάσης και μάλιστα πτωτικής και οι όποιες θετικές ειδήσεις – αποτελέσματα εισηγμένων αντιμετωπίζονται μάλλον ουδέτερα, ενώ κάθε αρνητική είδηση – εξέλιξη έχει αντίκτυπο πολλαπλάσιο του αναμενόμενου στο ταμπλό.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα στην μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου η παντελής έλλειψη φημών και ”επενδυτικών σχημάτων” σε συνδυασμό με τους ελάχιστους αγοραστές, αφήνει τις μετοχές κυριολεκτικά στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι ημερήσιες απώλειες να είναι σαφώς δυσανάλογες με τον όγκο συναλλαγών.

Τεχνικά, όσον αφορά τον FTSE και όχι μόνο η εικόνα δείχνει να επιβαρύνεται, καθώς ο προαναφερθείς δείκτης έχασε με ιδιαίτερη ευκολία και την στήριξη των 2550 μονάδων την οποία να δεν την υπερκεράσει άμεσα θα την μετατρέψει και αυτή σε αντίσταση, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2580-90 και 2602-10 μονάδες.

Πρώτες στηρίξεις στις 2497 και 2474 μονάδες, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 2474 μονάδων στέλνει τον δείκτη σε κάθετη κίνηση προς τις 2415 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων με σχετική αύξηση των συναλλαγών και διατήρηση των σημαντικών υποτιμήσεων που πήραν, μάλιστα, έκταση μετά το ”βαθύ” άνοιγμα της Wall Street.

Στο παρουσιολόγιο των διασωθέντων από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο η μετοχή της ΔΕΗ που οι δημοπρασίες την βοήθησαν να κλείσει με αξιοσημείωτα κέρδη (πρέπει να επισημανθεί ότι μετά από 9 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μετά τις 16.13 έδειξε διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MPB.

Από εκεί και πέρα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για τον Τιτάνα, του 4% για την Intralot, του 3% για Βιοχάλκο και Coca-Cola, του 2% για τον ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Τεχνοδομική, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Cosmote, Motor oil, Alpha Bank, Eurobank και αρνητική μεταβολή για όλους τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!), έφθασε μέχρι τις 4851,69 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα σε πλαγιοκαθοδική κατ΄ αρχήν και ελεύθερη πτώση στην συνέχεια έφθασε μέχρι τις 4750,71 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 4758,98 με απώλειες 1,61%, ενώ ο τζίρος αυξημένος (αρνητικό) έφθασε τα 410 εκατ. από τα οποία τα 41,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Χωρίς περαιτέρω σχόλια, απλά για τους λάτρεις των στατιστικών το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε 26 ανοδικές μετοχές έναντι 251 πτωτικών θυμίζοντας μάλλον άλλες εποχές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v