Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πλήρη εξέλιξη το πτωτικό ντόμινο

Το πτωτικό ντόμινο που ξεκινά από την Wall Street και πλήττει το σύνολο των διεθνών αγορών δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βέβαια οι εισαγόμενοι κραδασμοί δεν άφησαν ”αδιάφορη” και τη Σοφοκλέους. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,28%, περιορίζοντας στο 5,49% τα κέρδη από την αρχή του χρόνου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το πτωτικό ντόμινο που ξεκινά από την Wall Street και πλήττει το σύνολο των διεθνών αγορών δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βέβαια οι εισαγόμενοι κραδασμοί δεν άφησαν ”αδιάφορη” και τη Σοφοκλέους.

Οι φήμες για πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα και ”θερμά επεισόδια” στην στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, αλλά και κάποιες άλλες που αναφέρονται σε ”προβληματικά” funds της Goldman Sachs και της Deutsche Bank, κάνουν το γύρο της αγοράς και εντείνουν τις ανησυχίες, ενώ οι επιθετικές εισαγόμενες εντολές σε συνδυασμό με τα πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζουν τα margins δίνουν στροφές στην πτωτική τάση.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως ο κίνδυνος της πιστωτικής κρίσης από την επενδυτική κοινότητα και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται περαιτέρω αμυντικές εκπλήξεις.

Βέβαια κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας η Σοφοκλέους έδωσε την εντύπωση ”παρατημένης” αγοράς στο έλεος των πωλητών, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνει αρνητικό κλίμα και διαθέσεις και βέβαια μεσαία και μικρότερη να υφίστανται σαφώς μεγαλύτερες συνέπειες, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από το -3,15% του FTSE/M και το -4,45% του FTSE/S.

Πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων. Οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας τις υποτιμήσεις, ενώ όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να δικαιωθούν αυτοί που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ανοίγουν δικαιώματα πώλησης με τιμή εξάσκησης στις 2.350 μονάδες για τα συμβόλαιο υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξεως Σεπτεμβρίου.

Δεν χωρούν σχόλια όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, καθώς οι δείκτες κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις καταρρίπτουν θεωρητικά ισχυρές στηρίξεις με ιδιαίτερη ευκολία, επιταχύνοντας έτσι την τάση.

Απλά ας αναφερθεί όσον αφορά τον FTSE ότι η μέχρι πρότινος θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 2.492 μονάδες διασπάστηκε με ιδιαίτερη ευκολία και μετατράπηκε σε αντίσταση, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2.459-2.450, 2.410-2.390 και 2.360 μονάδες.

Ανοδική κίνηση που δεν θα δώσει κλείσιμο τουλάχιστον υψηλότερα των 2.550 μονάδων μόνο σαν ανοδική αντίδραση και ευκαιρία ρευστοποιήσεων πρέπει να εκληφθεί.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap, υποχώρηση με ανησυχητική ευκολία μέχρι τις 4.589,15 μονάδες, για να υπάρξει σχετική ανοδική αντίδραση μετά τις 15:11 και κλείσιμο στις 4.635,17 μονάδες, με απώλειες 2,6%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος ξεπέρασε τα 662 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 83,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,28%, περιορίζοντας σημαντικότατα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου, τα οποία φτάνουν στο 5,49%.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, κάποιες μικρές προσπάθειες ανάκτησης θετικού προσήμου λίγο πριν το κλείσιμο για τα Ελληνικά Πετρέλαια που όμως τελικά μετά τις δημοπρασίες έκλεισαν με αξιοσημείωτες απώλειες.

Στο παρουσιολόγιο των αρνητικών πρωταγωνιστών (για θετικούς ή αμετάβλητους τίτλους ούτε λόγος) στις πρώτες θέσεις με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων και με εξαιρετικά προβληματική διαγραμματική απεικόνιση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΔΕΗ, απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Κύπρου, του 3% για Εθνική, Αγροτική, Τιτάνα, και του 2% για Cosmote, Intralot, Alpha Bank, Εμπορική, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE έκλεισαν με μικρότερες απώλειες.

Άθλια η τελική εικόνα με 6 ανοδικές μετοχές έναντι 282 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 8% έως 15,89%.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν σταδιακά αποκατασταθεί η ηρεμία στις διεθνείς αγορές θα χρειαστούν πολλές πειστικές ανοδικές συνεδριάσεις προκειμένου να επανέλθει η συγκρατημένη αισιοδοξία στη Σοφοκλέους, καθώς οι απώλειες τόσο στον ψυχολογικό τομέα όσο και στα χαρτοφυλάκια των εμπλεκομένων είναι τουλάχιστον σημαντικές.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.635,17 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 4,28%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 5,49%.

Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 4,42%%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 7,14%, ενώ ο Small Cap 80 % διαμορφώθηκε 8,45% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη κατέγραψε μόνον ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (2,24%), μικρές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων (-0,62%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-11,88%), ενώ απώλειες μεγαλύτερες των 9 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (-9,70%), των Μέσων Ενημέρωσης (-9,65%) και του Εμπορίου (-9,17%).

Επίσης, απώλειες άνω του 7% κατέγραψε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-7,75%), των Κατασκευών και Υλικών (-7,74%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,45%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,35%), των Ασφαλειών (-7,29%) και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-7,11%). Οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με μικρότερες απώλειες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τρία Άλφα (ΠΟ 22,42%), Ιπποτούρ (12,82%), Λυμπέρης (5,45%), Λανακάμ (4,95%), Ζάμπα (3,62%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 3,59%), ΟΤΕ (2,92%), Τεχνικές Εκδόσεις (2,48%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 2,48%) και Coca Cola (1,12%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Rilken (-30,62%), CPI (-29,06%), NEXANS (-23,49%), Space (-22,94%), Προοδευτική (-22,50%), AS Company (-22,43%), Παρνασσός (-22,37%), Centric Πολυμέσα (-21,43%), Βιοσώλ (-21,43%) και Μοχλός (-20,83%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v