Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κοινό ”μυστικό” του ξεπουλήματος των μετοχών

Όποιος αναρωτιέται για το ξεπούλημα των μετοχών στη Σοφοκλέους και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει παρά να ζητήσει από τους χρηματιστές μεγάλων αμερικανικών τραπεζών να του πουν το κοινό ”μυστικό”. Ίσως να μην εκπλαγεί.

Το κοινό ”μυστικό” του ξεπουλήματος των μετοχών
O Aύγουστος είναι μήνας διακοπών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Όμως, ο φετινός Αύγουστος θα μείνει αξέχαστους σε πολλούς από αυτούς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή αρκετών funds και επενδυτικών οίκων γιατί αναγκάστηκαν να μην πάνε διακοπές λόγω της αναταραχής που επικρατεί στις αγορές.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι διαχειριστές hedge funds που έχουν σημαντικές θέσεις σε προϊόντα τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πορεία των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, γνωστά ως CDOs (Collateralized Debt Obligations).

Όλοι αυτοί (και όχι μόνο) συνεργάζονται με τους χρηματιστηριακούς βραχίονες μεγάλων επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs, η Merrill Lynch κ.ά. από τους οποίους δανείζονται για να κάνουν κινήσεις στις αγορές.

Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες που διέπουν αυτές τις συναλλαγές κι όταν αυτοί αλλάξουν απροειδοποίητα τα hedge funds είναι αναγκασμένα να προβούν σε ανάλογες κινήσεις για να καλυφθούν.

Αυτό ακριβώς συνέβη προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μετά την είδηση ότι η BNP Paribas ”παγώνει” τρία hedge funds και ότι άλλες επενδυτικές τράπεζες έχουν υποστεί απώλειες από τις επενδύσεις τους σε CDOs αμερικανικών στεγαστικών δανείων.

Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ζήτησαν ξαφνικά από τους πελάτες τους, δηλαδή τα hedge funds, να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους στο τέλος της συνεδρίασης σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τότε.

Αντιμέτωπα με την απαίτηση των πιστωτών τους, τα επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια αναγκάστηκαν να προβούν σε πωλήσεις μετοχών και άλλων κινητών αξιών στις οποίες κατέγραφαν κέρδη.

Με αυτόν τον τρόπο μια εύλογη πτώση μετατράπηκε σε πραγματικό ξεπούλημα, φέρνοντας πολλούς χρηματιστηριακούς δείκτες αρκετούς μήνες πίσω και τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα κάτω από τις 4.650 μονάδες.

Σε αυτό το σημείο η απότομη και μεγάλη πτώση το δεύτερο μισό της προηγούμενης εβδομάδας έχει ορισμένα κοινά σημεία με τον περσινό Μάιο.

Τα hedge funds ήταν επίσης επιθετικοί πωλητές στις χρηματιστηριακές αγορές στη μεγάλη περσινή διόρθωση. Σε πρώτη φάση, για να μειώσουν τον κίνδυνο από τις ανοιχτές θέσεις αγορών που είχαν και αμέσως μετά για να πιάσουν την κίνηση των μετοχών προς τα κάτω και να μειώσουν τη χασούρα.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετά hedge funds πιάστηκαν πέρυσι στον ύπνο γιατί νόμισαν ότι το ράλι θα συνεχιζόταν απρόσκοπτα.

Βρέθηκαν λοιπόν αγορασμένες μετοχές των αναδυόμενων αγορών και των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιριών που είχαν χαμηλή ρευστότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να βγουν. Ούτε όμως μπορούσαν να προχωρήσουν σε αντιστάθμιση κινδύνου αφού δεν υπήρχαν τα κατάλληλα προϊόντα( παράγωγα).

Κατά κοινή ομολογία, τα hedge funds δεν την ξαναπάτησαν φέτος αφού η πρόσφατη υποχώρηση βρήκε ότι δεν είναι υπεραγορασμένα στις ίδιες μετοχές όπως πέρυσι.

Ίσως γι’ αυτό η διόρθωση να ήταν μέχρι πρόσφατα πιο ήπιας μορφής.

Όμως, προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένα για την ξαφνική αλλαγή των κανόνων του δανεισμού που επέβαλαν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και οι άλλες τράπεζες που τις ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο που ξέρουν.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση δε φταίνε τα hedge funds, ή καλύτερα δεν φταίνε μόνο αυτά που πιάστηκαν εξαπίνης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v