Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κύμα διόρθωσης;

Χαμηλότερα και πάλι των 4.800 μονάδων βρίσκεται ο Γ.Δ., ενώ ο ASE 20 υποχωρεί προς τις 2.550 μονάδες. Συγκριτικά μεγαλύτερες θεωρούνται οι απώλειες στη χαμηλότερη αποτίμηση, όπου η απουσία ουσιαστικής ζήτησης οδηγεί -με ελάχιστες συναλλαγές- μέχρι και 9,5% χαμηλότερα μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περίπτωση της BNP είναι ενδεικτική του βαθμού μεταβλητότητας των αγορών και της ευπάθειάς τους. Η συνέχιση της διόρθωσης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από ανάπαυλα-αντίδραση, συνεχίζεται επιτείνοντας την επιφυλακτικότητα και την αβεβαιότητα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οδηγούμαστε και πάλι σε δοκιμασία κρίσιμων περιοχών στήριξης, καθώς ο ASE 20 διορθώνει προς τις 2.550 μονάδες και ο Γ.Δ. ”ταλαιπωρείται” κάτω από τις 4.800 μονάδες.

Στην τελευταία προσέγγιση του τμήματος ανάλυσης της Εμπορικής επισημαίνονται ενδιαφέρουσες, τεχνικής μορφής, λεπτομέρειες και πιθανά ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Θα λέγαμε πως αποτελεί κοινό μυστικό σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς πως το λογικότερο ενδεχόμενο είναι αυτό της διόρθωσης και για τον λόγο αυτό αρκετοί είναι οι ”παίκτες” που είτε έχουν κατοχυρώσει έγκαιρα θέσεις τους είτε κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η διόρθωση του Χ.Α., όπως και των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, προσεγγίζει πλέον το 6%, αν και η ανάλογη μεταβολή για τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street δεν ξεπερνά το 3% και 4% αντίστοιχα. Και ας μην ξεχνάμε πως το πρόβλημα γεννήθηκε στην αμερικανική αγορά.

Από τις μετοχές του ”20άρη” ξεχωρίζει η στήριξη που δίνεται και σήμερα από τον ΟΤΕ, με συναλλαγές που ξεπερνούν το ένα εκατ. τεμάχια.

Είναι δηλαδή διπλάσιες από αυτές της Alpha Bank, περίπου 10 φορές περισσότερες από της Eurobank και σχεδόν διπλάσιες από της Εθνικής.

Ο τζίρος που πραγματοποιείται στη μετοχή του ΟΤΕ φτάνει στα 10,5 εκατ. ευρώ και πραγματοποιούνται σε συγκριτικά υψηλές τιμές από τα υψηλά των 22,9 ευρώ μέχρι τα χαμηλά των 22,60 ευρώ. Αντιθέτως, κατά περίπου 2% υποχωρεί στα 22,26 ευρώ η Cosmote.

Δραματική είναι και η επιβάρυνση του ισοζυγίου ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, καθώς μετά τις 14:15 έτεινε στο 1 προς 5. Με λίγες συναλλαγές, καθότι απουσίαζε η ζήτηση, υποχωρούσαν από 5% μέχρι και 9,5% μετοχές 14 εταιριών, στο σύνολό τους από τη χαμηλότερη αποτίμηση.

Είναι ενδεικτικό πως οι βασικοί δείκτες μετοχών εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης διαμορφώνονταν σημαντικά χαμηλότερα από τον ASE 20. Πρακτικά αυτό δείχνει πως ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα μειώνουν σημαντικά τη δράση τους και περιορίζονται σε… δεύτερο ρόλο.

Μετρημένες είναι, άλλωστε, και οι περιπτώσεις μετοχών εταιριών με ανοδική φορά, καθώς δεν ξεπερνούσαν τις 45, αν και για λίγες από αυτές σημειωνόταν άξιος αναφοράς τζίρος. Σε Unibrain, Καλπίνη, ΓΕΒΚΑ, Alapis, Ελληνικά Καλώδια, Ίλυδα, Κορδέλου οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τις 10.000 τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v