Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίφοβη τεχνική ανάκαμψη

Μια καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική αντίδραση επιχειρήθηκε να εκδηλωθεί, με τον FTSE 20 να ξεπερνά για 20 - 25 λεπτά την περιοχή των 2.500 μονάδων. Παραμένει όμως βαθύτατα... τραυματισμένη και ιδιαίτερα επιφυλακτική η αγορά σε ένα μεγάλο μέρος της. Η Εθνική δίνει σχεδόν μόνη τη ”μάχη” από τον τραπεζικό κλάδο, με μικρότερη τη συνδρομή της Alpha Bank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το δάχτυλο... στη σκανδάλη κινούνται κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες”. Η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς δίνει την καταγραφή ”κορυφής” στις 4.686,5 μονάδες, συναλλαγών περίπου 30 εκατ. ευρώ που τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της αρχικής αντίδρασης και σε μια λελογισμένη ”μόχλευση” σε μετοχές του μικρομεσαίου χώρου που είχαν πιεστεί σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σε Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τοποθετήθηκαν περίπου 16 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση των μέχρι στιγμής υψηλών τιμών ημέρας.

Παρατηρώντας προσεκτικότερα την πορεία συγκεκριμένων μετοχών, στα πρώτα 40 - 45 λεπτά της συνεδρίασης, διαπιστώνουμε πως η Εθνική αντέδρασε με ικανή ζήτηση προς τα 42,04 ευρώ, ενώ στη μέχρι τώρα υψηλή τιμή ακολούθησαν λελογισμένες πωλήσεις.

Στο +2% η μετοχή της Εθνικής, διαμορφώνεται στα 42 ευρώ και φαίνεται να αποτελεί το κυριότερο ”στοίχημα” για σήμερα.

Σε μια άλλη μετοχή, σηματωρό κατά την εκτίμησή μας, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δόθηκαν εντολές προς τα 14,40 ευρώ που εν συνεχεία διαμορφώθηκαν στα 14,30 ευρώ.

Αντιθέτως, στη μετοχή της Eurobank η αρχική ζήτηση μέχρι τα 26,34 ευρώ οδήγησε σχετικά γρήγορα και με υπερβάλλουσα προσφορά μέχρι και 0,8 ευρώ χαμηλότερα.

Η μετοχή της Eurobank ήταν η πρώτη από τον τραπεζικό κλάδο που ”γύριζε” στο κόκκινο (στις 11:10), προς τα 25,46 ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πίεση του FTSE 20 και πάλι χαμηλότερα των 2.500 μονάδων προς τις 2.482 -4 88 μονάδες, καθώς πιέζονταν τόσο ο ΟΠΑΠ και η Cosmote όσο και η Βιοχάλκο.

Σε μια άλλη μετοχή, σηματωρό για τον όμιλο στον οποίο ανήκει, στη Σιδενόρ, επιχειρήθηκε αρχικά η αντίδραση προς τα 12,84 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας), γρήγορα όμως διαμορφώθηκε στα 12,58 ευρώ (2,8%).

Μια πρώτη ανάγνωση της συνεδρίασης μας δίνει μεν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις πως μια έστω τεχνικής μορφής αντίδραση μπορεί να τελεσφορήσει, ωστόσο παραμένουμε επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία συγκεκριμένων μετοχών του ”20άρη”.

Άλλωστε, με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα πρώτα 40 - 45 λεπτά της συνεδρίασης, φαίνεται πως σε ελάχιστες περιπτώσεις (Ιμπέριο, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Δρομέας, Cyclon, ΑΕΓΕΚ, Altec, Μηχανική) καταβάλλεται άξια αναφοράς προσπάθεια για να διαμορφωθεί ισχυρή ανοδική φορά.

Είναι ενδεικτικό πως περίπου την ίδια ώρα από τις περίπου 25 μετοχές με μεταβολή υψηλότερη του 4%, μόνο σε δύο περιπτώσεις η εμπορευσιμότητα ξεπερνούσε τις 20.000 τεμάχια. Στοιχείο που επίσης μας καθιστά επιφυλακτικούς για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v