Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μαζεύεται” η Σοφοκλέους

Ακόμη μία παρέμβαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται σήμερα, επιβεβαιώνοντας την… αβεβαιότητα γύρω από το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος. Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, συγκριτικά καλύτερη εικόνα εμφανίζεται στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τα υψηλά, ακολουθώντας δηλαδή… αντίθετη διαδρομή απ’ ό,τι χθες, αντιδρά η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 4.700 μονάδες. Με συναλλαγές μάλλον μέτριες καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 25 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 30 - 35 λεπτά της συνεδρίασης.

Η αντίδραση για τον FTSE 20 (προς τις 2.502 μονάδες) οδηγεί τον συγκεκριμένο δείκτη προς την περιοχή του ΚΜΟ 200, των 2.508 μονάδων, με αιχμή το 1,4% της Alpha Bank (υψηλό στα 22,94 ευρώ), το 0,8% του ΟΤΕ (υψηλό επίσης στα 22,94 ευρώ) και την πλαγιοανοδική πορεία των Eurobank και Πειραιώς προς τα 25,50 ευρώ και 23,84 ευρώ αντίστοιχα.

Αν και ακόμη είναι νωρίς, θα τολμούσαμε να πούμε πως η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς μάς ικανοποιεί περισσότερο απ’ ό,τι η αντίστοιχη χθεσινή.

Άλλωστε, η σημερινή συνεδρίαση έχει και… ερυθρόλευκο χρώμα και ενδιαφέρον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Intracom.

Άμεσα ωφελημένη η μετοχή της Unibrain, τόσο από τη σχέση ανταλλαγής όσο και από τη δημιουργούμενη αποτίμηση του ενιαίου πλέον σχήματος, διαμορφώνεται στα 3 ευρώ.

Σημαντικές υπεραξίες αποκομίζει και ο μητρικός όμιλος της Intracom (στα 4,3 ευρώ η μετοχή), καθώς βγαίνει (χρηματιστηριακά) πολλαπλά ωφελημένος.

Αντίδραση σημειώνεται και για τη μετοχή της Βιοχάλκο (υψηλή τιμή στα 9,98 ευρώ) και η μετοχή του Τιτάνα διαμορφώνεται στα 35,70 ευρώ (στα 2,790 δισ. ευρώ η αποτίμησή του έναντι 1,139 δισ. ευρώ του Ηρακλή).

Το ελπιδοφόρο όμως στοιχείο, κατά την εκτίμησή μας, έρχεται από τον ευρύτερα εννοούμενο μικρομεσαίο χώρο.

Μετοχές εταιριών που πιέστηκαν σημαντικά τις προηγούμενες συνεδριάσεις αφήνουν υποσχέσεις για υπεραντίδραση, ενώ σε ορισμένες ”χτίζονται” και πάλι θέσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Σφακιανάκη στα 6,02 ευρώ, της Mevaco στα 3,20 ευρώ, της Creta Farm στα 7,44 ευρώ και της Ιμπέριο στα 4,08 ευρώ.

Με σύμμαχο ένα ομολογουμένως καλό εξάμηνο αντιδρά η μετοχή της ΕΛΤΡΑΚ προς τα 6 ευρώ, ενώ στο Alter όσοι επιμένουν πως η δουλειά είναι… κλεισμένη τοποθετούνται και στα 7,36 ευρώ.

Μετοχή εταιρίας, που δείχνει πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες διαμορφώνονται στο 1,65 ευρώ, ενώ η μετοχή του Πήγασου περνά και πάλι τα 3 ευρώ (προς τα 3,08 ευρώ).

Γύρω στις 11:15 τα νεότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές έρχονταν να ενισχύσουν την εκτίμηση όσων επιμένουν να κινούνται επιφυλακτικά αυτή την περίοδο, θεωρώντας πως η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και όχι προς την ολοκλήρωσή της.

Η ΕΚΤ πραγματοποιούσε ακόμα μία παρέμβαση, τη στιγμή που ο DAX στη Φρανκφούρτη έχανε 0,7% και ο FTSE στο Λονδίνο 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v