Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό το ενδεχόμενο ρευστοποιήσεων

Όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότεροι ξένοι αναλυτές και παίκτες συνειδητοποιούν πως ο δρόμος για την εξομάλυνση των αγορών μπορεί να είναι μακρύς. Οι πρώτες ουσιαστικές ανησυχίες ομολογούνται, πλέον, ανοικτά από οίκους του μεγέθους της Citigroup, της Merrill Lynch. Χαμηλότερα των 13.000 μονάδων ο Dow Jones, ελάχιστα τα περιθώρια για αυτονόμηση του ΧΑ έναντι των ξένων αγορών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δυστυχώς οι προϋποθέσεις και οι ενδείξεις, που χρειαζόταν η αγορά μας, μετά τη χθεσινή αργία δεν ήρθαν. Θα λέγαμε μάλιστα πως το σκηνικό που διαμορφώνεται τις τελευταίες 2-3 ημέρες στις ξένες αγορές ενισχύει την εξ αρχής εκτίμησή μας πως αυτή η κρίση και σύνθετη είναι, και την πραγματική οικονομία μπορεί να αγγίξει, και σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμης διάρκειας βάζει τις αγορές.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Citigroup πιθανολογεί ζημιές έως και 3 δισ. δολάρια από τοποθετήσεις σε σχετικά προϊόντα και δάνεια, η Merrill Lynch συστήνει πώληση μετοχών τη στιγμή που η Countrywide κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Υπό αυτό το βάρος ”χάθηκαν” χθες το βράδυ οι 13.000 μονάδες για τον Dow Jones, ενώ νωρίτερα οι ασιατικές αγορές γνώρισαν ”σφαγή”. Τι μπορούμε να περιμένουμε στην ελληνική αγορά, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις κινήσεις των ξένων; Κατά την εκτίμησή μας όχι και πολλά πράγματα, καθώς μετά τους διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων, ρευστοποίηση θέσεων ορισμένων ξένων διαπιστώνουμε και σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου, σε διάθεση μετοχών, σε εισαγωγή στο ΧΑ.

Από αυτήν την άποψη θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη τη συμπεριφορά των ξένων όπως αυτή καταγράφηκε επιθετικά στη ΣΙΔΕΝΟΡ, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αεροπορία Αιγαίου, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε τραπεζικούς ομίλους, που άντλησαν κεφάλαια ή προχώρησαν σε διάθεση μετοχών σε υψηλότερες τιμές.

Με βάση την εικόνα των αγορών όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες 2 ημέρες, ο φόβος ορισμένων διορατικών αναλυτών, δεν αφορά πλέον μόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, αλλά στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ντόμινο που θα δημιουργούσε πτώση στις τιμές των ακινήτων.

Οι αναταράξεις που μπορούν να δημιουργηθούν στην αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα δεν βοηθήσει και το επιτοκιακό περιβάλλον, αφορούν και την πραγματική οικονομία, δυστυχώς. Θέλουμε να πιστεύουμε, όμως, ότι μέχρις εκεί δεν θα διαχυθεί η κρίση του συστήματος.

Πρακτικά σήμερα προέχει η όσο το δυνατόν ψυχραιμότερη αντιμετώπιση της επιβαρυνόμενης πορείας των ξένων αγορών, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι παίκτες συνειδητοποιούν πως η εξομάλυνση μπορεί να έχει δρόμο ακόμη.

Κατά συνέπεια στο πρώτο 15’-20’ θα διαφανούν οι διαθέσεις μέρους διαχειριστών χωρίς ωστόσο να τρέφουμε και πολλές ελπίδες, πως ο ΓΔ θα καταφέρει να ”κρατηθεί” υψηλότερα των 4.650 μονάδων. Και βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v