Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκικο φόντο και νευρική κρίση στις αγορές

Κατακόκκινο το διεθνές περιβάλλον και αρνητικότατη η συγκυρία. Στο Χ.Α. οι πρώτοι αναλυτές (Εμπορική ΑΧΕ), θέτουν ήδη τις πρώτες χαμηλότερες περιοχές προσέγγισης. Ωστόσο, σε μία αγορά που βρίσκεται σε νευρική κρίση, φαίνεται πως σε λίγες περιπτώσεις επικρατούν πιο νηφάλιες σκέψεις και ψύχραιμη τακτική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε... ρωσικό τρένο παραπέμπει η πορεία των αγορών, διεθνώς.

Αναμφίβολα, η συγκυρία και τα επερχόμενα μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορούν να θεωρηθούν. Ήδη στην αγορά μας κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων δανεισμού, ενώ χθες παρατηρήθηκαν οι πρώτες εκποιήσεις με βάση τη λογική της κατοχύρωσης της υφιστάμενης ζημίας.

Η χρηματιστηριακή της Εμπορικής δημοσιοποίησε αυτό που λίγο ως πολύ... σέρνεται εδώ και μέρες στην αγορά μας, πως δηλαδή η διόρθωση πιθανότατα θα έχει συνέχεια και μπορεί να φέρει τον Γ.Δ. προς τις 4.600 μονάδες και προς τις 4.450 μονάδες.

Όμως, λίγο ως πολύ την εικόνα αυτή των αγορών τη βλέπουμε και τη δραματική κατάσταση τη βιώνουμε, τουλάχιστον όσοι απομένουν ενεργοί στην αγορά. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα επιχειρούμε καθημερινά να αναδεικνύουμε τα όποια ενθαρρυντικά μηνύματα και ενδείξεις δίνουν μεμονωμένα, πλέον, παίκτες, χρηματιστές, βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες.

Από αυτήν την άποψη χρήζει αναφοράς η αξιοπρεπής, τουλάχιστον για χθες, συμπεριφορά των μετοχών της ΤΕΡΝΑ, του Ηρακλή, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΑΒ Βασιλόπουλου, των Alapis, Frigoglass, Νεοχημική, Moda Bagno, Λάμψα, Μοτοδυναμική, Alter, Πλαίσιο, Marfin και λίγων μετρημένων ακόμη.

Αφήσαμε τελευταία την περίπτωση της Marfin, καθ’ ότι ο όμιλος κατά γενική αποδοχή βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση αφενός μεν λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διατηρεί ”ζεστή” στα ταμεία του, αφετέρου δε λόγω της στάσης που τηρούσε εδώ και καιρό ο όμιλος αναφορικά με την πιθανή πορεία της αγοράς τον Αύγουστο. Και προς ώρας δικαιώνεται.

Σταθερή για ακόμη μία συνεδρίαση αναδείχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ενώ από τον κλάδο σημειώνουμε πως τα 6μηνιαία κέρδη της Proton Bank αυξήθηκαν κατά μόλις 1,5% στα 20,8 εκατ. ευρώ.

Χρήζουν αναφοράς τα θετικά αποτελέσματα εταιριών που κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Από τον ΑΒ Βασιλόπουλο μέχρι το Κρι Κρι και από την Blue Star μέχρι την Coca Cola. Στον όμιλο του νουνεχούς και παραδοσιακά διορατικού κ. Περικλή Παναγόπουλου έχουμε να σημειώσουμε πως ο επιχειρηματίας από την πώληση της συμμετοχής στις Μινωικές που διατηρούσε η Attica έβαλε κέρδος στο ταμείο του 27,7 εκατ. ευρώ. Έβαλε άλλα 12,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του Super Fast V, ενώ η δραστηριότητα στην ακτοπλοΐα του απέφερε 1,9 εκατ. ευρώ. Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανής η απόφαση που έχει λάβει ο επιχειρηματίας και ποια είναι η επόμενη κίνησή του.

Μεταξύ των μετοχών που ακολούθησαν, τουλάχιστον χθες, αξιοπρεπή συμπεριφορά, θα ήταν άδικο να παραλείπαμε τη Vivartia, τα ΕΛΠΕ, τον Σαράντη, την Ιωνική Ξενοδοχειακή, τη Ζάμπα (τα πλεονεκτήματα της εταιρίας εντόπισε πρώτος ο φίλος Στέφανος Κοτζαμάνης).

Αναφοράς χρήζει, βέβαια -μόνο που είναι από την... αντίθετη κατεύθυνση- η νέα χρηματιστηριακή περιπέτεια του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με τραγική διαγραμματική απεικόνιση για μητρική και τις περισσότερες θυγατρικές, που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στην αγορά. Θα πρέπει, όμως, να προσέξουμε πως το ”ξεφόρτωμα” αναδείχθηκε τελευταία, με αφορμή τη ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στην περίπτωση της ΣΙΔΕΝΟΡ, που προσωπικά θεωρούμε αξιόμαχη δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, με ισχυρή αιχμή τα Σωληνουργεία Κορίνθου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο... μικρές λεπτομέρειες. Η πρώτη αφορά στην πρώτη διάθεση μειοψηφικού πακέτου κυρίως σε ξένους θεσμικούς που πραγματοποιήθηκε στα 6,5 ευρώ πέρυσι.

Είχαν διατεθεί, εάν θυμόμαστε καλά, 19 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούσαν σε αξία κτήσης 123 εκατ. ευρώ. Αυτή η θέση αποτιμούνταν μέχρι πρόσφατα στα 235,6 εκατ. ευρώ. Θεωρητική δηλαδή υπεραξία για τους κατέχοντες 112,1 εκατ. ευρώ.

Όμως ο όμιλος προχώρησε φέτος τον Μάιο στη διάθεση άλλων 10,2 εκατ. μετοχών σε υπερδιπλάσια τιμή. Αυτό το ”φόρτωμα” στα υψηλά των 15,95 ευρώ κυρίως σε ξένους θεσμικούς και... καλά παιδιά του Λονδίνου, φαίνεται πως είχε τις επιπτώσεις που ακολουθούν.

Ανάλογη τύχη έχει και η διάθεση ενός πακέτου της ΧΑΛΚΟΡ, που έγινε στα μέσα του Μάρτη στα 5 ευρώ. Επρόκειτο για 18 εκατ. μετοχές, με την τρέχουσα αποτίμησή τους να είναι σημαντικά χαμηλότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v