Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στην πτώση το... MIG

Με μια δεύτερη κίνηση – ματ ο όμιλος της Marfin ήρθε να αιφνιδιάσει την αγορά, καθώς η ανακοίνωση της είδησης για απόκτηση ποσοστού 5% στον ΟΤΕ συζητείται στα χρηματιστηριακά γραφεία περισσότερο και από αυτήν την σημαντικότατη πτώση στη Σοφοκλέους, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Πλήρες ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση στο ΧΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο ”μαιτρ” του αιφνιδιασμού χτύπησε σε μια στιγμή δύσκολη για την ελληνική, αλλά και τις ξένες αγορές.

Η ανακοίνωση της απόκτησης του 5% του ΟΤΕ από την MIG αποτελεί αναμφίβολα μια μη προβλέψιμη κίνηση σε μια φάση που η προσοχή των επενδυτών στις αγορές είναι επικεντρωμένη στη διόρθωση.

Ο ισχυρός άνδρας του MIG, Α. Βγενόπουλος, μετά την κίνηση στη Vivartia, η μετοχή της οποίας σημειωτέον διαμορφώνεται στα 24,58 ευρώ με τον όμιλο της Marfin να ενισχύει σταθερά τη θέση τoυ, έρχεται να κάνει ακόμη μια κίνηση - ματ στον ΟΤΕ.

Η ανακοίνωση της είδησης με το κλείσιμο της συνεδρίασης φαίνεται πως συζητήθηκε στα χρηματιστηριακά γραφεία περισσότερο και από αυτήν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις αγορές.

Η κατάρρευση της αγοράς μέχρι την ελάχιστη τιμή των 4.483 μονάδων, η υποχώρηση του FT 20 κάτω και από τις 2.400, οι ανοικτές πωλήσεις σε Πειραιώς, Eurobank και Κύπρου έδειχναν να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Εύλογα…. στην πιάτσα προφανώς και συζητείται το θέμα της διόρθωσης, δηλαδή πόσο μπορεί να τραβήξει ακόμα αυτή η κατάσταση, θέμα – μπαλαντέρ όμως αναδεικνύεται η απόκτηση του 5% του ΟΤΕ από τη MIG.

Στον όμιλο δίνεται πρωτίστως σημασία στις τελευταίες συνεδριάσεις στη διασφάλιση της τιμής – κλειδί των 6,7 ευρώ, όπου δηλαδή πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ των περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικά προς τις 4.520 – 4.525 με τον ΟΤΕ να χάνει μόλις 0,35%, στα 23 ευρώ τη στιγμή που η Eurobank υποχωρούσε στα 23,5 ευρώ (-6,7%), η Πειραιώς στα 22,38 (-5,57%), η Alpha στα 21,28 (-5,84%), η δε Εθνική προς τα 39,6 ευρώ (-5,0%). Από την κίνηση στον ΟΤΕ συγκριτικά κερδισμένη βγαίνει η θυγατρική Cosmote με απώλειες στο 1,8% και τιμή στα 21,28 ευρώ.

Για το σύνολο της αγοράς το πλήθος των 270 και πλέον μετοχών που υποχώρησαν τα λέει όλα από μόνο του. Όπως συνηθίζουμε τις τελευταίες ημέρες θα σταθούμε σε αυτούς που κράτησαν… ψηλά τη σημαία της αγοράς. Προφανώς το δεύτερο συνεχόμενο κλείδωμα της Unibrain στα 3,66 ευρώ με αξία συναλλαγών 1,7 εκατ. ευρώ παραπέμπει σε κάτι περισσότερο από μια απλή χρηματιστηριακή κίνηση.

Η αντίδραση του Κτήματος Λαζαρίδη με 9,85% στα 1,45 ευρώ αναμφίβολα και χρήζει αναφοράς. Το γεγονός ότι στο Alter μαζεύτηκε όλη η προσφορά από τα χαμηλά των 7,32 ευρώ μέχρι τα υψηλά των 8,56 ευρώ (9,5%) ενισχύει την επίμονη εκτίμηση διορατικών παικτών ότι η … δουλειά είναι κλεισμένη. Λόγω θετικού κλεισίματος αναφέρονται οι μετοχές των Σαραντόπουλου, Space, Νίκας, Logismos, Κυριακούλης, Audiovisual, ΟΠΑΠ και Μοτοδυναμικής.

Με την αγορά στο -3,5% χρήζει αναφορά η σταθερότητα της Unisystems στα 2,08 ευρώ, της Vivartia στα 24,58 ευρώ, της Ελαίς στα 25 ευρώ, των Ευρωσυμβούλων στα 3 ευρώ και μετρημένων ακόμη περιπτώσεων.

Με συναλλαγές 950 εκατ. ευρώ σήμερα θα τολμούσαμε να διακινδυνεύσουμε ότι η αγορά μας είναι κοντά στα χαμηλά της και υπό προϋποθέσεις τα χαμηλά έτους θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, για τη συνέχεια, όταν θα εκτονωθεί η κριση στις ξένες αγορές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v