Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο το Χ.Α.. - Stop loss από ξένους

Σε κινήσεις περιορισμού των αυξανόμενων απωλειών (stop loss) είναι εμφανές πως προχωρούν πλέον αρκετοί ξένοι διαχειριστές. Επιεικώς τραγική η διαγραμματική απεικόνιση των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τ.Τ., σε μια φάση που μέρος της ρευστότητας από την αγορά μετοχών ενισχύει τις υπάρχουσες θέσεις πώλησης στην αγορά παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αυτοτροφοδοτούμενη πλέον η πτωτική τάση, καθώς μια περιορισμένης ισχύος παρεμβατική προσπάθεια πριν από περίπου δύο ώρες έπεσε στο... κενό.

Έτσι, όταν μετά τις 13:30 - 13:45 πέρασαν στο σύστημα ουσιαστικά οι πρώτες εντολές ξένων κωδικών, βασικοί δείκτες και μετοχές… έλιωσαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βύθιση της ΔΕΗ στο -6%, της Alpha Bank στο -4%, της Κύπρου στο -5,5%, της Motor Oil στο -4% και του ASE 20 στο 3,2% (2.460 μονάδες).

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει μέχρι στιγμής αφορά στην…επιβάρυνση των συμβολαίων πώλησης του ASE 20 για τον πρώτο μήνα και με νέες θέσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Θα τολμούσαμε να πούμε πως πλέον κάποιοι εκβιάζουν την πτωτική εκτόνωση του ”20άρη”, ποντάροντας πως αργά ή γρηγορότερα ο δείκτης αυτός θα κινηθεί προς την τιμή-στόχο των 2.350 μονάδων που έχουν θέσει εδώ και μερικές ημέρες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός πως στη ΔΕΗ οι πωλητές δεν δίσταζαν να ρευστοποιούν προς τα 19,4 ευρώ (-6,1%), παρά το ότι ο συγκεκριμένος τίτλος έρχεται από διόρθωση περίπου 4,7% στο επταήμερο και 5,8% σε διάστημα τριών ημερών.

Πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός πως οι πωλητές στον ΟΠΑΠ αδειάζουν και σε αυτές τις τιμές, παρά το γεγονός ότι η μετοχή χάνει ήδη 5,2% στο επταήμερο, γύρω στο 6,9% σε διάστημα μηνός και από τα 29,5 ευρώ στην αρχή του έτους, 15,5% - 16%.

Επίμονοι όμως, και παρά το ότι ”γράφουν” σημαντική ζημία, είναι οι πωλητές και στο Τ.Τ., ακόμη και στα 14,4 ευρώ. Η μετοχή του Τ.Τ. χάνει περίπου 4% σε 7 ημέρες, γύρω στο 16,5% σε διάρκεια μηνός και κοντά στο 16% από την αρχή του χρόνου, και τα 17,86 ευρώ.

Αυτές οι κινήσεις, αν μη τι άλλο, δείχνουν πώς ορισμένοι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων βάζουν πλέον όριο στο ποσοστό απωλειών-ζημιών που έχουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η εμφανής, εκ των πραγμάτων, ενεργοποίηση αυτής της τακτικής οδηγεί αναπόφευκτα στην επιτάχυνση-επιβάρυνση της πτωτικής τάσης.

Παράλληλα, ένα μέρος της ρευστότητας αποτελεί κοινό μυστικό τις τελευταίες ημέρες στην αγορά πως μεταφέρεται στο ΧΠΑ, ενισχύοντας τις θέσεις πώλησης για τον ”20άρη” σε ορίζοντα λήξης του πρώτου μήνα, δηλαδή του Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v