Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος πότε θα έλθει το τέλος της χρηματιστηριακής διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορεί όμως να φθάσει σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα αν δεν χάσει το δάσος, κοιτάζοντας τα δέντρα.

Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά
Στις αγορές, όπως άλλωστε και στη ζωή, αυτός που γελά τελευταίος γελά καλύτερα.

Η χθεσινή συνεδρίαση ανήκε χωρίς αμφιβολία στις αρκούδες κατά τον ίδιο τρόπο που οι δύο προηγούμενες ανήκαν κυρίως στους ταύρους.

Με βάση το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street, η σημερινή μέρα θα ανήκει κατά πάσα πιθανότητα πάλι στις αρκούδες.

Οι απότομες αλλαγές στην επενδυτική ψυχολογία είναι κι αυτές μέρος του παιχνιδιού, όπως άλλωστε είναι κι άλλοι παράγοντες.



Την Τετάρτη οι αγορές πανηγύριζαν για την επιτυχία του BlackStone Group, του μεγαλύτερου ομίλου Private Equity παγκοσμίως, να πείσει τους επενδυτές να προσφέρουν 21,9 δισ. δολάρια σε buyout fund που ετοιμάζει.

Kοινό και εύλογο το συμπέρασμα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα στα χέρια των επενδυτών που αναζητά ευκαιρίες, κάτι που αντικρούει το επιχείρημα ότι κινδυνεύουν τα σχέδια των private equity για εξαγορές επιχειρήσεων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Όμως αυτή η θεωρία αποδείχθηκε δημοφιλής μόνο για μια μέρα.

Την επομένη, δηλαδή χθες, τα πράγματα ήλθαν άνω κάτω μετά την ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas ότι ”παγώνει” τις ρευστοποιήσεις σε 3 Hedge Funds που είχαν επενδύσει στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου μέχρις ότου ομαλοποιηθούν οι αγορές.

Η έλλειψη ρευστότητας ήταν τέτοια, που έστειλε το επιτόκιο μιας μέρας (overnight) στη διατραπεζική αγορά του ευρώ στο 4,7% σε κάποια στιγμή, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να παρέμβει δίνοντας τη ζητούμενη ρευστότητα.

Δεν αποκλείεται το σκηνικό να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα.

Αναμφισβήτητα η συγκυρία δεν είναι εύκολη, καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στο μάτι του κυκλώνα της διόρθωσης.

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που τροφοδοτεί με νερό τον μύλο αέρα του κυκλώνα κι αυτό δεν είναι άλλο από τις διάφορες φήμες και ειδήσεις που βγαίνουν και έχουν κοινό παρονομαστή.

Τις απώλειες που καταγράφουν Hedge Funds, τράπεζες και άλλοι που είχαν τοποθετηθεί σε χρεόγραφα των οποίων η απόδοση εξαρτάται από τα στεγαστικά δάνεια.

Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός εκείνων που έχουν ανακοινώσει ζημίες από τέτοιου είδους επενδύσεις είναι μικρός μέχρι στιγμής. Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα Funds και εταιρίες που έχουν αγοράσει παρόμοια προϊόντα, θα πρέπει ίσως να περιμένουμε ένα τσουνάμι άσχημων νέων απ’ αυτό το μέτωπο το επόμενο διάστημα.

Αυτό είναι το κύριο αρνητικό στοιχείο σ’ αυτή τη φάση της διόρθωσης, αφού οι αποτιμήσεις είναι πλέον λογικές, αν όχι ελκυστικές, και οι περισσότερες εταιρίες αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να βγάζουν υψηλά κέρδη το δεύτερο εξάμηνο.

Όμως, σ’ αυτή τη φάση της διόρθωσης, οι περισσότεροι επικεντρώνονται στις κακές παρά στις καλές ειδήσεις.

Όπως όμως ένας άνθρωπος μπουχτίζει όταν πρέπει να τρώει το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, έτσι και οι αγορές αρχίζουν να δίνουν μικρότερη σημασία στα κακά νέα που εκπορεύονται από την ίδια πηγή.

Σ’ εκείνη την φάση αρχίζουν να κοιτάζουν πιο στενά τα θεμελιώδη δεδομένα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Σε κάποιο σημείο επέρχεται μια ισορροπία μεταξύ των κακών νέων και των καλών νέων, που σηματοδοτεί την απαρχή του τέλους της διόρθωσης. Πότε θα συμβεί αυτό;

Κανείς δεν γνωρίζει και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία βγαίνουν στην επιφάνεια τα κακά νέα και πόσο επηρεάζουν τη διάθεση εκείνων που διαθέτουν ρευστότητα να την τοποθετήσουν στην αγορά.

Αν τα κακά νέα ανακοινώνονται αργά, όπως σήμερα, τότε η ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο να έλθει. Αν όχι, θα έλθει νωρίτερα.

Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v