Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαραίτητη η θετική τάση από ξένους στο Χ.Α.

Η ελληνική αγορά χρειάζεται κατ’ αρχάς τη θετική συγκυρία των ξένων αγορών. Για να δοθεί όμως μία ουσιαστική ανοδική απάντηση, απαιτούνται ουσιαστικές συμφωνίες και επιχειρηματικές κινήσεις, που σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τη ”μαγιά” αντίδρασης. Μέχρι τότε η διάθεση και το κλίμα παραμένουν άκρως ευμετάβλητα και ευάλωτα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η σημερινή αναφορά του Dr. Money παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον. Τόσο γιατί επιχειρείται μία προσέγγιση των… χρησμών του προφήτη της διόρθωσης Teun Draaisma, όσο -κυρίως- επειδή αναφέρονται δύο σημαντικά εμπόδια που αφορούν στη χρονική περίοδο ολοκλήρωσης αυτής της φάσης.

Στη Ν. Υόρκη, αργά χθες το βράδυ, οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν έστω και οριακά σε αρνητικό έδαφος, όπως λεπτομερώς αναφέρεται στο σχετικό θέμα του euro2day.gr.

Είναι, όμως, αυτή η περίοδος που συγκεκριμένοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι επανέρχονται με συστάσεις τους για αγορά μετοχών. Άλλοι αναφέρονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ορισμένοι επικεντρώνονται στα της αγοράς μας. Ενδεικτικότερη θεωρούμε την τελευταία ανάλυση της UBS, που συγκαταλέγει Εθνική και Alpha Bank στις 10 κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της. Ανάλογη θετική προσέγγιση επιχειρείται από ορισμένους ξένους και ελληνικούς οίκους για εταιρίες και βιομηχανικούς ομίλους.

Νέες τιμές-στόχους θέτουν για παράδειγμα οι Credit Suisse και Merrill Lynch για την 3Ε, ενώ η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τον όμιλο. Η Eurobank έθεσε (στις 10/8) υψηλότερα στα 43,02 ευρώ τον πήχη για τον Μυτιληναίο, ενώ ανάλογες εκθέσεις περιμένουν οι παίκτες μέσα στις επόμενες μία - δύο ημέρες.

Όσον αφορά στη χθεσινή αντίδραση, ξεκάθαρα τεχνικής μορφής και μόνο, προφανώς και είναι καλοδεχούμενη, ενώ συγκρατημένα αισιόδοξους μας κατέστησε η αλλαγή θέσης συγκεκριμένου ισχυρού παίκτη στην αγορά Παραγώγων. Ο συγκεκριμένος παίκτης, βέβαια, απλώς έκλεισε μικρό μέρος των θέσεων πώλησης που είχε ανοίξει στον ASE 20 για τον Σεπτέμβριο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Άλλωστε, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει σε πλήρη εξάρτηση από την πορεία των ξένων αγορών, όπου εδώ πολλά θα φανούν στο διήμερο 15-16/8. Εάν η συνεδρίαση της Πέμπτης μας βρει με θετική διαμόρφωση των ξένων αγορών (κυρίως αύριο), τότε θα μπορούμε να μιλάμε με περισσότερη ασφάλεια για τη συνέχεια. Προς το παρόν, οι διορατικοί παίκτες παραμένουν, και δικαιολογημένα, επιφυλακτικοί και αρκετά δύσπιστοι ως προς τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Intracom περνά στην αντεπίθεση στον τομέα ”παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών” (δες σχετικό θέμα), ο όμιλος της Μηχανικής απορροφά θυγατρική της και ενισχύεται στον τομέα της αξιοποίησης - εκμετάλλευσης ακινήτων, η Eurobank δεν κατάφερε να αποκτήσει την αιγυπτιακή Alwatany Bank, ενώ η Lamda Development επικράτησε σε ανοιχτό διαγωνισμό πώλησης ακινήτων, που βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του Βελιγραδίου.

Βραχυπρόθεσμα, μερίδα διορατικών παικτών παραμένει επικεντρωμένη σε εταιρίες που περνούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την κρίση και που με βάση τη μετοχική τους σύνθεση είναι ευκολότερος ο έλεγχος της προσφοράς.

Άλλωστε, το τελευταίο 10ήμερο μετοχές εταιριών όπως Frigoglass, Βασιλόπουλος, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Σελόντα, Ρόκας, Elmec Sport, Alter και ορισμένων ακόμη εισηγμένων εμφανίζουν συγκριτικά αξιοπρεπή εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v