Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηλά τη... σημαία των μετοχικών αξιών

Στα δύσκολα μετριούνται οι αντοχές και οι δυνάμεις του συστήματος. Καλοδεχούμενη η καταρχήν εξισορρόπηση της τάσης και η ανάσχεση της άτακτης υποχώρησης βασικών δεικτών και μετοχών. Κρατά τις 4.500 μονάδες η αγορά, με αιχμή Εθνική, Alpha Bank αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Ανταποκρίνεται ένα μέρος του ευρύτερου ”μικρομεσαίου χώρου”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Αθήνα πήρε το μήνυμα της Νέας Υόρκης. Ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι έβαλαν από την αρχή της συνεδρίασης ”πλάτη” αγοράζοντας Εθνική μέχρι τα 40,20 ευρώ, Alpha Bank μέχρι τα 21,70 ευρώ και στέλνοντας τον ΟΤΕ προς τα 23,24 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται προς τις 4.560 μονάδες, με αντίδραση του FTSE 20 και πάλι υψηλότερα των 2.405 μονάδων.

Σταδιακά άρχισε να απορροφάται η προσφορά στη μετοχή της Eurobank (μέχρι τα χαμηλά των 23,40 ευρώ), αλλά και στην Πειραιώς (προς τα 22,08 ευρώ).

Μεγάλο μέρος των συναλλαγών, περίπου 17 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται στη μετοχή της Εθνικής, περίπου 7,5 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, 6,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 4,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρου και περίπου 7 εκατ. ευρώ από κοινού σε Marfin και MIG.

Ισχυρή στήριξη στον FTSE 20 προσφέρεται μέσω της αντίδρασης (2,5%) του ΟΠΑΠ προς τα 24,78 ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, ειδικότερα από την κατηγορία των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, έλαβε από την αρχή το μήνυμα και εμφανίζεται σήμερα ενεργότερο.

Ενδεικτική της διάθεσης που επικρατεί σε αυτό το μέρος της αγοράς αποτυπώνεται στη στήλη In&Out του καλού φίλου Ν.Σ. (εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”).

Γράφει λοιπόν πως ”το MIG έκανε πάλι το χτύπημα(!). Και διάλεξε τη μέρα… Χωρίς κανείς να το περιμένει”.

Και συνεχίζει: ”ΟΤΕ: λύθηκε έτσι η απορία, φανερώθηκε αυτός που μάζευε επιμελώς και μεθοδικά”.

Για να καταλήξει: ”Ανδρέας Βγενόπουλος: Αν μη τι άλλο, το λέει η καρδιά του(!). Έστειλε και το μήνυμα στους πάσης φύσεως αγωνιστές. Μικρούς και μεγάλους”.

Γιατί, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι αγορές είναι και ψυχολογία, οι αγορές στα δύσκολα προσμετρούν τους… μπροστάρηδες.

Η ενεργότερη συμμετοχή ενός μέρους των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων αποτυπώνεται τόσο στη σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές (175/26) όσο και στην υπεραντίδραση συγκεκριμένων τίτλων.

Στα 3,62 ευρώ η μετοχή της Info-Quest (20%), στα 4,16 ευρώ η Unibrain (14,2%), ο Πήγασος στα 3,34 ευρώ (8,2%), o Παρνασσός στα 4,14 ευρώ (7,2%), ενώ ακολουθούν Rilken, Κυριακούλης, Ιμπέριο, Γαλαξίδι, Χαϊδεμένος, Spider, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Centric, Attica Συμμετοχών, ΔΟΛ, Altec, ΕΛΒΑΛ, Cyclon και ορισμένων ακόμα από αυτήν την κατηγορία.

Είναι ενδεικτικό πως για περισσότερες από 40 μετοχές καταγραφόταν θετική μεταβολή μεγαλύτερη του 3%, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις με ικανοποιητικό τζίρο.

Θεωρούμε καλοδεχούμενη από κάθε πλευρά την έστω τεχνικής μορφής αντίδραση-ανάσα της αγοράς μας.

Αποτιμούμε ως ενθαρρυντικό το στοιχείο της εξισορρόπησης της αγοράς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε περιοχή υψηλότερα των 4.450 - 4.500 μονάδων.

Η συνέχεια παραμένει εξόχως δύσκολη και… δύσβατη. Όμως, τουλάχιστον ένα μέρος της αγοράς δείχνει να το… παλεύει και σε καιρούς γενικευμένης απαξίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v