Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική - Alpha Bank συντηρούν την ανάκαμψη

Κυρίως η Εθνική, καθώς από την αρχή του έτους κρατάει και σημαντικά κέρδη της τάξεως του 17,4%, αλλά και η Alpha Bank αναδεικνύονται σε ”στυλοβάτες” του ASE 20 και της αγοράς. Μέχρι και 1,9% χαμηλότερα ο ΟΠΑΠ, ενώ πέριξ των 4.650 - 4.660 μονάδων εξισορροπείται ο Γ.Δ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εξασθενεί η φορά του ASE 20, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης πιέζεται αισθητά από τις υψηλές απώλειες της μετοχής του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως από την υποχώρηση των Eurobank, Πειραιώς και Cosmote.

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως δεδομένης της συγκυρίας και της περιόδου, οι συναλλαγές των 170 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρηθούν, μάλλον, ικανοποιητικές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ένα μεγάλο μέρος του τζίρου πραγματοποιείται μετά τα πρώτα 40’ - 45’ της συνεδρίασης από την κορυφή των 4.686 προς το επίπεδο των 4.650 μονάδων.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ καταγράφεται χαμηλή τιμή, πλέον, στα 24 ευρώ, με τους πωλητές να επιμένουν μέχρι και 1,9% χαμηλότερα. Είναι, δε, ενδεικτικό πως η τρέχουσα τιμή για τη μετοχή του Οργανισμού επαναφέρει ουσιαστικά τον τίτλο στο επίπεδο του Δεκέμβρη του 2005.

Αντιθέτως, η μέχρι τώρα ανοδική αντίδραση της Εθνικής (λίγο χαμηλότερα των 42 ευρώ) συμβάλλει στη διαμόρφωση του ASE 20 λίγο υψηλότερα των 2.480 μονάδων. Ανοδικά αντιδρά και η μετοχή του Τ.Τ. στα 14,34 ευρώ, της δε Αγροτικής προς τα 3,66 ευρώ.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η εικόνα της αγοράς εμφανίζεται αρκετά βεβαρημένη, σε σημείο που και η διάθεση για βραχυπρόθεσμες κινήσεις εμφανίζεται μειωμένη. Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την τρέχουσα περίοδο διόρθωσης του Χ.Α., από πέρυσι τον Μάιο είναι πως ο Γ.Δ. υποχωρεί για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί πέρυσι.

Σημειώνεται πως πέρυσι η διόρθωση ήταν έκτασης 920 μονάδων (από τα υψηλά των 4.317 μονάδων), ενώ φέτος και μέχρι τώρα μικρότερη, μεν, σε απόλυτους αριθμούς και μεγέθη, μεγαλύτερη όμως σε διάρκεια. Αυτό, κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών, αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την τρέχουσα κρίση από την περσινή.

Ωστόσο για τη συνέχεια εκτιμάται πως θα ενεργοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος εντολών αγοράς στη μετοχή της Εθνικής (της μόνης κατά την εκτίμησή μας που μπορεί να δώσει και πάλι τόνο στον κλάδο) και δευτερευόντως της Alpha Bank.

Πάντως συγκρίνοντας τις δύο τραπεζικές μετοχές, θα πρέπει να προσεχθεί πως για τη μεν Εθνική από την αρχή της χρονιάς καταγράφεται απόδοση 17,4%, σε αντίθεση με την Alpha Bank, που με -4,4% είναι συνολικά αρνητική.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, όπου θα επιμείνουμε στο στοιχείο των συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας, μετρημένες είναι οι κινήσεις σε επιμέρους τίτλους. Είναι ενδεικτικό πως συναλλαγές περισσότερες των 10.000 τεμαχίων πραγματοποιούνταν στις 14.15 για την προνομιούχο της Ξυλεμπορίας, της Auto Hellas, της Sciens, των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, της Χαλκόρ (με αυξημένες συναλλαγές 760.000 τεμαχίων), της Imperio, της ΑΕΓΕΚ, της ΔΙΕΚΑΤ, των ακτοπλοϊκών ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, των Cyclon, Folli-Follie, της Ιντρακόμ, της ΕΛΜΕΚ, Altek.

Για τη συνέχεια προσβλέπουμε περισσότερο στην ισχυροποίηση της φοράς της Εθνικής, ενδεχομένως και πάνω από το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 42,04 ευρώ και της Alpha Bank υψηλότερα των 22,50 ευρώ.

Σημ.: Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που αποδεικνύεται... βαρίδι για τον ASE 20, θα πρέπει να προσεχθεί πως οι ανοικτές θέσεις υπολογίζονται σε 720.000 μετοχές (7.200 συμβόλαια), το open interest διαμορφώνεται σε 4.500 κομμάτια (στις 14.20), η δε τιμή πώλησης που δινόταν για το συμβόλαιο πρώτου μηνός (Σεπτεμβρίου) ήταν στα 24,19 ευρώ, της δε αγοράς στα 24,04 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v