Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα των 4.500 με ενδείξεις stop-loss

Μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων χρόνων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σοφοκλέους. Το χωρίς φειδώ ”άδειασμα” θέσεων κυρίως από την πλευρά ξένων διαχειριστών δημιουργεί εικόνα… κατάρρευσης δεικτών και μετοχών. Στο -7,6% η Eurobank, στο -6,6% η Πειραιώς, στο -6,7% η Κύπρου, στο -4,9% η Εθνική. Σε εξέλιξη η διαδικασία του stop-loss.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι 1,3% χαμηλότερα ”δείχνουν” τα συμβόλαια του Dow. Την ίδια ώρα σε ορισμένα... αιρετικά αμερικανικά δίκτυα επιχειρείται μία κατ’ αρχήν αναθεώρηση των μέχρι τώρα συγκρατημένα αισιόδοξων εκτιμήσεων για την κρίση.

Στο Χ.Α. βλέπουμε (και δεν πιστεύουμε, τουλάχιστον όσον αφορά στην ταχύτητα) την… κατάρρευση δεικτών και μετοχών. Βλέπουμε (και δεν πιστεύουμε, τουλάχιστον όσον αφορά στην ταχύτητα) την άτακτη υποχώρηση του FTSE 20 προς την περιοχή των 2.350 μονάδων. Μία περιοχή… μυθική, κατά την εκτίμησή μας, όταν είχαμε πρωτοαναφερθεί πριν από αρκετές ημέρες στο άνοιγμα εκατοντάδων θέσεων ισχυρού παίκτη στην αγορά Παραγώγων (σε ΣΜΕ Σεπτεμβρίου).

Με απώλειες 4,4% ο FTSES 20, υποχωρεί σχεδόν… συστημικά ”διαλύοντας” κάθε τεχνική προσέγγιση και ερμηνεία της κίνησής του. Το μόνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε αφορά ακριβώς σε αυτή την… κατάρρευση του FTSE 20 προς την περιοχή των 2.350 μονάδων.

Στις 14:30 ο Γενικός Δείκτης χάνει 4%, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων μηνών, υποχωρώντας κάτω από τις 4.500 μονάδες.

Ολική η υποχώρηση της Eurobank κατά 7,3%, της Πειραιώς με 6,9% (και οι δύο τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται σε διαδικασία ΑΜΚ), ενώ η Κύπρου χάνει επίσης 7%.

Με την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο να διαμορφώνεται όπως ακριβώς συνέβαινε άλλοτε στην… περιφέρεια, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναφερθεί κάποιος σε αντιστάσεις.

Είναι προφανές πως παρακολουθούμε αδύναμοι να επηρεάσουμε στο ελάχιστο μια συντονισμένη μαζική έξοδο κατά πάσα βεβαιότητα διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων.

Η λογική του stop-loss δεν μπορεί παρά να αποτυπώνεται στις απώλειες των τραπεζικών ομίλων, στο -6,2% του Τ.Τ., καθώς υποχωρεί προς τα 13,74 ευρώ.

Το πιθανότερο είναι πως μεγάλο μέρος ξένων διαχειριστών, από αυτούς που κάλυψαν τα 510 εκατ. ευρώ της τελευταίας διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού στα 18,10 ευρώ, συνεχίζει να πωλεί αδιαφορώντας για τις ζημίες που γράφει.

Στις 14:35 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 4.490 μονάδες.

Εάν επιχειρήσει κάποιος να ξεχωρίσει κάτι που κινείται κόντρα στο ρεύμα, δεν μπορεί πέραν 10 - 12 περιπτώσεων να μην αναφερθεί σε ανθεκτικές εισηγμένες.

Πέραν των μετοχών που από την αρχή της συνεδρίασης κινούνται κόντρα στο ρεύμα, τι αλήθεια μπορεί να κρύβεται πίσω από το +2% του Alter στα 7,98 ευρώ, τη σταθερότητα της Αθηνάς στο 1,67 ευρώ (η J&P ενισχύει τη θέση της); Επίσης, στη σταθερότητα της Ιονικής Ξενοδοχειακής στα 15 ευρώ, της Vivartia στα 24,56 ευρώ (με τον όμιλο Marfin να ενισχύει περαιτέρω τη θέση του), της ΑΒ Βασιλόπουλος στα 25,72 ευρώ, της Εγνατίας στα 6,16 ευρώ και ελάχιστων ακόμη περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v