Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχουν κι άλλες πορτοκαλιές που κάνουν ντιλ

Η πιστωτική κρίση έχει βάλει τροχοπέδη στον δανεισμό των private equities για την εξαγορά επιχειρήσεων, προκαλώντας ανησυχίες στις χρηματιστηριακές αγορές. Όμως, στο παιχνίδι των εξαγορών και συγχωνεύσεων υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, όπως άλλωστε μας υπενθύμισε η Σοφοκλέους προχθές.

Υπάρχουν κι άλλες πορτοκαλιές που κάνουν ντιλ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων στις οποίες ειδικεύονται οι εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equities) έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα και το χαμηλό κόστος δανεισμού σε σχέση με την απόδοση των ελεύθερων χρηματικών ροών αρκετών επιχειρήσεων έστρωσαν το χαλί στα private equities να προχωρήσουν σε τέτοιες εξαγορές.

Όμως, το άνοιγμα των επιτοκιακών spreads, με τα οποία οι επιχειρήσεις δανείζονται, και το σφίξιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας από τις τράπεζες και γενικότερα τους δανειστές, τουλάχιστον προς το παρόν, έχουν βάλει στον πάγο αρκετά ντιλ.

Είναι επόμενο και εύλογο να υπάρχουν ανησυχίες για τη δράση των private equities το επόμενο διάστημα και τις επιπτώσεις τους στις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών.

Η λογική λέει ότι ακόμη κι αν το κόστος και η ευκολία πρόσβασης στον δανεισμό δεν επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση, θα ομαλοποιηθεί σε σχέση με το τελευταίο διάστημα τους επόμενους δύο μήνες.

Επομένως, τα private equities θα επανέλθουν στην αγορά έστω και αν γίνουν πιο εκλεκτικά, περιορίζοντας τα ονόματα στη λίστα με τις εταιρίες-στόχους.

Ακόμη όμως κι αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο ποσοστό των εξαγορών στις οποίες ενεπλάκησαν όμιλοι private equities στο απόγειο της δραστηριοποίησή τους το πρώτο εξάμηνο του 2007 ή το τελευταίο του 2006, θα διαπιστώσει ότι αντιπροσώπευαν το 10% με 30% του συνόλου των ντιλ ανάλογα με την ήπειρο και τη χρονική περίοδο.

Σε όλες τις υπόλοιπες εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων οι κατακτητές ήταν εταιρίες και πλούσιοι ιδιώτες.

Ακόμη λοιπόν κι αν υποθέσει κανείς ότι τα private equities σταματάνε να δραστηριοποιούνται στο μέτωπο των εξαγορών, το πλήγμα θα είναι μεν σοβαρό, αλλά όχι θανάσιμο.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα τα private equities δεν είναι ίδια. Αρκετά μπορεί να είναι στριμωγμένα, άλλα όμως βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση γιατί έχουν σηκώσει κεφάλαια από την αγορά και δεν έχουν προβεί σε υπερδανεισμό. Τα τελευταία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία εξαγοράζοντας κάποιες από τις εταιρίες-στόχους με χαμηλότερο τίμημα.



Αν μάλιστα κάποιος εντάξει όλα αυτά στο ευρύτερο θέμα της μείωσης της κεφαλαιοποίησης των αγορών που συμπεριλαμβάνουν επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους των επιχειρήσεων, η τελική συνέπεια είναι ακόμη μικρότερη.

Όσο σημαντικός κι αν είναι ο ρόλος των private equities, το βάρος των εξαγορών και συγχωνεύσεων σηκώνουν κυρίως εταιρίες. Οι τελευταίες δεν εφαρμόζουν τα κριτήρια του χρηματοοικονομικού επενδυτή με τον περιορισμένο χρονικό ορίζοντα,

αλλά διαφορετικά.

Σε τέτοια ντιλ το ρευστό είναι μεν βασιλιάς, αλλά ντιλ μπορούν να γίνουν επίσης με ανταλλαγές μετοχών ή με μίγμα των δύο μεθόδων.

Επιπλέον, ο πακτωλός των πετροδολαρίων που έχουν αποφέρει σε Άραβες και Ρώσους οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει μία άλλη δυνητική πηγή κυνηγών επιχειρήσεων.

Η είσοδος σαουδαραβικού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Interfish και νωρίτερα της Σελόντα αποτελεί μια τέτοια περίπτωση ακόμη κι αν πρόκειται για παρωνυχίδα.

Ακόμη, η τριπλή συγχώνευση των HOL, Teledome και Unibrain είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι δεν χρειάζεται να βρέξει χρήμα για να γίνει ένα ντιλ και να αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για παρόμοιες κινήσεις κι από άλλες εισηγμένες εταιρίες στη Σοφοκλέους.

Αναμφισβήτητα, το πάγωμα πολλών ντιλ τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της πιστωτικής κρίσης έχει αρχίσει να δημιουργεί ερωτηματικά για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που στήριξαν την άνοδο των μετοχών τα τελευταία χρόνια.

Όμως, αυτή η εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη από τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλες πορτοκαλιές (επιχειρήσεις) που κάνουν πορτοκάλια.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v