Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές διαθέσεις στο Χ.Α.

Ψυχραιμότερες και πιο σταθεροποιητικές διαθέσεις, τάσεις, επικρατούν στο Χ.Α., όπου ο Γ.Δ. παραμένει περίπου 35 μονάδες υψηλότερα των 4.650 μονάδων. Σε καιρούς χαλεπούς χρήζει -αν μη τι άλλο- αναφοράς η προσπάθεια ορισμένων επιχειρηματικών παικτών και χρηματιστηριακών κύκλων να κινηθούν κόντρα στην τάση απαξίωσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θεωρούμε… κατάκτηση των ημερών όχι τόσο την υπεραντίδραση μετοχών εταιριών του ”20άρη”, μέσω της οποίας σταθεροποιείται ο συγκεκριμένος δείκτης στην περιοχή των 2.500 μονάδων, όσο το ότι μοχλεύεται ένα μέρος της χαμηλότερης αποτίμησης.

Αυτό γιατί, πάντα κατά την εκτίμησή μας, δείχνει ότι στην αγορά μας υπάρχουν εγχώριες δυνάμεις που σε περιόδους δύσκολες ενεργούν, επιπρόσθετα, δε, έχουν τα… κότσια να τολμήσουν και χρηματιστηριακά στο ταμπλό. Αφήνουμε κατά μέρος ενστάσεις και δικαιολογημένες επιφυλάξεις μερίδας επενδυτών, ωστόσο το ”κλείδωμα” των Ευρωσυμμετοχών και της Unibrain αναμφίβολα κάτι δείχνει.

Στην πρώτη περίπτωση οι Ευρωσυμμετοχές πωλούν τον Περσέα, με την εταιρία να απαλλάσσεται από δάνεια ύψους 16,9 εκατ. ευρώ (με Τράπεζα Πειραιώς και Εμπορική), ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Αγροτική για χορηγήσεις 6,2 εκατ. ευρώ. Η μετοχή αντιδρά κατά 20% στα 0,96 ευρώ. Κατά 19,5% στα 3,06 ευρώ αντιδρά η Unibrain, αφού η αποτίμηση του ενιαίου σχήματος υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος είχε κοστολογήσει την απόκτηση του 30% της Unibrain σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Αναφέρουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις ως ενδεικτικές μίας προσπάθειας που επιχειρείται αυτές τις δύσκολες ημέρες, και μάλιστα στα… χαμηλά της αγοράς. Είναι, επίσης, ενδεικτικό πως αυτή η συμπεριφορά έχει… θερμάνει το κλίμα σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, που ταλαιπωρήθηκε σημαντικά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στα 6,34 ευρώ ο Σφακιανάκης (9,2%), στα 3,86 ευρώ ο Παρνασσός (8,5%), στα 1,56 ευρώ η Space (8,4%), στα 7,5 ευρώ η Creta Farm (6,3%), στα 6,60 ευρώ η Μηχανική, ενώ αντιδρούν Φουρλής, Μηχανική προνομιούχος, Χαλκόρ, Αττικάτ, ΕΛΒΑΛ και ορισμένων ακόμη. Οι εξελίξεις από το μέτωπο της Unibrain είναι λογικό να ευνοούν άμεσα τη μητρική Intracom, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 4,36 ευρώ (5,4%).

Από τις μετοχές που, λόγω της συμπεριφοράς τους, κεντρίζουν την προσοχή ορισμένων παικτών θεωρούμε το Alter (σταθερό στα 7,2 – 7,3 ευρώ), την Attica Συμμετοχών (στην περιοχή 4,9 - 5,0 ευρώ), της Αεροπορίας Αιγαίου (στα 7,2 ευρώ).

Για τη συνέχεια θα ήταν ιδανικό το ενδεχόμενο της προσέγγισης των 2.508 μονάδων (κάτι που παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο) και, στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, η όσο το δυνατόν υψηλότερα των 4.650 μονάδων συντήρηση του Γ.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v